                                                                    February 28, 1997

Patrick McCallum

Executive Director

Faculty Association of California Community Colleges, Inc.

926 J Street, Suite 211

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-96-359
Dear Mr. McCallum:

This letter is a response to your request for advice on behalf of the Faculty Association of California Community Colleges (“FACCC”) regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  Can the FACCC recreate its current recipient campaign committee as an independent

expenditure committee?

2.  Can the FACCC transfer $25,000 of funds contributed to its sponsored recipient committee by FACCC members to a separate small contributor committee, if it can document that no more than $50 came from an individual, without impacting the status of the small contributor committee? 

3.  Can the FACCC split its membership into two committees, one of which would be a  small contributor committee?

CONCLUSIONS

1.  The FACCC can make independent expenditures, but its status as a recipient

committee will not change.

2.  No.  If  the FACCC contributes more than $50 to a small contributor committee from membership dues contributed to its recipient committee, the small contributor committee will no longer qualify as a small contributor committee under Section 85203.   However, the FACCC may return member contributions and have each member contribute $50 for the establishment of the new small contributor committee.  

3.  It is possible for the FACCC to split its membership up into two separate campaign committees.  However, the contributions made by the two committees would be aggregated since they would be affiliated entities within the meaning Proposition 208's Section 85311.  In addition, the other requirements and limitations of Proposition 208 would apply.  

FACTS
The FACCC is the sponsor of  a recipient committee, whose volunteer membership includes over 6,000 individuals.  Most members contribute $50 or less to the committee.  Approximately 300 members contribute more than $50 to the committee.  

ANALYSIS
A “recipient committee” under the Act means any person or combination of persons who directly or indirectly receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  A recipient committee retains its status until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.
  (Section 82013.)  The term “contribution” is defined in the Act as a payment for “political purposes,” i.e., a payment which is used to make contributions or expenditures for the purpose of supporting or opposing state or local candidates or ballot measures.  (Sections 82015 and 82025; Regulations 18215 and 18225.)  A recipient committee may make independent expenditures.  However, its status as a recipient committee will not change.  Consequently, the FACCC’s status as a recipient committee will not change, even if it only makes independent expenditures in the future. 

Proposition 208, the California Political Reform Act of 1996, became effective January 1, 1997.  Pursuant to Proposition 208, a recipient committee that makes contributions to candidates may accept and make contributions totaling no more than $500 per calendar year.  (Section 85301(d).)   The committee may make independent expenditures in unlimited amounts.   Please note, however, that any contributor that makes a contribution of $100 or more per election to a candidate for elective office shall be considered to be acting in concert with that candidate and shall not make independent expenditures and contributions which in combination exceed the amounts set forth in Section 85301 in support of that candidate or in opposition to the candidate’s opponent or opponents.  (Section 85500(c).)  Moreover, a committee that makes independent expenditures cannot accept contributions in excess of $250 per election.  (Section 85500(b).)  Therefore, if the FACCC makes independent expenditures in the future, it may accept contributions of up to $500 in a calendar year, but it cannot receive contributions in excess of $250 per election, and it will have to ensure that if it makes contributions to a particular candidate its combined independent expenditures and contributions to that candidate do not exceed the contribution limits applicable to him or her.    

You also ask if your committee can transfer $25,000 to a separate small contributor committee, if it can document that no more than $50 came from an individual, without impacting the status of the committee as a small contributor committee.  The answer is “no.”

A small contributor committee is a committee that has a membership of at least 100 individuals, all the contributions it receives from any person in a calendar year total $50 or less, has been in existence at least six months, and is not a candidate-controlled committee.  (Section 85203.)  Any person is broadly defined for purposes of the Act to include, among others, individuals, committees, and organizations.  (Section 82047.)  For purposes of making a contributions to a small contributor committee from membership funds contributed to the recipient committee, the FACCC would be deemed to be the person making the contribution within meaning of Section 85203, not individual members of  the recipient committee.  (Section 82015; Regulation 18215(b)(1).)  The members did not earmark their payments for a small contributor committee and they are commingled with contributions of more than $50.

Therefore, the FACCC cannot make a contribution of $25,000 to a small contributor committee without impacting the committee’s status.
  Moreover, the contribution would be in excess of the contribution limits set forth in Section 85301.  However, the recipient committee can return the contributions to its members and have them contribute up to $50 for the establishment of  a small contributor committee.      

Finally, you ask if it is possible to split the committee’s membership up into two separate campaign committees, one of which would be a small contributor committee as contemplated above.  The answer is “yes,” provided you comply with all of the reporting requirements of the Act and any applicable limitations.  For example, Section 85311 provides that “all payments made by a person established, financed, maintained or controlled by any business entity, labor organization, association, political party, or any other person or group of such persons shall be considered to be made by a single person.”  Section 85311 would apply to the FACCC under the circumstances described.  Therefore, the contributions made by the two committees would be aggregated for purposes of Proposition 208's contribution limits, including the $25,000 two-year aggregate limit to state candidates and political party committees of Section 85310.

I have enclosed a copy of Proposition 208 and other informational material to assist you in further determining your committee’s activities.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Luisa Menchaca

        Senior Staff Counsel, Legal Division

Enclosures

SGC:LM:ak

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18000 - 18995, of the California Code of Regulations. 


� A recipient committee may terminate its status as a committee by filing a statement of termination (Form 415) declaring, under penalty of perjury, that it: 1) has ceased to receive contributions or make expenditures and does not anticipate receiving contributions or making expenditures in the future; 2) has eliminated or has declared that it has no intention or ability to discharge all of its debts, loans received and other obligations; 3) has no surplus funds; and 4) has filed all required campaign statements disclosing all reportable transactions.  (Section 84214; Regulation 18404.)


�  On January 21, 1997, the Commission adopted emergency amendments to Regulation 18215.  The amendment to Regulation 18215 adds subdivision (c)(16), which provides that a payment made by a sponsoring organization for the establishment and administration of a sponsored committee is not a contribution.  The payment will not be subject to contribution limits.  However, the payment must be reported, and any monetary payment made must be made by separate instrument.   (Regulation 18215, copy enclosed.) 





