January 31, 1997

Michael E. Grace

Certified Public Accountant

341 Tres Pinos Road

Suite 206B

Hollister, CA  95023

Re:  Your Request for Advice

Our File No. A‑96‑372

Dear Mr. Grace:

This is in response to your request for advice regarding the conflict‑of‑interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").1  

QUESTION
Does a conflict of interest arise if your stepdaughter is a part‑time employee of the garbage company that is the subject of an audit which your firm plans to perform?

CONCLUSION
A private certified public accountant who is hired by a public agency to conduct an audit on one case only does not become a public official as a result of that activity and, therefore, is not subject to the conflict‑of‑interest provisions of the Act.

FACTS
You are a certified public accountant.  The County of San Benito published a request for proposals to perform an audit of a local garbage company for franchise tax reporting purposes.  Your firm was the successful bidder.  However, before the County Board of Supervisors signs the contract with your firm they have requested a legal opinion as to the legality of the proposed contract.

_______________________________

1   Government Code Sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18110-18995 of the California Code of Regulations.

Your stepdaughter is twenty‑two years old and is a full time college student.  She is also a part‑time employee of the garbage company that is the subject of the franchise tax audit.  You are concerned that there may be an appearance of an ethical problem because of your daughter's employment with the garbage company.

ANALYSIS
The conflict‑of‑interest provisions of the Act apply only to public officials.  (Section 87100.)  The term public official is defined in Section 82048 as follows:

"Public official" means every member, officer,

employee or consultant of a state or local government

agency, but does not include judges and court

commissioners in the judicial branch of government...."

The definition of public official is further refined by our Regulation 18700(a) which provides as follows:

(a)  "Public official at any level of state or local government" means a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency....

* * *

(2)  "Consultant" means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

(A)  Makes a governmental decision whether to:

(i)  Approve a rate, rule, or regulation;

(ii)  Adopt or enforce a law;

(iii)  Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

(iv)  Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract which requires agency approval;

(v)  Grant agency approval to a contract which requires agency approval and in which the agency is a party or to the specifications for such a contract;

(vi)  Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

(vii)  Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

(B)  Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency's Conflict of Interest Code.

* * *

When a private firm is retained by a public entity to represent that entity on a one time basis (or from time to time), the private accountant does not become a "consultant" within the meaning of the Act.  Therefore, an accountant in that situation is not a public official for purposes of the conflict‑of‑interest disclosure and disqualification provisions of the Act. 

You state that you have already contacted the California Society of Public Accountants and that you were informed that you did not have an ethical problem because of your stepdaughter's employment with the garbage company.

For informational purposes only, we have previously advised that a dependent child of a public official is a child who is under 18 years of age and who the official is eligible to claim as a dependent for federal income tax purposes.  (Tremlett Advice Letter, No. I‑89‑386.)  Therefore, an official's child who is over 18 years of age is not considered a dependent child for purposes of the Act.  In other words, if you were a public official, you would not be prohibited from working on the audit of the garbage company due to your daughter's employment with that company.

I trust this answers your question.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lynda Doherty

Political Reform Consultant 
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