                                                                    January 22, 1997

Mr. Robert E. Leidigh

Law Offices of Olson, Hagel, Fong

  Leidigh, Waters & Fishburn, LLP

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-017
Dear Mr. Leidigh:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
With respect to the carryover of pre-effective date contributions not subject to the limits of Proposition 208, must such contributions be “deposited” or “received” by a committee prior to January 1, 1997?

CONCLUSION
If contributions were “received” by the candidate or committee, or an agent of the candidate or committee, as defined in Regulation 18421.1, on or before December 31, 1996, the contributions are not subject to the contribution limits of Proposition 208.  

ANALYSIS
You note that emergency Regulation 18530.1(a) states that “[c]ontributions deposited in a controlled committee prior to January 1, 1997, are not subject to the California Political Reform Act of 1996, if those funds are held in a controlled committee that was established pursuant to Section 84101 prior to January 1, 1997.”  Such funds are not subject to Proposition 208's contribution limits and are not subject to the other provisions of Proposition 208 until transferred into a new Proposition 208 committee formed after January 1, 1997.  

However, the Act uses the term contributions “received” by a candidate or committee 

in the definition of the term contribution, the definition of a committee, and the section regarding cash and in-kind contributions (Sections 82015, 82013, and 84300, respectively).  Further, Regulation 18421.1 regarding disclosure of the making and receipt of contributions, specifically defines when a monetary contribution is received as follows: 

(c) A monetary contribution is “received” on the date that the candidate or committee, or the agent of the candidate or committee, obtains possession or control of the check or other negotiable instrument by which the contribution is made.  All contributions received by a person acting as an agent of a candidate or committee shall be reported to and disclosed by the candidate or committee, or by the committee’s treasurer, no later than the closing date of the next campaign statement that the committee or candidate is required to file.  (Emphasis added.)

Consistent with the Act and Regulation 18421.1(c), contributions that a candidate or committee, or the agent of the candidate or committee, “received” on or before December 31, 1996, are not subject to the contribution limits of Proposition 208.  Depositing a contribution prior to January 1, 1997, clearly documents that it was received before Proposition 208's effective date.  But a candidate or committee or their agent may have “received” some contributions (i.e., they had possession or control of the checks) before January 1, 1997, but not deposited them  until shortly after that date.  The candidate or committee should keep documentation, if available, showing receipt of the contribution before January 1, 1997, such as the post-marked envelope the contribution came in, or a record of receipts maintained by the committee, and should report receipt of the contribution as specified in Regulation 18421.1(c).

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:   Hyla P. Wagner

        Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18000 - 18995, of the California Code of Regulations. 





