                                                                    March 4, 1997

Mr. William R. Turner

Committee Treasurer

Matthew K. Fong for State Treasurer

888 Figueroa Boulevard, Suite 869

Los Angeles, California  90017

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-020
Dear Mr. Turner:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
May State Treasurer Matt Fong’s campaign committee donate campaign funds to the State Treasurer’s office to lease or purchase a new vehicle for official state business?  The vehicle would be used primarily by the State Treasurer.

CONCLUSION
State Treasurer Matt Fong’s campaign committee may not donate campaign funds to the State Treasurer’s office to purchase or lease a vehicle because it does not meet the requirements for a gift to an agency under Regulation 18944.2.  Under section 89516, however, funds from State Treasurer Matt Fong’s campaign committee may be used to lease a vehicle where the lessee is the State Treasurer’s Office and the use of the vehicle is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  The State Treasurer’s incidental use of the vehicle may not exceed five percent of the total use or $100 per calendar month.  


FACTS
The State Treasurer’s Los Angeles office needs a new vehicle for official state business and there are insufficient funds in the budget to purchase the vehicle.  The Treasurer’s campaign committee proposes to donate sufficient campaign funds to the State Treasurer’s office to either lease or purchase a vehicle.  While the donation would be cash, the donation would specify that it is to be used for the lease or purchase of a vehicle for the Los Angeles office of the State Treasurer and that the use of the vehicle will be for official State Treasurer’s office business.  If a vehicle is purchased with the donated funds, title to the vehicle will be in the State Treasurer’s office.  If a lease is entered into with the donated funds the lessee will be the State Treasurer’s office.  

ANALYSIS
1.  Use of Campaign Funds.  Sections 89510-89518 of the Act set forth the permissible uses of campaign funds.  In general, expenditures of campaign funds to seek office must be reasonably related to a political purpose, and expenditures associated with holding office must be reasonably related to a legislative or governmental purpose.  Expenditures that confer a substantial personal benefit on an official must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  

Section 89516 contains specific provisions regarding the use of campaign funds to purchase or lease a vehicle.  Section 89516 states:

“Notwithstanding Sections 89512 and 89513, this section governs the use of campaign funds for vehicle expenses.

(a)  Campaign funds shall not be used to purchase a vehicle unless both of the following apply:

(1)  Title to the vehicle is held by the committee and not the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any other individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or a member of his or her immediate family.

(2)  The use of the vehicle is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.

(b)  Campaign funds shall not be used to lease a vehicle unless both of the following apply:

(1)  The lessee is the committee, or a state or local government agency and not the candidate, elected officer, or a member of his or her immediate family; or the lessor is a state or local government agency.

(2)  The use of the vehicle is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.

(c)  Campaign funds may be used to pay for or reimburse the operating costs, including, but not limited to, insurance, maintenance, and repairs, for any vehicle for which campaign funds may be spent pursuant to this section.


* * *

(e)  For the purposes of this section, use of a vehicle is considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose as long as its use for other purposes is only incidental to its use for political, legislative, or governmental purposes.”  (Emphasis added.)

For the use of the vehicle to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose, the officeholder’s incidental use of the vehicle cannot exceed five percent of the vehicle’s total use per calendar month or $100 in value per calendar month.  (Regulation 18961, copy enclosed.)

State Treasurer Matt Fong may use campaign funds to lease a vehicle under section 89516 where the lessee is the State Treasurer’s office.  However, the State Treasurer’s campaign committee may not donate the campaign funds to the State Treasurer’s office earmarked for the lease or purchase of a new vehicle as you have proposed because, as discussed below, the donation does not meet the requirements for a gift to an agency under Regulation 18944.2.   

2.  Gift to an Agency.  Section 82028 of the Act defines the term "gift" as “any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received ... .”  The proposed donation of funds to the State Treasurer’s office constitutes a gift under the Act.  Section 89503(a) of the Act prohibits elected state officials from accepting gifts over $290 from any single source in a calendar year.  To determine whether a gift has been made to an official's agency, and not to a particular official, Regulation 18944.2(a) provides that the following criteria must be satisfied: 

(1)  The agency receives and controls the payment.

(2)  The payment is used for official agency business.

(3)  The agency, in its sole discretion, determines the specific official or officials who shall use the payment.  However, the donor may identify a specific purpose for the agency's use of the payment, so long as the donor does not designate the specific official or officials who may use the payment.

(4)  The agency memorializes the payment in a written public record which embodies the requirements of subdivisions (a)(1) to (a)(3) of this regulation set forth above and which:

(A)  Identifies the donor and the official, officials, or class of officials receiving or using the payment;

(B)  Describes the official agency use and the nature and amount of the payment; and

(C)  Is filed with the agency official who maintains the records of the agency's statements of economic interests where the agency has a specific office for the maintenance of such statements, or where no specific office exists for the maintenance of such statements, at a designated office of the agency, and the filing is done within 30 days of the receipt of the payment by the agency.

To meet the criteria for a gift to an agency, Regulation 18944.2(a)(3) states that the agency in its sole discretion must determine the specific official or officials who shall use the payment.  In addition, while the donor may identify a specific purpose for the agency's use of the payment, the donor cannot designate the specific official or officials who will use the gift.

State Treasurer Matt Fong’s campaign committee proposes to make a gift of funds to the State Treasurer’s office for the purpose of leasing or purchasing a vehicle for official agency business.  According to our phone conversation on February 11, it is the State Treasurer Matt Fong who would primarily use the new leased or purchased vehicle.  As with all state constitutional officers, the State Treasurer has a driver who picks him up in the morning and drives him to various destinations throughout the day.  You ask whether the proposed donation of funds to purchase or lease a vehicle constitutes a gift to the State Treasurer’s office.  

Your question is similar to that posed in the Delventhal Advice Letter, No. A-94-207.  In that letter, Pacific Gas and Electric (“PG&E”) proposed to make a gift of a clean air vehicle conversion kit valued at $2,500 to $3,000 to the Office of the Mayor of San Francisco for the exclusive use in the Mayor’s official car.  By installing the vehicle conversion kit in the Mayor’s car, PG&E was attempting to promote new technology for reducing auto emissions.  However,  PG&E proposed to limit the use of the conversion kit to the city vehicle assigned to the Office of the Mayor, which is for the use of the Mayor or a person acting as the Mayor.  We concluded that if PG&E limited the "use" of the equipment to the Office of the Mayor, the donor had designated a specific official for purposes of the regulation, and therefore, the agency would not in its own discretion determine the specific official or officials who would use the gift.  Consequently, a gift to the Mayor in excess of the gift limits would result.

Similarly, the proposed donation of funds for a new vehicle that would be used primarily by the State Treasurer is earmarked for a specific official.  Therefore the donation would be considered a gift to that official rather than a gift to the agency. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Hyla P. Wagner

        Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





