                                                                    February 20, 1997

Carolyn Witt

Grice, Lund and Tarkington, CPAs

144 West D Street

Encinitas, California  92024
Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-037
Dear Ms. Witt:

I am writing to confirm our telephone conversation on January 29, 1997, wherein we discussed  your request for  advice pertaining to certain  provisions of Proposition 208 of the Political Reform Act (the “Act”).
  The firm for which you work does campaign reporting for candidates and public officials.

QUESTIONS AND ANSWERS

 
1.  A statewide official  received a $100 campaign contribution from a person 

by check dated September 7, 1996, which was  intended for the November 1996 election.  However,  the postmark on the envelope  is January 6, 1997.  What may the official do with this check?

The public official may  deposit the check in his 1996 campaign account pursuant to Section 85305(c) to retire the debt from the 1996 election.  The $100 contribution is applied to the  contribution limits in  Section 85301.  Please refer to this section to determine which contribution limits apply.  If the funds are being used to pay a debt, the contributor must be informed of the intended use of the contribution. (Brady Advice Letter, No. A-96-360, and Ryan Advice Letter, No. A-96-329, copies enclosed.)  

In addition, the check may either be returned (see the requirements in Section 84211(q)) or  deposited in the official’s 1997 officeholder account if the contributor would like to make a contribution to the officeholder account.

2.  Your CPA firm routinely charges less than standard billing rates to certain clients.  Is this considered an in-kind contribution?

If  the standard business practice of the firm is to either negotiate rates or to charge less than standard billing rates to certain clients, it is not considered an in-kind contribution, as long as the discounted rate is not for political purposes.  (Glaser Advice Letter, No. A-93-212.)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Jill Stecher

        Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





