                                                                    February 27, 1997

The Honorable Martin Gallegos

Assembly Member, 57th District

California Legislature

State Capitol

Post Office Box 942849

Sacramento, California  94249-0001

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-052
Dear Assembly Member Gallegos:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
Would allowing a nonprofit organization to donate t-shirts at your behest for a career fair that you are sponsoring constitute a contribution or a gift?   Would requesting a fast food restaurant to provide food for students at a career fair you are sponsoring constitute a contribution or a gift?

CONCLUSIONS
The donations of food and t-shirts to be given to participants at a career fair would not be considered contributions to your campaign committee, or your officeholder account.

FACTS
Your staff is interested in organizing the “First Annual College/Career Fair.”  Your staff will coordinate the event by inviting high school students and parents to the fair.  The fair will offer information about college, financial aid and career choices.  Local colleges and universities will be on site to answer questions participants may have.  You have selected Azusa Pacific University to cosponsor the event with your office.

You plan to seek the assistance of Democratic Services in producing flyers that will be distributed to high schools in your district.  You would like to allow the League of United Latin American Citizens University Council (LULAC), a nonprofit organization, to cosponsor the event through purchasing t-shirts for the students.  You would also like to ask a fast food restaurant to donate food for the students.

ANALYSIS
Prior to the passage of Proposition 208 on November 5, 1996, payments received or behested by an elected official were considered campaign contributions.  Section 82015 defines “contribution” as any payment, forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is: (1) for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or (2) received by or made at the behest of a candidate.   (Regulation 18215(a).)

Section 82007 defines “candidate,” in pertinent part, as any individual who is listed on the ballot for elective office.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as that status is terminated pursuant to section 84214.  Thus, as an elected official, you are considered a candidate under section 82007 and any payments you behest are presumed to be for political purposes and could be considered contributions.  (Danner Advice Letter, A-96-056.)   As a member of the state assembly, you are prohibited from soliciting contributions until six months before the next primary election.  (Section 85305(a).)  

Regulation 18215 provides that a contribution includes “[a]ny goods or services received by or behested by a candidate or committee at no charge or at a discount from the fair market value, unless the discount is given in the regular course of business to members of the public.”  (Regulation 18215(b)(3).)

When Proposition 208 passed, however, the initiative instituted contributions to officeholder accounts that are not to be considered campaign contributions.  Section 85313 provides that an officeholder may accept contributions “for expenses related to assisting, serving, 

or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of the elected officer, provided aggregate contributions to such a fund do not exceed ten thousand dollars ($10,000) within any calendar year and that the expenditures are not made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.”  Therefore, elected officials, such as yourself, may solicit contributions to your officeholder account for the purpose of assisting, serving, or communicating with constituents.  

From the facts you have provided, it appears that you are sponsoring the career fair to assist and serve your constituents by providing them with a resource for career and education advice.  You have asked about two potential contributions to the career fair.  LULAC plans to purchase t-shirts for the students and a fast food restaurant plans to donate food to the event. 

We have not yet fully developed advice or rules regarding contributions to officeholder accounts.  Section 85313 does not define the term contribution in the context of officeholder account.  Simply importing the definition of a campaign contribution to an officeholder contribution would not necessarily be fully accurate.  While the broad statutory definition of contribution may be accurate to define officeholder contributions, the Commission’s regulatory clarifications of that language do not necessarily translate well to officeholder accounts.  For instance, Regulation 18215(a)(1) provides one definition of a contribution: a payment made for the purpose of influencing an election, while section 85313 specifically prohibits officeholder contributions from being used for campaign purposes.  Therefore, the Commission plans to adopt regulatory amendments that will more specifically define contributions made to officeholder accounts and payments to support community activities cosponsored by the official.

In the meantime, we will address only the narrow factual situation presented in your request for advice.  You are not the only sponsor of the community event.  You are cosponsoring the job fair with two other sponsors, the University and LULAC.  In addition, a fast food restaurant plans to donate food to the event.  You will not actually receive any contributions to your officeholder account.  The t-shirts and food will be distributed at the event and no campaign activity will occur.  In this instance, where the event is being held for the purposes of assisting, serving, and communicating with constituents, the event is being cosponsored by parties other yourself, and where you will not actually receive anything of value, payments made by your cosponsors will not be considered campaign or officeholder account contributions to you.  Please keep in mind that this advice may change based on further review by the Commission.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:   Liane Randolph

        Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  A candidate “behests” a contribution when the contribution is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.”  (Regulation 18225.7(a).)


�  Four federal lawsuits have been filed against Proposition 208.  The lawsuits, filed by both the Democratic and Republican parties, as well as Democratic and Republican officeholders, have alleged in part that Proposition 208 unconstitutionally hinders challengers.   The lawsuits allege that incumbents overwhelmingly win election because they have a natural advantage in the election by virtue of their name recognition and officeholder status.  One of the benefits of holding office is the free publicity and goodwill that incumbent officeholders are able to generate by conducting officeholder events.  The Commission, in providing advice, must be sensitive to balancing both the concerns of officeholders who want to serve their constituents and challengers who want to minimize the powerful influence the trappings of incumbency have in determining the outcome of the election.  Therefore, our advice must necessarily be based on the specific facts surrounding a particular event.  





