                                                                    April 30, 1997

Mr. John A. Ramirez

Law Offices of Nielsen, Merksamer

  Parrinello, Mueller & Naylor

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, California  94941

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-079a
Dear Mr. Ramirez:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
   You request clarification of advice given in the Sutton Advice Letter, No. I-97-079.  The facts and our analysis are set forth in full in that letter, and are incorporated here by reference.  

In light of the passage of Proposition 208, the Sutton Advice Letter dealt with repayment of debts from a 1996 election in two situations — one where local contribution limits were preempted by Proposition 208 and therefore no longer valid, and one where valid local limits were still in effect.  As discussed in the Sutton Advice Letter, Proposition 208 contains specific provisions permitting candidates to raise funds to repay debt from elections that took place before January 1, 1997, provided the candidates raise funds under the Act’s contribution limits.  (Section 85305(c).)

1.  Local Limits Preempted by Proposition 208.  In the Sutton Advice Letter we advised that where a small jurisdiction’s contribution limits of $250 were preempted by Proposition 208 because the local ordinance was not adopted by the voters, the limit applicable to contributions raised by a local official to pay off debt from a 1996 election was $100 under section 85305.  The jurisdiction’s contribution limit of $250 was preempted by Proposition 208, because the local ordinance had not been adopted by the voters.  The local limit was therefore no longer in force.   In this situation the state law provisions regarding repayment of debt from elections that took place before 1997 control.  Under sections 85305(c) and 85301(a), the limits on contributions raised by a candidate in the local jurisdiction to pay off debt from a 1996 election is $100 per contributor.  Under these circumstances, where a local limit is no longer in force, it does not matter whether a contributor already gave the maximum permitted under the old local law for the 1996 election or not.  The contributor may still give $100.  

2.  Valid Local Contribution Limits In Effect.  The Sutton Advice request went on to ask whether the answer to this question would differ if the city had a valid local campaign finance ordinance still in place.  We advised that the answer would differ.  Although in this case state law would not prohibit a contributor who had given a maximum contribution under the local ordinance from making a contribution of $100 to repay debt from a 1996 election, such a contribution would probably violate the local ordinance.  Therefore, we advised that contributors and candidates in jurisdictions where a valid local ordinance is still in effect should consult the local ordinance or ethics agency before making a contribution to repay debt from a 1996 election to make sure they are not violating the local campaign finance law by accepting an over-the-limit contribution for the 1996 election.   

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:   Hyla P. Wagner

         

         Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





