                                                                    March 19, 1997

Mr. Fred Huebscher

924 16th Street

Hermosa Beach, California  90254

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-089
Dear Mr. Huebscher:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

FACTS
You are a candidate for Hermosa Beach City Council for the election scheduled for November 4, 1997.  You have a candidate controlled committee, Fred Huebscher for City Council, ID No. 962756.  Currently, your committee has approximately $3,674 cash on hand.  All of this money was raised before January 1, 1997.  

QUESTIONS AND CONCLUSIONS

1.  May your candidate controlled committee make independent expenditures on behalf of candidates for Hermosa Beach City Council and candidates for other political offices?
Under the Act as amended by Proposition 208, a candidate controlled committee is permitted to make independent expenditures.  Section 85500(b) provides that any committee that makes independent expenditures of $1,000 or more supporting or opposing a candidate may not accept any contributions over $250 per election.  However, this provision is not relevant to your candidate controlled committee because a lower contribution limit applies.  Assuming the Hermosa Beach city council districts have fewer than 100,000 residents, the contribution limit applicable to your committee under section 85301(a) is $100 per election.   As we discussed by phone, you have reviewed section 85500 (copy enclosed) which describes when expenditures are considered to be “independent” and when they are considered to be “coordinated” with a candidate.   

2.  If your candidate controlled committee has a surplus after the election on      November 4, 1997, may your candidate controlled committee make independent expenditures on behalf of candidates for other political office?

No, you may not make independent expenditures with these funds.  You may use campaign funds that your committee holds after the November 4, 1997, election to pay outstanding campaign debts arising from that election.  If your candidate controlled committee has surplus campaign funds remaining after the election, you must dispose of these funds as required by new section 89519, added by Proposition 208.  Section 89519 defines surplus campaign funds as “[a]ny campaign funds in excess of expenses incurred for the campaign or for expenses specified in subdivision (d) of Section 85305 [attorney’s fees].”  Under section 89519, you must distribute all surplus campaign funds within 90 days after your withdrawal, defeat, or election to office.  If you are elected to office, you may deposit up to $10,000 of surplus funds in your officeholder account.  You must distribute any remaining surplus funds to a political party,  to contributors on a pro rata basis, or to the state’s General Fund.
3.  May you raise money from contributors from January 1, 1997, through May 4, 1997, as long as you do not deposit the funds into your campaign account before May 5, 1997?  These moneys would not be deposited into any other bank or financial institution until May 5, 1997.  
Proposition 208 contains a ban on “off-year” fundraising.  Because the City of Hermosa Beach has fewer than a million residents, the applicable provision is Section 85305(a):  
(a)  In districts of fewer than 1,000,000 residents, no candidate or the candidate’s controlled committee shall accept contributions more than six months before any primary or special primary election or, in the event there is no primary or special primary election, any regular election or special election in which the candidate is attempting to be on the ballot or is a write-in candidate.  (Emphasis added.)

Under this section, you may not accept any contributions until six months before the      November 4, 1997, election.  It is not permissible to begin fundraising by collecting checks and holding them for deposit until May 5, 1997.  Your collecting the funds would be accepting contributions during the fundraising blackout period as prohibited by section 85305.  Under Regulation 18421.1(c), a contribution is received on the date that the candidate or committee, or agent of the candidate or committee, obtains possession or control of the check.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:   Hyla P. Wagner

  




         Staff Counsel, Legal Division

Enclosure
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





