                                                                    March 20, 1997

David Solario

Councilmember

City of San Jacinto

312 E. Main Street

San Jacinto, California  92583

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-092
Dear Mr. Solario:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate conduct which has already taken place.  In addition, this letter is based on the facts as presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTIONS
1.
What are your reporting obligations as a City of San Jacinto councilmember who has received gifts from concerned citizens for funeral expenses in response to the death of your son?

2.
What are your reporting obligations for gifts over the limit for which you cannot identify the individual donors and the amounts that they donated.

CONCLUSIONS
1. Section 87207 requires disclosure of gifts totaling $50 or more.

2. You must disclose the amount of the gift and the reason you cannot identify the

individual donors and the amounts that they donated.

FACTS
You are a councilmember for the City of San Jacinto.  In late 1995, you experienced the unfortunate death of your son.  In response to your loss, money was donated to you anonymously by City of San Jacinto employees.  The money donated was from individual city employee’s vacation and compensation time.  Taxes were deducted from the amount donated by each employee and then a check was issued by the City of San Jacinto and presented to you in the amount of $5, 271.  This check was dated January 5, 1996.  Also, late contributions by City of San Jacinto employees were added to your usual council paycheck dated January 19, 1996, in the amount of $202.21.  In addition, you received approximately $600 cash in donations from a variety of citizens in the community.  

ANALYSIS
Normally, when a payment is made to an elected official and the elected official does not provide something of equal or greater value in exchange, it is considered to be either a political contribution or a gift to that elected official.  Such a payment is a contribution if it is made for a political purpose.  (Section 82015; Regulation 18215).  Otherwise, the payment is normally considered to be a gift.  (Section 82028).  Since the money received by you was in direct response to a very serious personal misfortune and to help pay personal expenses in relation to your misfortune, the payments received by you were not contributions but gifts.  

Section 87207 requires disclosure of gifts totaling $50 or more.  Specifically, the name and address of each source who gave more than $50 is necessary as well as a general description of the business activity of each source.  In 1996, the gift limit applicable to local elected officers was $280.  (Section 89503; Regulation 18940.2.)  A gift is received or accepted when the recipient knows that he or she has either actual possession of the gift or takes any action exercising direction or control over the gift.  (Regulation 18941.)  The term gift does not include gifts that are not used and which, within 30 days after receipt, are returned to the donor or delivered to a charitable organization without being claimed as a charitable contribution for tax purposes.  (Section 82028.)

In January 1996, you received well over $5,000 in gifts.  It is your responsibility to report the source of any gift over $50 and to include the name, address, and general description of the business activity of each source.  If the source of any gift over $50 is not attainable you should disclose that fact and the reason why that information is not available.  However, a good faith attempt at locating the actual source and amount of those gifts is required. In addition, please note that pursuant to Section 81004 all reports and statements required to be filed by the Act must be signed under penalty of perjury and verified by the filer.  The verification must state that the filer has used all reasonable diligence in its preparation and that to the best of his knowledge it is true and complete. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Marte Castaños

        Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





