                                                                    March 24, 1997

James Sivesind

Reed & Davidson

777 South Figueroa Street

400 Capitol Mall

Los Angeles, California  90017

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-094
Dear Mr. Sivesind:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you have not identified the clients on whose behalf you request this advice, we treat your letter as a request for informal assistance.

Question 1

Are slate mailers "advertisements" subject to the disclosure requirements of Article 5 of Proposition 208?

No.  Although the definition of  “advertisement” introduced by Proposition 208 at section 84501 is quite broad, displaying an intent to include a wide range of communications, slate mailings have always been treated as a distinct, and distinctly regulated, form of communication.  Proposition 208 treats them in precisely this fashion.  Immediately prior to Article 5 (governing “advertisements”), Proposition 208 substantially rewrote section 84305.5, to enumerate the disclosure requirements specifically to be imposed on slate mailers.  There is no evidence of any intent to add to the requirements of section 84305.5 a further layer of disclosures presented in the subsequent Article.  We conclude, therefore, that the disclosure requirements of Article 5 (sections 84501 - 84508) do not apply to slate mailings, which were separately treated.      

Question 2
If slate mailers are "advertisements," what language is required pursuant to Section

84507?  What is "a conspicuous manner as defined by the Commission?"

As noted above, we do not regard section 84507 as applicable to slate mailers.

Question 3
May a slate mailer organization transfer payments received or other assets to another slate mailer organization? If  yes, please confirm that no contribution or independent expenditure results from such a transfer.

The Act does not expressly prohibit transfers of money or other assets from one slate mailer organization to another.
  However, it is not possible to generalize on the nature or effect of any and all such transfers, and there may be limitations on particular transactions.  Payments to a slate mailer organization are usually not considered to be “contributions” to the organization itself, because it is presumed that the recipient organization returns full consideration in the form of the slate mailer.  (Green Advice Letter, No. I-93-376.)  Similarly, the production of slate mailers is not considered to be either a contribution to, or an independent expenditure on behalf of,  any candidate or measure mentioned within the mailer, when the mailers are bought and paid for by others.  (Ibid.)

However, were a candidate to “behest” a payment from one slate mailer organization to another, to procure from the payee organization a mailer advancing his or her candidacy, the payment would be characterized as a contribution by the payor entity to the candidate.  If a similar payment were made without the cooperation of the candidate, but still seeking to promote his or her candidacy, the payor will have made an “independent expenditure” on behalf of the candidate.  (Ibid.)  In such cases, the slate mailer organization would be treated like any other business entity.  These examples illustrate the impossibility of “confirming” the nature of any hypothetical transfer between entities, without specification of legally significant facts.

Question 4
If one or more individuals make an independent expenditure expressly advocating the election or defeat of a ballot measure or candidate and the form of the expenditure is a payment to a slate mailer organization, what specific disclosure requirements must be included on the face of the slate mailer?

Section 84305.5, as amended by Proposition 208 (copy enclosed) sets out in detail the disclosure requirements of every slate mailer.  We should note that Proposition 208 discusses the term “independent expenditure” at several points within the subsequent Chapter 5, and introduces certain changes in what is or is not considered to be an “independent expenditure” within the context of Chapter 5.  This fact raises a question as to whether these changes in the understanding of “independent expenditure” should affect the application of section 84305.5, which of course lies within Chapter 4 of the Act.   We treated precisely this question in the recent Bauer Advice Letter, No. I-97-069 (copy enclosed), and concluded in that Advice Letter that there was no evidence that the voters intended to change the analysis or application of section 84305.5.  As a result, the pre-Proposition 208 understanding of “independent expenditure” determines who shall be regarded as a payor within the meaning of section 84305.5.  Our fundamental explication of section 84305.5 was given in the Huebscher Advice Letter, No. I-92-100, and this remains our current understanding of proper designation under section 84305.5.   
Question 5
Please answer question number 4 in light of the Pessner Advice Letter, I-91-265, which indicates, in part, that it "...is acceptable to include language ... in order to provide information to the public concerning payments which are independent expenditures received by the slate mailer organization for the production of a slate mailer." Is such language required?  

Your quotation from the Pessner Advice letter omits the dispositive language in its central ellipsis.  The “language” you reference was “...language in addition to that required by section 84305.5...”.   Such additional language was not, and is not, required by section 84305.5.
Question 6
Please answer question number 4 in light of the Huebscher Advice Letter, I-92-100, which states, in part, that "[a]n asterisk is not required for payments which are not made at the behest of the candidate or committee and are, therefore, independent expenditures." Is the slate mailer organization obligated to place ($$$) next to a candidate or ballot measure if the payment(s) are, in fact, independent expenditures?

No.  As noted in response to Question 4, the Huebscher Advice Letter correctly states the current requirements of section 84305.5.  The appropriate understanding of  “independent expenditure” in this context is the understanding given in the language you quote above.

Question 7
Must a slate mailer organization meet the independent expenditure notifications required under Section 85500, or are the notification requirements only applicable to the person or persons making the independent expenditures?
As noted above in response to your third question, so long as the slate mailer is produced as full and fair consideration for a payment by another person or entity, a slate mailer is not regarded as either a contribution or an expenditure by the slate mailer organization that produces and disseminates the mailer.

          If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Lawrence T. Woodlock

        Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


�  Under section 85202, Proposition 208 leaves intact all definitions as previously set forth in the Act, unless specifically superseded by Proposition 208.  Proposition 208 did not specifically supersede the existing definition of “slate mailer organization” given at section 82048, and we therefore understand your references to “slate mailer organizations” as referring to entities that meet the controlling definition of section 82048.





