RESCINDED BY COMMISSION 5/1/97   

                                                                    March 26, 1997

Cary Davidson

Reed & Davidson

777 South Figueroa Street

Los Angeles, California  90017

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-103
Dear Mr. Davidson:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
What is the status of the individuals appearing on the ballot for a Los Angeles City Municipal Election?  Specifically, are they “candidates” subject to the contribution limits of Proposition 208?  Is the answer to the first question consistent with advice concerning the status of individuals appearing on the ballot in recall elections?  If not, what is the distinction?
  Is the answer to the first question consistent with advice concerning the status of individuals appearing on the ballot when a new city is being incorporated?

CONCLUSIONS

Individuals appearing on the ballot for the Los Angeles City Charter Reform Commission measure are not subject to the contribution limitations of Proposition 208.  These candidates have the same status as candidates in a recall election; that is, they are candidates subject to the disclosure requirements of the Act, but are not subject to contribution limitations.

FACTS
You represent a variety of interests seeking to support or oppose persons running for positions on the charter reform commission in the April 8, 1997, Los Angeles City Municipal Election.  A charter reform initiative will appear on the April 8, 1997, ballot in the City of Los Angeles.  Voters will vote on whether or not to form the charter reform commission and then will choose the fifteen charter reform commission members from candidates appearing on the same ballot.

ANALYSIS
According to your facts, the City of Los Angeles has contribution limitations in effect, but they only apply to “elective city office” as that term is defined under the Los Angeles City Charter.  The term “elective city office” does not include the charter reform commission and, thus, the city contribution limits do not apply.  You have inquired whether the contribution limitations in the Act would apply instead.

The Act, as recently amended by Proposition 208, prohibits candidates from receiving contributions in excess of specific limits.  (Section 85301.)   A candidate is defined, inter alia, as “an individual who is listed on the ballot.”  (Section 82007.)  Arguably, since candidates for the charter reform commission appear on the ballot, they could be considered candidates under the Act and thus subject to the contribution limitations in Section 85301.

However, Section 82043 defines a “measure” as:

“[A]ny constitutional amendment or other proposition which is submitted to a popular vote at an election by action of a legislative body, or which is submitted or is intended to be submitted to a popular vote at an election by initiative, referendum or recall procedure whether or not it qualifies for the ballot.”  (Section 82043.)

The United States Supreme Court has ruled that contribution limitations may not be applied to ballot measure campaigns.  (Citizens Against Rent Control v. City of Berkeley (1981) 454 U.S. 290.)  Proposition 208 has followed that decision and applied contribution limitations only to candidate elections, not ballot measures.  (See Section 85301.) 

The charter reform proposal is a proposition submitted to a popular vote on April 8, 1997.  The charter reform initiative itself is a ballot measure as defined by the Act.  The individuals seeking election to the charter commission are running as a part of the ballot measure.  If the ballot measure fails, they will not be elected to office.  This is similar to a recall.  A recall is considered to be a ballot measure under the Act and candidates running in a recall election are not subject to contribution limitations.  (Cohen Advice Letter, I-96-364; Roberti Advice Letter, No. A-89-358.)  Therefore, we conclude that the charter commission candidates are not subject to the contribution limitations set forth in Section 85301.

Please keep in mind that the individuals running for the charter reform commission are not considered candidates for the purpose of contribution limitations, but are still considered candidates for all other purposes.  Accordingly, they are subject to all of the disclosure requirements in Chapter 4 of the Act.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Liane Randolph

        Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  You also asked whether the answer to question 1 is consistent with advice concerning the status of individuals appearing on the ballot when a new city is being incorporated.  It is unclear what advice you are referencing and what relation this question has to your initial request for assistance.  Therefore, we decline to address this hypothetical question.  (Regulation 18329(c)(4).)


�  With the advent of Proposition 208's contribution limits, the Commission may need to revisit the issue of whether replacement candidate running for office as part of a recall attempt should be subject to the applicable limits.





