                                                                    March 26, 1997

The Honorable Jim Morrissey

Assembly Member, 69th District

California Legislature

State Capitol

Sacramento, California  95814-1950

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-114
Dear Assembly Member Morrissey:

This letter is a response to your request for advice on behalf of Rob Richardson, staff for the Orange County Board of Supervisors, regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
If a company updates a county display in the State Capitol building for the county, is the cost of the update a gift subject to limits?


CONCLUSION
If Regulation 18944.2 is adhered to, the payment for the update would  be a gift to an agency and not a gift to a public official.  Therefore, no gift limit would apply.

FACTS
Each of California’s 58 counties maintains a display case in the State Capitol building on the first floor.  It is your understanding that the case is controlled by the board of supervisors for each respective county and that it is their duty to maintain it.  There is a company that is willing to update a county display at no cost to the county.


ANALYSIS
A “gift”
 is defined as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”  (Section 82028(a).)  A “payment” is defined as a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything of value, whether tangible or intangible.  (Section 82044 [Emphasis added].)  The Act limits the acceptance by public officials of gifts of more than $290 in a calendar year from a single source.  (Section 89503).  The Act also prohibits the making of gifts in excess of the gift limits.  (Section 89521.)

Under some circumstances, however, a gift is deemed to be provided to a public agency, and not to any official.  To determine whether a gift has been made to a public agency, and not to a particular official,  Regulation 18944.2(a) provides that the following criteria must be satisfied: 

“(1)  The agency receives and controls the payment.

(2)  The payment is used for official agency business.

(3)  The agency, in its sole discretion, determines the specific official or officials who shall use the payment.  However, the donor may identify a specific purpose for the agency's use of the payment, so long as the donor does not designate the specific official or officials who may use the payment.

(4)  The agency memorializes the payment in a written public record which embodies the requirements of subdivisions (a)(1) to (a)(3) of this regulation set forth above and which:

(A)  Identifies the donor and the official, officials, or class of officials receiving or using the payment;

(B)  Describes the official agency use and the nature and amount of the payment; and

(C)  Is filed with the agency official who maintains the records of the agency's statements of economic interests where the agency has a specific office for the maintenance of such statements, or where no specific office exists for the maintenance of such statements, at a designated office of the agency, and the filing is done within 30 days of the receipt of the payment by the agency.”

The first requirement is complied with when the gift is received and controlled by an agency,
  not by a specific public official.  If the county receives the payment, then this requirement is met.  If the payment is used to update the county’s display case, then the payment would be used for official agency business and the second requirement would be satisfied.  The third requirement would satisfied since the donor would identify a specific purpose for the agency’s use of the payment and since the donor is not designating a particular official who may use the payment.  The fourth requirement is a filing requirement which should be easily satisfied.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Marte Castaños

        Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:ak

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The term “gift” does not include campaign contributions required to be reported under the provisions of the Act.  (Section 82028(b)(4).)  Regulation 18215 (copy enclosed) defines “contribution” to include any payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is behested by certain persons.  (Regulation 18215(a)(2)(A)-(C).)  However, the term “contribution” does not include volunteer personal services.  (Regulation 18215(c)(2).)


�  Agency means any state agency or local government agency.  (Section 82003).  Local government agency means a county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.  (Section 82041.)  





