                                                                    April 28, 1997

Stuart King

136 West Frances Willard

Chico, California  95926

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-127
Dear Mr. King:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  Must a restaurant owner, hosting a fundraiser, charge for the use of his or her restaurant?  

2.  If a restaurant owner collects donations to a fundraiser, do these donations count against his or her ability to contribute to the same candidate?

3.  What is the total amount of the contribution?

4.  May an individual (i.e., a restaurant owner) bear the cost of a fundraising event until reimbursed and not be in conflict with Proposition 208?

CONCLUSIONS
1.  If the restaurant owner normally charges “rent” for use of the closed restaurant over and above the cost of the food and drink, you must pay this amount or it will count as a non-monetary contribution from the restaurant owner to you and will be subject to the limitations set forth in section 85301.

2.  The restaurant owner may collect contributions on your behalf if he or she is your representative pursuant to section 85702.

3.  The total amount of the contribution is the full amount of the donation stated on the ticket, which includes the cost of their dinner.

4.  If a restaurant owner extends credit to you for more than 30 days, such credit may not exceed $100 without violating the Act.

FACTS
You are participating in a small city council race and wish to hold a fundraiser.  It will involve a dinner at a local restaurant and will be held after normal business hours.  Tickets will be sold at a price above cost and the restaurant owner would be reimbursed for all expenses. 

ANALYSIS
Room Rent Donations
A contribution is any expenditure made at the behest of a candidate,
 committee or elected officer unless full and adequate consideration is received for making the expenditure.  (Section 82015; Regulation 18215.)  The term contribution includes any goods or services received at no charge or at a discount, unless the discount is given in the regular course of business to members of the public.
  (Schmidt Advice Letter, No. A-96-056, copy enclosed.)  Any discount you receive in rent for the restaurant would be considered a contribution and subject to the limitations set forth in section 85301.
   Section 85301 would allow you to accept contributions totaling not more than $100 per election.
   Accordingly, you may receive up to $100 in discounts and/or contributions from the restaurant owner hosting your fundraiser.

Collection of Money
Due to the “anti-bundling” provisions of Proposition 208, contributions made directly or indirectly to or on behalf of a candidate through an intermediary or conduit are treated as contributions from the contributor and the intermediary.  An exception applies if the intermediary is one of the following: 

(1) the candidate or representative of the candidate receiving contributions on behalf of the candidate,
 or 

(2) a volunteer, hosting a fundraising event outside of his or her place of business.  (Section 85702.)

Since the fundraising event is being held in the restaurant owners place of business, exception two does not apply.

The restaurant owner could collect contributions on your behalf under exception one,  if he or she is your representative.  We interpret the term “representative of the candidate,” pursuant to section 85702, to mean officers, employees, or agents of the candidate or candidate’s committee receiving compensation for their services (i.e., paid fundraiser) and/or those persons listed on your statement of organization.  (Section 84102.)  We have no reason to believe that the restaurant owner occupies a compensated campaign position and/or is listed on your statement of organization.  Therefore, he or she may not accept contributions on your behalf.  If he or she does accept contributions, then such contributions will be deemed to be from him or her as well as the person making the contribution.  

You stated that you were a candidate for city council.  As such, you may always accept contributions on your own behalf.  (Section 85702(a).)
Amount of Donation
The term contribution includes the purchase of “tickets” for events such as dinners, luncheons, rallies and similar fundraising events.  (Section 82015; Regulation 18215.)  Persons purchasing such tickets are deemed to be making contributions to the candidate.  (Bott Advice Letter, No. I-92-540, copy enclosed.)  The total contribution to the candidate or candidate’s committee will be deemed to be the full amount of the ticket purchased.  (Bott Advice Letter, supra.) 

Extension of Credit

Section 85307 provides that an extension of credit, from a non-financial institution for a period of more than 30 days is subject to contribution limits.
  Therefore, once an extension of credit exceeds 30 days it becomes a contribution.  (Ammiano Advice Letter, A-97-128, copy enclosed.)  Accordingly, if the restaurant owner were to extend credit to you for more than 30 days, such credit may not exceed $100 without violating the Act. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Douglas White

        Graduate Assistant, Legal Division

SGC:DW:ak

Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  A candidate behests a contribution when the contribution is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” the candidate.  (Regulation 18225.7.)  


�  The term contribution does not include a payment made by an occupant of an office, for costs related to any fundraising event held in the occupant’s office, if the total cost of the fundraising event is $500 or less.  (Section 82015; see I-83-298 [providing that a bar will be considered an office for the purposes of section 82015], copy enclosed.) 


�  You stated that you are participating in a small city council race.  Therefore, this letter is based on the presumption that you are a candidate in a district with 100,000 or fewer residents and the blackout period of section 85305 does not apply.  (Section 85301(a).)


�  Section 85301 would apply in the absence of a local ordinance that satisfies the requirements of section 85706.


�  The representative shall not include: 1) A committee other than the candidate’s campaign committee; 2) An officer, employee, or agent of a committee other than the candidate’s campaign committee; 3) A person registered as a lobbyist with the governmental agency for which the candidate is running or is an officeholder; or 4) An officer, employee, or agent of a corporation or labor organization acting on behalf of the corporation or organization.  (Section 85702(a).)


�  The Commission has established certain presumptions about when an extension of credit begins (15 days after the invoice date or 45 days from the provision of goods or services, whichever is earlier).  (See Ammiano Advice Letter, A-97-128.)





