                                                                    April 10, 1997

Tom Ammiano

Member, Board of Supervisors

City and County of San Francisco

401 Van Ness Avenue, Room 308

San Francisco, California  94102-4535

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-128
Dear Mr. Ammiano:

This letter is a response to your request for advice regarding your duties, as a member of the San Francisco Board of Supervisors, under the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
   

The advice contained herein is based on the assumption that section 85704 applies to contributions from, through or arranged by lobbyists who lobby the San Francisco Board of Supervisors.  Section 85704 applies to such contributions if the lobbyist is a registered local lobbyist.  A “registered local lobbyist” is a lobbyist who is registered pursuant to a local ordinance which has registration requirements substantially similar to sections 86100-86108.

QUESTIONS AND CONCLUSIONS
1.  As a member of the San Francisco Board of Supervisors who intends to seek re-election, may you hire or contract with a lobbyist registered to lobby the Board of Supervisors to raise funds for your campaign committee?  As an officeholder, may you contract with a lobbyist registered to lobby the Board of Supervisors to raise funds for your officeholder account?
Section 85704 prohibits you from soliciting or accepting campaign contributions or contributions to your officeholder account from, through, or arranged by a lobbyist if that lobbyist finances, engages, or is authorized to engage in lobbying the San Francisco Board of Supervisors.  Accordingly, you may not contract with a lobbyist registered to lobby the Board of Supervisors to raise funds for your campaign committee since such funds would be “from, through and arranged” by a lobbyist.

Further, contributions made to you through an intermediary or conduit will be treated as contributions from the contributor and the intermediary or conduit for purposes of the con-tribution limits set forth in Proposition 208 unless the intermediary or conduit is your representative.  Under section 85702, your representative may not be a person registered as a lobbyist with the San Francisco Board of Supervisors.  (Section 85702(a)(3).)

2.  Does section 85704 also apply to contracting for fundraising with an employee of a registered lobbying firm, if the individual is not among those listed as authorized to lobby on the firm’s behalf?
Pursuant to regulation 18329, we decline to answer this question because the question is too hypothetical in nature and you have not provided us with the specific facts necessary to make a determination.  Specific facts include the name of the employee, the name of the lobbying firm, and the position of the employee within the firm.  Further, you need to send a copy of the local ordinance requiring local lobbyists and lobbying firms to register.

3.  If you enter into a contract for campaign services, do you report the full amount of the contract at the time of the contract agreement or only the portion of the contract exercised during the reporting period?  Are contract periods that exceed 30 days to be reported as accrued expenses for the amount yet owed for the completion of the contract?  Does a contract period that exceeds 30 days constitute an extension of credit?  If the contract calls for a bonus after the election, is the bonus to be reported as part of the contract at the time it is paid or at the time an agreement is reached to pay a potential bonus?         
Reporting:  Section 82025 provides that an expenditure has been made on the date payment is made or the date goods or services have been received, whichever is earlier.  At the end of each reporting period, candidates and committees must disclose all payments made during the period as well as “accrued expenses” (unpaid bills).  If you enter into a contract for campaign services which provides that payment is due at a time other than before or upon receipt of service, you must report the value of the unpaid services received as an accrued expense at the end of the reporting period.  If the contract calls for a bonus after the election, the bonus would not be reported as an accrued expense unless it remains unpaid at the end of the reporting period following the election.

Extensions of Credit: Section 85307 provides that extensions of credit for a period of more than 30 days are subject to the contribution limits of Proposition 208.
  The issue is how to determine when credit has been extended by a vendor.  In other words, when does the 30 day period within Section 85307 begin to run?  Suppose a printer prints a brochure on July 1 and sends out an invoice to the candidate on July 15.  If the candidate pays on July 30, the printer would not consider this to be an extension of credit since he or she sent a bill, and it was paid promptly.

We propose the following guideline until the Commission adopts a regulation on this issue.  Notwithstanding any contrary agreement between the parties, an extension of credit is deemed to begin on the earlier of two dates: (1) the date of the invoice plus 15 days; or (2) 45 days from the date the goods or services were delivered.  In the example above, the invoice date of July 15 plus 15 days would be July 30.  The extension of credit would begin then.  Under section 85307(b), on August 29 (30 days later), the amount of the credit would be subject to the applicable contribution limits of Proposition 208.

4.  May you contract with a lobbyist, who is registered to lobby the San Francisco Board of Supervisors, to serve as your campaign manager if the campaign manager’s duties include arranging extensions of credit for campaign activities such as printing, rent, professional services, advertisements, or slate card costs?  May the contract with the registered lobbyist include a bonus and a term of more than 30 days?  May you reach a settlement with a campaign manager who is also a lobbyist to reduce a debt owed to the campaign manager, or does this constitute a contribution or extension of credit or other violation?

As indicated above, section 85307 provides that extensions of credit for a period of more than 30 days are subject to the contribution limits.  You are prohibited from accepting contributions “from, through or arranged” by a lobbyist who is registered to lobby the San Francisco Board of Supervisors.  Thus, section 84704 prohibits you from contracting with a lobbyist, who is registered to lobby the San Francisco Board of Supervisors, to arrange extensions of credit for a period of more than 30 days.

The Commission has previously advised that candidates and committees whose debts are reduced will not have received a contribution if all of the following apply:  1) the decision to reduce the debt is a product of a bona fide business judgment that the debt is not collectable;  

2) the assessment and reduction of fees is applied in a manner that is standard to all clients who have not paid their bills at the end of the year; and 3) reasonable efforts have been made by the creditor to collect the debt.  (Slezak Advice Letter, No. A-93-364.)  This bona fide business judgment exception presupposes that the creditor who is reducing the debt provides similar services to more than one client.  Thus, this exception would not apply to a settlement with a campaign manager to reduce a debt owed to the campaign manager.  As such, the debt reduction would constitute a contribution which you may not accept from a lobbyist registered to lobby the San Francisco Board of Supervisors.

5.  May you accept gifts from an individual or corporation, including gift tickets to events, if the individual or corporation is registered to lobby your agency, or do gifts count as contributions under Proposition 208?

Section 82028 defines “gift” as:

“[A]ny payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status . . . .”

The term “gift” does not include campaign contributions.  (Section 82028(b)(4).)  As an elected officer, you are prohibited from accepting gifts from any single source totaling more than $290 in a calendar year.
  (Section 89503.)  Therefore, you may accept gifts from an individual or corporation, including tickets to events, even though the individual or corporation is registered to lobby the Board of Supervisors, as long as the gifts do not exceed $290 in a calendar year from any one source.

6.  If you purchase goods or services from a lobbyist registered to lobby the San Francisco Board of Supervisors who is also a provider of goods and services for non-lobbying purposes, may you accept a reduction in price or an extension of credit from that lobbyist?
You may not accept an extension of credit from a lobbyist who is registered to lobby the San Francisco Board of Supervisors if the extension of credit exceeds 30 days and is made for political purposes.  If a reduction in price is provided for political purposes, such a rebate constitutes a contribution which you may not accept from a lobbyist who is registered to lobby the San Francisco Board of Supervisors.  (Sections 82015, 85704; Regulation 18215.)  If it is not made for political purposes, you may accept an unlimited reduction in the price of such goods or services if the discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  (Section 82028(a).)  If the reduction in price is offered to you because of your official status, you may accept the discount as long as this gift does not exceed $290 in a calendar year from any one source. (Section 89503.) 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Julia Butcher

        Graduate Assistant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Section 85307 expressly exempts loans from financial institutions.


�  Section 86204 prohibits state officials from receiving a gift from a lobbyist aggregating more than $10 per month.  This provision does not apply to local officials.  





