                                                                    May 12, 1997

Wayne Edmonds

3353 Canoga Place

Camarillo, California  93010

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-137
Dear Mr. Edmonds:

This letter is a response to your request for advice regarding the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  When may a campaign committee be formed?  

2.  (a) May a candidate actively solicit endorsements prior to the establishment of a campaign committee?

     (b) May a candidate actively solicit endorsements prior to the date on which he/she may begin fundraising for the election?  

CONCLUSIONS
1.  Assuming that the formation of the committee results solely from the receipt of contributions from the candidate’s personal funds, there is no restriction upon when a committee may be formed.  

2.  (a) Yes.  You should note that expenses you incur in soliciting the endorsements may probably trigger reporting requirements under the Act.  

     (b) Yes.  However, you should note that subsequent expenditures made to announce or publicize the fact of an endorsement may constitute a contribution to you, depending upon who spends the money and how it is spent.   If a contribution to you, other than one from your personal funds, does so occur during the “contribution blackout period” a violation of the Act will result. 

FACTS
You intend to be a candidate in the June 1998 primary for Ventura County Superintendent of Schools.  In light of Proposition 208's restrictions on when candidates may begin fundraising, you have questions about when you may begin to seek endorsements or form a campaign committee.
ANALYSIS
Question No.  1.
At the outset, “formation of a campaign committee” must be distinguished from the filing of a statement of intention to be a candidate, and the establishment of the campaign bank account.  Section 85200 requires any individual who intends to be a candidate for elective office, such as yourself, to file a statement signed under penalty of perjury of intention to be a candidate for a specific office.  Upon the filing of such a statement, the candidate must establish a single bank account, into which all contributions and loans must be deposited, and from which all campaign expenditures must be made.  All personal funds the candidate wishes to expend on his/her campaign must also first be deposited into the single account.  (Section 85201.)    Note that the filing of the statement of intention and the establishment of the single campaign account must occur before any contributions are received, that is, before a campaign committee comes into existence.
  

Under the Act, a “committee” is created upon (among other things) receipt of $1,000 or more in contributions.  (Section 82013(a).)   Section 85305, added to the Act by Proposition 208, imposes a contribution “blackout period,” that is, a limitation upon when contributions may be received.  This limitation is prescribed in terms of how soon before the primary election (or the general or special, if there is no primary), a candidate may accept contributions.  The limitation varies depending upon the size of the district-in-question.  (See Section 85305.)  However, the blackout provisions do not apply to a candidate’s contribution of his/her personal funds to his/her campaign.  (Rosenthal Advice Letter, No.  A-97-063b.)  Thus, upon contribution by a candidate of $1,000 or more of his or her own funds to his/her campaign, a “committee” is formed.  Such a committee would be a “controlled committee,” within the meaning of the Act, because it is “controlled directly or indirectly by a candidate.”  (Section 82016.)  Therefore, there is no limitation upon when a campaign committee may be formed, provided that the committee comes about as a result of otherwise legal contributions.  

Question No.  2(a).
Nothing in the Act forbids you from soliciting endorsements prior to the formation of a campaign committee.  Note, however, that any expenses you incur in the course of soliciting the endorsements will be considered expenditures
 and, therefore, must be paid for through your single bank account.  (Section 85201.)  Note also that the payment by you of these expenses will be considered to be contributions to your own campaign, and must so be reported.  (Regulation 18215(b)(2).)  

Please see also the response to the next question.  

Question no.  2(b).  

Nothing in the Act forbids you from soliciting endorsements during the blackout period.  Also, nothing in the Act forbids a third party from agreeing during the blackout period to endorse you.  However, money subsequently spent to announce or  publicize the fact of an endorsement may constitute a contribution to your campaign, depending upon who spends it and how it is spent.  

Assuming that an individual agrees to endorse you, you will presumably want the fact of that endorsement publicized, whether to the public at large, or only to other potential endorsers.   Making the announcement or creating that publicity, to whatever audience, will probably require expenditures (see Section 82025 and footnote 3, above).  If you make the expenditures to create the publicity, there is a contribution from you to your campaign.  (Regulation 18215(b)(2).)  However, as explained above, the contribution blackout period imposed by Section 85305 does not apply to contributions by a candidate of his/her personal funds  (Rosenthal Advice Letter, above).  Therefore, even if the expenditure to publicize the endorsement occurs during the blackout period, no violation of the Act will result.    

If, however, the endorser makes expenditures to publicize the fact of his/her endorsement of you, the endorser will probably have made a contribution to you.  An expenditure to publicize an endorsement is a contribution to the endorsee, unless it is absolutely clear that the expenditure was not made at the behest of the candidate.
  (Rosen Advice Letter, No.  A-92-435.)  If the endorser makes a contribution to you in this (or any other) manner during the blackout period, a violation of the Act will result.  (Section 85305.)   The same reasoning applies to expenditures by some other person (i.e., other than you or the endorser) to publicize the fact of the endorsement.  If the expenditure is made at your behest (see footnote 4, above), it will be a contribution to you; if that contribution occurs during the blackout period, there will be a violation of the Act.  

For your convenience, I have enclosed information which should help you comply with the Act as you begin your campaign.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: 
John Vergelli

Staff Counsel, Legal Division

SGC:JV:ak

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  There is an exception to this rule for the use of a candidate’s personal funds for a candidate’s filing fee or a candidate’s statement of qualifications fee.  (Section 85200.)  


� An “expenditure” is a payment for political purposes.  (Section 82035.)  “Payment” is defined broadly, to include “payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  (Section 82044.)  A payment is “for political purposes” if it is for the purpose of influencing the voters.  (Regulation 18225(a)(1).)  


�  Under the Commission’s regulations, 





“(a) ‘Made at the behest of’ means made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.  Such arrangement must occur prior to the making of a communication described in Government Code Section 82031.


(b)  An expenditure is presumed to be made at the behest of a candidate or committee if it is:


(1)  Based on information about the candidate's or committee's campaign needs or plans provided to the expending person by the candidate, committee, or agents thereof; or


(2)  Made by or through any agent of the candidate or committee in the course of their involvement in the current campaign.


(c)  An expenditure is not made at the behest of a candidate or committee merely when:


(1)  A person interviews a candidate on issues affecting the expending person, provided that prior to making a subsequent expenditure, that person has not communicated with the candidate or the candidate's agents concerning the expenditure; or


(2)  The expending person has obtained a photograph, biography, position paper, press release, or similar material from the candidate or the candidate's agents.”  (Regulation 18225.7.)  











