                                                                    April 17, 1997

Russell H. Miller

Attorney at Law

20 Park Road, Suite E

Burlingame, California  94010

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-143
Dear Mr. Miller:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since you are not asking as the authorized representative of a named person whose duties are in question, we are treating this as a request for informal assistance only.
 

FACTS
Your firm represents a ballot measure committee supporting a local school bond measure.  The committee intends to enter into a consignment agreement with a candy manufacturer.  The committee will receive the candy bars from the manufacturer for no consideration other than to agree to sell the candy bars for two dollars apiece.  For each candy bar sold, the committee can keep one dollar and must remit the other dollar to the candy manufacturer.  The committee intends to sell these candy bars to the general public over a period of several months.  If the committee fails to sell the candy it has received on consignment, it can return the candy to the manufacturer without penalty or payment.  The consignment agreement with the candy manufacturer is offered by the manufacturer to all organizations for fundraising purposes.

QUESTIONS AND CONCLUSIONS
1.  Does the provision of Government Code Section 85307(b) regarding extensions of credit longer than 30 days apply to this situation?
The committee is considering entering a consignment agreement with a candy manufacturer.  The term “consignment,” in a commercial sense, ordinarily implies an agency and denotes that property is committed to the consignee for care or sale.  (Parks v. Atlanta News Agency, Inc., 115 Ga.App. 842, 156 S.E.2d 137, 140.)  There is normally no indebtedness involved in a consignment agreement except that the consignee agrees to pay the agreed price when the goods are sold and paid for.  Therefore, in a consignment situation the committee does not receive an extension of credit simply by taking the candy bars into physical possession.  However, once the goods are received, sold, and paid for, an indebtedness to the candy manufacturer occurs.  An extension of credit, as contemplated by Section 85307, in a consignment situation is deemed to begin on the earlier of two dates: (1) the date of the invoice plus 15 days; or (2) 45 days after the indebtedness occurs, i.e., when the candy bar is sold and paid for.  Section 85307 states an extension of credit of more than 30 days, other than loans from financial institutions given in the normal course of business, are subject to all contribution limitations.  See Ammiano Advice Letter, No. A-97-128  (Extensions of credit in situations not involving a consignment agreement.)

For example, a candy bar received by the committee on May 1, 1997, but not sold until September 1, 1997, would become an extension of credit on October 15, 1997, if no invoice was sent to the committee by the manufacturer.  If the committee did not pay the candy manufacturer for the candy bar by November 14, 1997, then the extension of credit would be for more than 30 days and a contribution would occur from the candy manufacturer to the committee in the amount of the candy bar.

If an invoice was sent by the candy manufacturer to the committee, then an extension of credit would begin to run 15 days from the date of the invoice.  However, in the above example an invoice sent after October 1, 1997, would not change the analysis because an extension of credit is deemed to run on the earlier of the two dates above.  If an invoice was sent on September 15, 1997, then an extension of credit would begin to run on September 30, 1997, and the extension of credit could turn into a contribution on October 30, 1997, if no payment was received, from the candy manufacturer to the committee in the amount of the candy bar.    

2.  Has the candy manufacturer made a campaign contribution to the ballot measure committee by entering into the consignment agreement and providing the candy to the committee to sell?

No, the candy manufacturer has not made a contribution to the committee.  A contribution is “a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  An expenditure made at the behest of a candidate, committee or elected officer is a contribution to the candidate, committee or elected officer unless full and adequate consideration is received for making the expenditure.” (Section 82015).

A contribution has been made to the committee from the candy manufacturer unless full and adequate consideration is received.  Full and adequate consideration as used in the Act means fair market value.  (Section 82025.5.)  The Act’s definition of fair market value (Section 82025.5) contemplates the common understanding of California law.  (Ordos Advice Letter, A-96-296.)  The definition of fair market value generally applied in California derives from condemnation law:

“The fair market value of the property taken is the highest price on the date of valuation that would be agreed to by a seller, being willing to sell but under no particular or urgent necessity for so doing, nor obliged to sell, and a buyer, being ready, willing, and able to buy but under no particular necessity for so doing . . .”  (City of San Diego v. Neumann (1993) 6 Cal.4th 738, 756; see also Freeport McMoran Partners v. County of Lake (1993) 12 Cal.App.4th 634, 641 [tax assessment].)

In the present case, we believe that the candy manufacturer receives full and adequate consideration for its candy bars from the committee.  The committee is paying the manufacturer one dollar for each candy bar the committee sells.  Any unsold candy bars are returned to the manufacturer.  Presumably, the manufacturer is making a profit from the exchange since the manufacturer offers this consignment agreement to all organizations for fundraising purposes.  Therefore, the candy manufacturer is not making a contribution to the committee.
3.  What is the “fair market value” of the candy bar?

One dollar.  Fair market value and full and adequate consideration are

synonymous for purposes of the Act.  (Section 82025.5.)
4.  Does the person who buys the candy bar from the committee make a contribution to the committee of the purchase price?  (Has the buyer received “full and adequate consideration” when the buyer receives the candy bar in exchange for the two dollars?)

The Commission has advised that when a person purchases goods or services from a candidate or committee and pays the fair market value, the person has not made a contribution.  If the person pays more than the fair market value, the amount over the fair market value is a contribution.  (Bagatelos Advice Letter, No. I-95-248;  Zerbe Advice Letter, No. I-95-146;  Moniz Advice Letter, No. A-88-028;  Sepulveda Advice Letter, No. I-89-428.)
  We conclude, in the instant case, the person who buys a candy bar for two dollars is making a contribution in the amount of one dollar since that is the amount over the fair market value of the candy bar and since the payment is made at the behest of an organization formed or existing primarily for political purposes. 

5.  If the candy bar purchase price is considered a contribution, does the committee need to keep track of the name and address of candy bar purchasers if those purchases are in amounts less than $25.00 as provided in Regulation 18401(a)(1)(A)?

Contributions made by way of purchasing a candy bar are treated the same as any other contribution and must comply with Regulation 18401.  Under Regulation 18401(a)(1), candidates and committees are not required to keep as extensive backup documentation for contributions of less than $25 unless it is likely that the contributions from that person will cumulate to $100 over the period of a year.  (Sutton Advice Letter, No. A-96-287.).  Where it is not likely that the contributions will cumulate to $100, documentation including the name and address of candy bar purchasers amounting to less than $25 in contributions does not need to be included.

6.  If the candy purchases are not considered contributions, does the committee need to report the purchases on Schedule I and disclose the payment to the candy manufacturer on Schedule E?

Yes, expenditures for that portion of the payment made for the candy bar not considered a contribution are reportable.
7.  Are the candy bars in the possession of the committee at a filing deadline [on consignment, but not yet sold] considered “cash equivalents” under Government Code Section 84211(e) and if so disclosable on line 19 of the summary page of Form 419 campaign statement?

No.  Generally, cash equivalents include the original costs of all investments which cannot be readily converted to cash, such as real property. (Regulation 18421. Copy enclosed.)  The candy bars are on consignment.  The committee has no ownership interest in the candy bars.  Without any ownership interest in the candy bars, the candy bars are not investments.  (Section 82034.) Therefore, the candy bars held in possession of the committee at the filing deadline are not considered a cash equivalent held by the committee. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Marte Castaños

Staff Counsel, Legal Division
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CORRECTED LETTER: JULY 31, 1997
�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329, subd. (c)(3).)


�  This advice is not applicable to fundraiser ticket tickets.  The full purchase price of a fundraiser ticket is a contribution.  (Section 82015; Kuehl Advice Letter, No. I-96-173.)





