                                                                    March 31, 1997

Mr. Greg Schmidt

Executive Officer

Senate Rules Committee

California Legislature

State Capitol, Fourth Floor

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-145
Dear Mr. Schmidt:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  Would the donation of the “virtual drive-through” program result in a campaign

contribution, a contribution to an officeholder account, or a gift?

2.  Would the distribution of the program to interested individuals, if the distribution were to exceed 200 in a calendar month, be considered a mass mailing?

CONCLUSIONS
1.  The donation would not be a campaign contribution, a contribution to an officeholder account, or a gift.


2.  Yes, if more than 200 tangible and unsolicited copies of the program are distributed at a cost of over $50, a violation of the mass mailing provisions of the Act would occur.  

FACTS
Senator Lockyer and Senator Kopp would like to invite an outside source to create a computer program containing a “virtual” or “3-D” drive-through on both of the proposed Bay Bridge replacement structures.  The program would include a five minute simulation of what it would look like to drive on the proposed bridges.  This program would be made available to Bay Area residents and the media at no charge.  Members of the public could obtain a copy of the program upon request.  Copies would be distributed to the news media.  The program would also be made available on the Internet by accessing a Senate website.

There would be no references to the candidacy for any office of either Senator Lockyer or Senator Kopp.  The Senators’ names would appear on the cover information. The production of the program would exceed $500.  

ANALYSIS
Campaign Contributions
Section 82015 defines “contribution” as any payment, forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is:  (1) for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or (2) received by or made at the behest of a candidate.
  (Regulation 18215(a).)

Section 82007 defines “candidate,” in pertinent party, as any individual who is listed on the ballot for elective office.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.  Thus, as an elected official, a Senator is considered to be a candidate under Section 82007.  Consequently, any payments
 a Senator behests 
 are presumed to be for political purposes and will be considered contributions absent an exception.  (Danner Advice Letter, No. A-96-039.)       

Regulation 18215(c) provides, in pertinent part, that contribution does not include:

“(4) A payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, that meets all of the following:

(i)    Does not contain express advocacy;

(ii)   Does not make reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for office; and

(iii) Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.”

The Senators’ names will be included in the cover information of the computer program.  The computer program is a communication intended to inform constituents and media of the proposed projects involving the Bay Bridge.  According to your facts, the program does not contain express advocacy, it does not make reference to Senator Lockyer’s or Senator Kopp’s candidacy for elective office or their qualifications for office, and the program does not solicit contributions.  The only reference to the Senators are their names in the cover information of the program.  Therefore, the computer program fits within the exception set forth in Regulation 18215(c)(4) and is not a campaign contribution to either Senator Lockyer or Senator Kopp.  

Officeholder Contributions
Contribution limits to officeholder accounts apply to both monetary and in-kind contributions.  Therefore, in-kind contributions of goods and services to an officeholder’s expense fund may not exceed the $250 per contributor and the $10,000 per year limits of Section 85313.
  (Ackerman Advice Letter, No. A-97-065.)  The donation of the computer program is in-kind, and therefore, potentially a contribution to an officeholder account.

However, as noted in the Gallegos Advice Letter, No. A-97-052, and the Leidigh Advice Letter, No. A-97-126, the Commission has not yet fully developed advice regarding Proposition 208 officeholder accounts.  As the Gallegos letter stated:

“Section 85313 does not define the term contribution in the context of officeholder account.  Simply importing the definition of campaign contribution to an officeholder contribution may not necessarily be fully accurate.  While the broad statutory definition of contribution may be accurate to define officeholder contributions, the Commission’s regulatory clarifications of that language do not necessarily translate well to officeholder accounts.” 

In this instance, the program is a contribution according to the statutory definition of what is a contribution.  (See above and Section 82015.)  However, the payment falls out under an exception found in the regulation interpreting the language in the statute.  (Regulation 18215(c)(4).).  The question becomes whether that exception is consistent with the newly created type of contributions, contributions to officeholder accounts.  We find under these facts that where a payment falls within the definition of contribution, but is excepted under Regulation 18215(c)(4) no contribution to the officeholder account will occur.  We will not force payments into an officeholder account under these circumstances simply because the payment helps an officeholder assist, serve, and communicate with his or her constituents or helps the officeholder carry out his or her official duties, but is not made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.

Gift 

The term “gift” as provided in Section 82028(a) means:

“[A]ny payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”

However, the term “gift” does not include campaign contributions required to be reported under the provisions of the Act.  (Section 82028(b)(4).)

As discussed above, the definition of “contribution” in Section 82015 includes any payment for which full and adequate consideration is not made to the donor and which is received by or made at the behest of an elected officeholder unless it is clear that the payment was made for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an officeholder.  Therefore, any payment for a computer program and copies of the program would be a contribution rather than a gift.

Mass Mailing
In June 1988, Proposition 73 amended Section 89001 of the Act to provide:  "No newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense."  The Commission adopted Regulation 18901 to clarify which mailings were permissible and which were prohibited under the Act.  Regulation 18901(a) provides that a mailing is prohibited only if all of the following apply: 

“(1)  Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document. 

(2)  The item sent either:

(A)  Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or

(B)  Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer.

(3)(A)  Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or

(B)  Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.

(4)  More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b).

* * *

“(c) The following definitions shall govern the interpretation of this regulation:

(1) “Elected officer affiliated with the agency” means an elected officer who is a member, officer, or employee of the agency, or of a subunit thereof such as a committee, or who has supervisory control over the agency, or who appoints one or more members of the agency.

(2) “Features an elected officer” means that the item mailed includes the elected officer’s photograph or signature, or singles out the elected officer by the manner of display of his or her name or office in the layout of the document, such as by headlines, captions, type size, typeface, or type color.”

Thus, a mass mailing is prohibited if all of the factors set out in Regulation 18901(a) are met.  If the factors are not met, the mailing is not a "mass mailing" for purposes of Section 89001.

1.  Mass Mailings

Regulation 18901 applies only to a "mass mailing" as defined in the Act.  "Mass mailing" means more than 200 substantially similar pieces of mail, but does not include mail which is sent in response to an unsolicited request, letter or other inquiry, or any items that fall within the exceptions set forth in Regulation 18901(b).  (Section 82041.5.)  Regulation 18901(b)(2) states that mass mailings of a press release to members of the media is not an item prohibited by Section 89001. Your letter asks us to assume that more than 200 programs will be distributed to businesses and residences. However, the letter does not state whether these programs would be solicited or unsolicited.  Regulation 18901(c)(4) defines an “unsolicited request.”  In part, it states that a “unsolicited request” is:

“(A) A written or oral communication (including a petition) which specifically requests a response and which is not requested or induced by the recipient elected officer or by any third person acting at his or her behest.  However, an unsolicited oral or written communication (including a petition) which contains no specific request for a response, will be deemed to constitute an unsolicited request for a single written response.

* * *

(D) A communication sent in response to an elected officer’s participation at a public forum or press conference, or to his or her issuance of a press release, shall be considered an unsolicited request.”

This subdivision of Regulation 18901 is very detailed on this subject.  Please refer to it in its entirety to determine whether a copy of the computer program is solicited or unsolicited.  Also, please see below regarding those computer programs distributed over the Internet.  

2.  Delivery
Regulation 18901(a)(1) restricts items that are mailed or delivered, by any means, to a person's home, office, or post office and that are tangible items.  A computer program delivered in the form of a computer diskette or a CD-ROM would meet this requirement.   However, distribution of information over the Internet is not a distribution of a tangible item.  (Hausman Advice Letter, No. A-97-025.)  Therefore, copies of the program distributed over the Internet would not count toward the numerical limit above.  

3.  Public Monies


Section 89001 provides that no newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.  Regulation 18901(a)(3) specifies that a mass mailing is "sent at public expense" within the meaning of Section 89001 if either the costs of distribution are paid for with public monies, or more than $50 in public money is used to pay for the costs of design, production, and printing, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted under the regulation.  You have not included any figures regarding how much the program would cost to distribute in its tangible form.  If the amount is greater than $50, this element is satisfied.

4.  
Inclusion of a Reference to an Elected Officer

If the item features an elected officer, or includes the name, photograph, or any reference to an elected officer who is affiliated with the agency that produces or distributes the mailing, the item is subject to the restrictions of the regulation.  (Regulation 18901(a)(2).)  Senators Lockyer and Kopp are affiliated with the entity that will distribute the computer program.  Therefore, they may not be featured in the mailing by use of their signatures, photographs, or the manner of display of their names or offices in the layout of the newsletter such as by headlines, type size or typeface.  (Regulation 18901(a)(2)(A).)  You have not provided a copy of the program that will be distributed.  However, you have stated that Senator Lockyer and Senator Kopp’s names will appear on the cover information.  Without more information, we find that this is enough to satisfy this requirement. 

Therefore, if more than 200 tangible and unsolicited copies of the program are distributed at a cost of over $50, a violation of the mass mailing provisions of the Act would occur.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: Marte Castaños

       Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:ak

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Regulation 18215 provides: “A payment is made for political purposes if it is: (1) for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or (2) received by or made at the behest of the following or any agent thereof: (A) a candidate; (B) a controlled committee; (C) an official committee of a political party, including a state central committee, county central committee, assembly district committee or any subcommittee of such committee; or (D) an organization formed or existing primarily for political purposes, including, but not limited to, a political action committee established by any membership organization, labor union or corporation.


�  “‘Payment’ means a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  (Section 82044.)


�  A candidate “behests” a contribution when the contribution is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.”  (Regulation 18225.7(a).)


�  Section 85313 provides that an officeholder may accept contributions “for expenses related to assisting, serving, communicating with constituents, or with carrying out the official duties of the elected officer.”  This requirement is met.





