                                                                    April 11, 1997

Iris P. Yang

McDonough, Holland & Allen

555 Capitol Mall, 9th Floor

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-147
Dear Ms. Yang:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please bear in mind that nothing in this letter should be construed as evaluation of any conduct which may already have taken place.  Further, this letter is based on the facts as they have been presented to us.  The Commission does not act as finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because you have not disclosed the identity of your client, we provide you with informal advice, as required under Regulation 18329 (copy enclosed). 

QUESTION
Is a common law housing investment trust created under the laws of the District of Columbia (the “Trust”) considered to be a "consultant" under the Political Reform Act, and required for this reason to file a Form 700, when one of its investors is the Contra Costa County Employees’ Retirement Association?

CONCLUSION
Neither the Trust nor any of its agents are a “consultant” within the meaning of the Political Reform Act, and they are not required to file a Form 700 as such.  The Trust is not an “individual,” and its agents do not contract to use judgment or skill in managing and directing 

the portfolio of any particular investor, but handle funds tendered for investment in the Trust in purely ministerial fashion by exchanging such funds, on request, for units of investment.

FACTS
You represent a common law trust created under the laws of the District of Columbia (“the Trust”).  It is a registered investment company under the rules and regulations of the Securities and Exchange Commission and the Investment Company Act of 1940.  The Trust invests primarily in construction loans, mortgages and mortgage-backed securities that are insured or guaranteed by the United State government or government-sponsored enterprises such as the Federal National Mortgage Association ("Fannie Mae") and Federal Home Loan Mortgage Corporation ("Freddie Mac").  The Trust has invested more than $1.9 billion in single and multi-family housing, nursing homes and retirement facilities around the country.

The Trust operates as a mutual fund.  Eligible participants invest or redeem units held in the Trust at the net asset value per unit as determined monthly.  The minimum initial investment is $50,000.  There is no sales charge, commission or fee payable in connection with the purchase or redemption of units in the Trust.  All income earned from investments, less actual costs for administration, is distributed to participants on a quarterly basis or is automatically reinvested at the investor's option.

One of the investors in the Trust is the Contra Costa County Employees' Retirement Association (the "CCERA").  The CCERA recently has asked the Trust to determine who the Trust's designated filer should be, because CCERA believes that the Trust qualifies as a "consultant" under the FPPC's regulations and the Act.

ANALYSIS
The Political Reform Act was adopted by California voters through the initiative process in 1974.  The Act includes conflict-of-interest provisions intended to insure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from any bias attributable to personal financial interests, or to the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  To further this purpose, the Act imposes disclosure obligations on public officials whose assets and income may be materially affected by the conduct of their official duties.  Where appropriate, officials may be disqualified from acting in order to prevent conflicts of interest.  (Section 81002(c).)  

Regulation 18700 identifies public officials who may have disclosure obligations under the Act.  None of the agents or employees of the Trust appear to be “members, officers, or employees of a state or local government agency,” who might have disclosure obligations under the Act.  Regulation 18700, however, identifies an additional category of persons, “consultants” of a state or local government agency, as de facto public officials with disclosure obligations.
  You indicate that the CCERA believes that some agent or employee  of the Trust may qualify as such a “consultant” under Regulation 18700(a)(2), which defines the term as follows:

“(2) ‘Consultant’ means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

(A)  Makes a governmental decision whether to:

1.  Approve a rate, rule, or regulation;

2.  Adopt or enforce a law;

3.  Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

4.  Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract which requires agency approval;

     
5.  Grant agency approval to a contract which requires agency approval and in which the agency is a party or to the specifications for such a contract;

6.  Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

7.  Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code.”

* * *

This regulation governs natural persons who contract to make investment decisions on behalf of state agencies or in place of state officials.
  Privately employed investment managers have been considered to be “consultants” within the meaning of Regulation 18700, if and when they contract to make decisions concerning the investment of public funds and exercise some judgment or control in directing specific investments of segregated funds or the terms under which investments are made.  (Randolph Advice Letter, No. I-95-045.)  Such an interpretation comports with the plain meaning of the regulation and the fundamental purposes of the Act.  

However, the language of Regulation 18700 does not support a reading that would classify as “consultants” persons who agree to perform purely ministerial functions at the request of a state agency or public official.  Thus persons whose agreed duties offer them no scope for the exercise of discretion or judgment in the direction of specific investments of segregated funds are not “consultants” within the meaning of the regulation.  Nor is any identifiable policy interest served by reading “consultant” so broadly that even such persons as bank tellers would be included when they accept public monies for deposit, or transfer public funds between accounts upon the proper demand of a public official.  

You have indicated that the Trust operates as a mutual fund, and that participants invest in and/or may redeem investment “units.”  As you further explained in our telephone conversation, this means that when a public entity like the CCERA invests in the Trust, its investment purchases “investment units” which are in effect undivided interests in the assets held by the Trust at any given time.  The only decision made by Trust agents specific to any investor is whether to accept the tendered investment, which is not thereafter segregated and invested in specific assets for the benefit of the individual investor.  

The Trust’s own assets are managed, and all investment decisions are made, by persons who do not direct or control the funds of any  particular investor, who do not enter into contracts with particular investors, and who do not manage public funds in any sense.  As in a money market fund, investors realize gains or losses in proportion to the value of all Trust assets at a given time, not in proportion to the value of a specific portfolio purchased and managed on behalf of an individual investor.  As  a result, no investor in the Trust contracts for the services of an investment manager or similar person to exercise judgment or discretion in the management of a “portfolio” purchased for the particular benefit of the investor.
Under your facts, neither the Trust nor its agents act as “consultants” within the meaning of Regulation 18700, in accepting investments by the CCERA after officials entrusted with management of CCERA have decided to “deposit” funds in the Trust.  Trust dealings with CCERA funds are limited to issuing or redeeming investment units on request.  The County or its agents occupy the role of “investment manager” and, once the County decides to invest in the Trust, the Trust and its agents handle the transaction in purely ministerial fashion

 If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Lawrence T. Woodlock

        Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Regulation 18720, governing “[o]ther public officials who manage public investments,” is ordinarily examined before reaching the “consultant” issue posed by Regulation 18700.  Your specific question is very narrow, however, and indicates that CCERA has already determined that Regulation 18720 has no application here.


�  The regulation applies by its terms to “individuals,” which we interpret as limited to natural persons, excluding artificial persons like business entities.  Thus the Trust itself cannot be classified as a “consultant” under any circumstances, although certain of its agents or employees could be so described, if they otherwise met the regulatory criteria. 





