SUPERSEDED BY 1998 AMENDMENTS TO REGULATION 18530
                                                                  April 17, 1997

Herbert M. Cole, Jr.

Superintendent of Schools

West Contra Costa Unified School District

1108 Bissell Avenue

Richmond, California  94801-3135

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-152
Dear Mr. Cole:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You are authorized by the Governing Board of Trustees of the West Contra Costa Unified School District to request advice on their behalf. 

QUESTION
Is it legal under Government Code Section 85300, and newly amended Education Code Section 7054, or any other provision of law for a school district to pay for the election statements of all candidates for the school board?

CONCLUSION

Government Code Section 85300 does not prohibit a school district from paying for the election statements of all candidates for the school board.  However, you should contact the Attorney General’s Office regarding interpretation of the Education Code.  
FACTS
Prior to the passage of Senate Bill 82 (which amended Education Code Section 7054 and repealed Section 35174),
 the Governing Board of West Contra Costa Unified School District paid for the election statements of all candidates to the school board.  The fee paid for each statement is $1,000.  The statement is prepared by the candidate and appears in the voter information pamphlet distributed by the registrar of voters.  The candidates are precluded from commenting on the qualifications and experience of other candidates in their statements.  You inquire whether the newly amended Education Code Section, or any other provision of law, precludes the district from continuing this practice in the future.

ANALYSIS
 
Section 85300 provides that “[n]o public officer shall expend and no candidate shall accept any public moneys for the purpose of seeking elective office.”  Regulation 18530 provides that the use of public funds for the “production and dissemination of candidate statements” is not prohibited by Section 85300.  The Commission has further determined, based on the history of litigation and legislation in the area, that the public funding of candidate statements is an expression of “the government’s legitimate interest in promoting intelligent participation in the election process” as opposed to a utilization of tax dollars to provide public matching funds for political campaigns.  (Hong Advice Letter, No. A-89-510.)

The Commission has previously concluded that when a local jurisdiction, on an equal basis, pays or offers to pay for the publication of all candidate statements, such payment does not constitute a contribution under the Act.  (In re Masini (1976) 2 FPPC Ops. 38.)    Elections Code Section 13307 also provides that the local agency may require payment from each candidate who submits a candidate statement for the prorated costs of providing the service.  In a number of jurisdictions, the cost or reproduction and distribution of the candidate statements has been borne by the local agency.  By analogy,  paying the filing fee for the election statements of all candidates who run for the school board would also not be considered a contribution.  Therefore, under your facts, the Act would not prohibit this activity.

However, the Commission does not interpret the Education Code or other state statutes regarding the misuse of public funds.  Therefore, this advice is limited to the provisions of the Political Reform Act.  You should contact the Attorney General’s Office for advice regarding the Education Code. 

I have attached a memorandum dated June 6, 1992, regarding school district boards for your information.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Lynda Doherty

        Political Reform Consultant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations.	


�  We note that Section 81013 of the Act provides that if any act of the Legislature conflicts with the provisions of the Act, the Act shall prevail.








