                                                                    April 28, 1997

The Honorable Lynne C. Leach

Assembly Member

State Capitol

Post Office Box 942849

Sacramento, California  95758

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-160
Dear Assembly Member Leach:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please bear in mind that this letter is based on the facts you have presented to us.  The Commission does not act as finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION
Is it lawful for you, as an Assembly Member, to receive compensation, as well as travel and lodging expenses, for making instructional presentations to private groups or individuals on sales techniques and public speaking?

CONCLUSION

You may accept compensation, including reimbursement for travel and lodging expenses, in return for instructional presentations to groups and/or individuals on subjects in which you have offered compensated instruction in the past, if you can meet regulatory requirements for recordkeeping consistent with the operation of a business.  Such compensation will be characterized and reportable as earned income, and is not a prohibited honorarium, so long as your training activities are a continuation of the bona fide business in which you have been engaged for many years prior to your election to the state Assembly.

FACTS
Prior to your election to the state Assembly in 1996, you ran a small business training a variety of individuals and groups on sales techniques and public speaking.  This business has been in existence since 1978, and has been a source of income to your family for most of the last 19 years.  You have successfully marketed your services to the business community, and have been compensated at market rates for your services.  In the course of this business, you have provided services to large corporations such as Chevron USA, Safeway Stores, Inc., Long’s Drugs, California Bancshares, Inc., credit unions, and other private associations.

ANALYSIS
Section 89502 provides that no elected officeholder shall accept any honorarium.  The term “honorarium” is defined as any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.  (Section 89501(a).)  “Speech given,” as used in Section 89501, means a public address, oration, or other form of oral presentation, and includes participation in a panel, seminar, or debate.  (Regulation 18931.1.)  As a member of the state Assembly, you are an elected officeholder subject to the general prohibition on receipt of honoraria, and may not lawfully receive compensation in any form for a speech given for any purpose, unless the activity falls within a specific statutory or regulatory exception to the definition of “honorarium.”  The exception potentially applicable to your circumstances is given at Section 89501(b)(1), which provides in pertinent part:

“(b) The term “honorarium” does not include:

(1) Earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business or profession is making speeches.”

* * *

Regulation 18932.1 (copy enclosed) explains the statutory language quoted above, providing in subsections (a) through (c) that a business, trade, or profession is presumed to be “bona fide” when certain recordkeeping criteria are met, professional licensure is held, or when an individual is employed by a college or university.  However, subsection (d) provides that “[a] business whose predominant activity is making speeches in not “bona fide” for purposes of Government Code Sections 89501 through 89506.”  “Predominant activity” is itself defined at Regulation 18932.3.  As pertinent to a business like yours, the regulation states:

“For purposes of Government Code Sections 89501 through 89506, speechmaking is presumed to be the “predominant activity” of an individual’s business, trade, or profession in the following circumstances:

(A) For a business, trade, or profession in existence for one year or more:

(1) During the 12-month period prior to and including the date of the speech, more than 50 percent of the hours spent on an individual’s business, trade, or profession is devoted to the preparation and/or delivery of speeches; or

(2) During the 12-month period prior to and including the date of the 

speech, more than 50 percent of the gross income of the individual’s business, trade, or profession is derived from the preparation and/or delivery of speeches.”

 Under the statute and regulations examined thus far, your business might qualify as “bona fide” for purposes of Sections 89501 - 89506 if you have kept for two years books and records consistent with the operation of a business, and tax returns reflecting the operation of a business.  (Regulation 18932.1(a).)  The only apparent problem, assuming that you can satisfy the documentary prerequisites, is subdivision (d) of Regulation 18932.1, which recapitulates the restriction stated at Section 89501(b)(1), denying “bona fide” status to any business whose “predominant activity” is preparation and delivery of “speeches.”  However, while the definition of “speech” at Regulation 18931.1 is certainly broad, not all public speaking is governed by that definition.  (Tribe Advice Letter, No. 95-310.) 

In the Tribe Advice Letter we determined that a public official hosting a radio talk show program, offering instruction on subject matter unconnected to his state employment, was not paid honoraria for any “speeches” he gave on the air, but received income earned as consideration for the information he passed on to the listeners.  (See, also, White-Brown Advice Letter, No. A-95-290.)  “Earned income” is defined at Section 82030.5 to include “income from wages, salaries, professional fees and other amounts received or promised to be received as compensation for personal services rendered.”  Earned income differs from an honorarium because a payment characterized as “earned income” is based on the market value of services rendered, while an honorarium reflects values associated with the status of the speaker.          

You have told us that, for nearly two decades before your election, you regularly received income, from a largely corporate clientele, for training individuals and groups in topics of interest to persons in the business world.  The brochure attached to your letter shows that you have advertised your services to the business community on a fee-for-service basis.  Any payments you have received have apparently been gained on an open and competitive market.  This income presumably reflects the value of the training you provided, and can not be attributed to your status as a member of the Assembly.  As we concluded in the Tribe Advice Letter, supra, payments in such cases are properly characterized as income earned as compensation for services of commensurate value, not for a “speech” within the meaning of Regulation 18931.1.

Under these circumstances, your longstanding business is “bona fide” within the meaning of Sections 89501 through 89506 so long as you are able to meet the recordkeeping criteria of Regulation 18932.1.  If you have the required documentation,  you may continue to give instructional presentations before groups of clients on subjects you taught before your election, and the customary compensation for such presentations, including travel and lodging expenses, will be regarded (and reportable) as earned income, but not as honoraria.
  Of course, the honorarium ban still applies to you for any public speaking on subjects other than those you have customarily offered instruction in or, more generally, for speeches you may be asked to give primarily by reason of your status as an elected official, whatever the subject may be.                    

If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Lawrence T. Woodlock

       Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  “Gifts” of travel and lodging are treated separately from honoraria under the Act.  The foregoing analysis treats any reimbursement for travel and lodging not as a “gift” but as  “income,” a benefit to you for which you provide full consideration in the form of instructional services.





