                                                                    April 22, 1997

Burt McChesney

California Association of Realtors

980 Ninth Street, Suite 1430

Sacramento, CA 95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-163
Dear Mr. McChesney:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1) As a registered lobbyist, do you have any reporting obligations if you attend an event with a reportable person such as a lunch or dinner arranged by your spouse and paid for with community assets?  Does the $10 limit apply to such gifts or to any gifts to reportable persons arranged by your spouse but purchased with community assets?

2) Is entertainment of reportable persons aboard your second home recreational vessel owned by you and your wife a reportable gift and subject to the $10 gift limit?

CONCLUSIONS
1) For reporting and gift limit purposes, a gift made by your spouse to a reportable person from community assets is chargeable to you unless the circumstances surrounding the making of the gift clearly indicate that your spouse is acting entirely independent of you and for purposes of her own that are unrelated to yours.  If it is clear from the surrounding circumstances that your spouse has an independent basis for making the gift, and that your spouse is not seeking to further your purposes as your agent, the gift will not be chargeable to you.

2) Entertainment of reportable persons aboard your second home recreational vessel qualifies as home hospitality which is exempt from the definition of gift.


FACTS
You are a registered lobbyist married to a reportable legislative employee.  You and your spouse own, as community property, a recreational vessel which qualifies as a second home under state and federal tax law.  Your recreational vessel is a 34-foot sailboat which you use two to three weekends per month.  As a legislative employee, your wife wants to arrange events for reportable persons using community assets.  In addition, you and your wife would like to entertain reportable persons aboard your second home recreational vessel.


ANALYSIS


Question # 1
Section 86203 prohibits lobbyists from making or arranging for the making of gifts of more than $10 in a calendar month to any legislative official and to officials of state agencies the lobbyist attempts to influence.  In addition, lobbyists are required to file periodic reports disclosing gifts made to those officials.  (Section 86113.)

The term "gift" is defined in Section 82028 as a payment for which consideration of equal or greater value has not been received by the donor.  The term "payment" includes the rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.  (Section 82044.)  Therefore, food and beverages provided to legislative and state agency officials are gifts under the Act.

You would like to know whether events attended by reportable persons, which are arranged by your wife and paid for with community assets, are reportable gifts subject to the $10 gift limit.  In In re Gilchrist (1975) 1 FPPC Ops. 84 (copy enclosed), the Commission considered whether gifts made by a lobbyist’s spouse to a public official incidental to the management of a business were chargeable to the lobbyist.  In its analysis, the Commission reasoned that to permit the lobbyist’s spouse to make such gifts without limitation would be to ignore the “realities of normal social intercourse” and would create a “major loophole” in the law.  According to the Commission, gifts from the lobbyist’s spouse could have an identical effect on the official as gifts from the lobbyist.  

Applying that rationale, the Commission ruled that a gift made by a lobbyist’s spouse from community property is chargeable to the lobbyist unless there are circumstances present which clearly indicate that the spouse is acting entirely independent of the lobbyist and for purposes of his or her own which are unrelated to those of the lobbyist.  In its opinion, the Commission ultimately held that the gift from the lobbyist’s spouse was not chargeable to the spouse where the gift was made incidental to the management of a business and where there was no indication that the spouse was seeking to further the purposes of the lobbyist.

You have not provided us with sufficient facts to determine whether a gift from your spouse to a reportable person is chargeable to you in the situation you describe.  However, if it is clear from the circumstances surrounding the making of a gift by your spouse to a reportable person that the gift is incidental to her position as a legislative employee, and that your spouse is not seeking to further your purposes as your agent, the gift will not be chargeable to you.

Question # 2
You also would like to know whether entertainment of a reportable person aboard your second home recreational vessel is reportable.  In regulation 18942, the Commission has provided an exception to the definition of "gift" for "hospitality (including food, beverages, or occasional lodging) provided by an individual in his or her home when the individual or a member of the individual's family is present, to an official."  (Regulation 18942(a)(7).)  This exception is also applicable to home hospitality provided by a lobbyist, but is subject to certain restrictions:  

“(a)  The cost of providing hospitality involving food, beverage or occasional lodging at the home of a lobbyist is a gift within the meaning of Section 86203 and is reportable under the provisions of Section 86113 only if:

(1)  Any part of the cost of such hospitality is paid for by the lobbyist's employer or lobbying firm directly; or

(2)  The lobbyist is reimbursed by his or her lobbyist employer or lobbying firm for any part of the cost of such hospitality; or

(3)  The lobbyist deducts any part of the cost of such hospitality as a business expense on any tax return, either State or Federal; or

(4)  There is an understanding between the lobbyist and his or her lobbyist employer or lobbying firm that the amount of compensation received by the lobbyist includes a portion to be utilized by the lobbyist to provide gifts of hospitality in the lobbyist's home.

(b)  In determining the applicability of subsections (a)(1) through (a)(4) above, the cost of providing hospitality does not include any part of the value of rental of the home of the lobbyist, nor does it include any depreciation on the premises where the hospitality is extended.”  (Regulation 18630.)

Hospitality must occur in the home of an individual in order to be exempt from the definition of gift.  In 1993, we advised you that entertainment aboard a leased sailboat did not qualify as home hospitality.  (McChesney Advice Letter, No. A-93-421.)  You and your wife have since purchased a recreational vessel which you use as a second home.  The Commission has determined that the exception for home hospitality provided to a reportable person also applies to a person’s vacation home as long as the person is present when the reportable person stays at the home.  (Remcho Advice Letter, No. I-88-254.)  For purposes of the home hospitality exception, there does not appear to be a distinction between a boat owned by a lobbyist and utilized as a second home and a lobbyist’s vacation home.  Accordingly, entertainment of reportable persons aboard your second home vessel is not subject to the $10 gift limit and is not reportable as long as the requirements of regulation 18630 are met.

If you have further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:   Julia Butcher

         Graduate Assistant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





