                                                                     June 10, 1997

Kathy Angus

Treasurer

Committee to Recall Barbara Warden

11835 Carmel Mountain Road, Suite 1304-214

San Diego, California  92128

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-173
Dear Ms. Angus:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You have requested advice as the treasurer of the Committee to Recall Barbara Warden.  Our advice extends to your committee only, and we have considered only the facts presented in your letter. 

QUESTIONS
(1)  Is City of San Diego (a charter city) law preempted by the state law which includes "recall procedure" in the definition of "measure"?

(2)  May a charter city define a ballot measure more strictly than Proposition 208 under Section 85706?

(3)  May the City of San Diego apply "election" contribution limitations of $250 per individual to a committee formed to initiate or oppose a recall "measure" process before a

committee publishes its intent to circulate a recall petition ?

  (4)  May the City of San Diego apply "election" contribution limitations of $250 per individual to a committee formed to initiate or oppose a recall "measure" process after a committee publishes its intent to circulate a recall petition but before it qualifies for the ballot?

(5)  May the City of San Diego apply "election" contribution limitations of $250 per individual to committees, officeholders and candidates after a recall initiative qualifies for the ballot?

(6)  What contribution limits apply to funds raised for recall elections in the City of San Diego by committees formed to support or oppose a recall ballot measure: (a) before a committee publishes its intent to circulate a recall petition; (b) after a committee publishes its intent to circulate a recall petition but before it qualified for the ballot; and (c) after a recall initiative qualifies for the ballot?

(7)  Should you modify the Statement of Organization, Item 4. of California Form 410 to include the ballot measure title "Recall Barbara Warden" and check "support"?  For a committee filing papers to initiate a recall measure, the San Diego City Clerk's representative instructs that the officeholder's name should be listed and "oppose" checked, thus you filed this way.

(8)  What reporting requirements (and in what time frame) apply to your committee?

CONCLUSIONS
1.  No.  State law does not preempt the City of San Diego’s decision to limit contributions in recall elections, because there is no actual conflict between state and local law.

2.  Yes.  The Act specifically grants authority to local jurisdictions to regulate campaign finance to a limited degree in their jurisdictions.  Accordingly, the governing body of a local jurisdiction may impose contribution limitations that do not conflict with the Act and are as or more stringent than set forth in the Act.

3.  Yes.  The local contribution limits will apply before a committee publishes its intent to circulate a recall petition.

4.  Yes.  The San Diego Municipal Code sets contribution limits of $250 per person to any candidate or committee for any single election.  These limits apply to all candidates and committees associated with a San Diego recall election throughout the process, including after a committee publishes its intent to circulate a recall petition but before it qualifies for the ballot.

5.  Yes.  The San Diego Municipal Code sets contribution limits of $250 per person to any candidate or committee for any single election.  These limits apply to all candidates and committees associated with a San Diego recall election throughout the process, including after a recall initiative qualifies for the ballot. 

6.  The San Diego Municipal Code sets contribution limits of $250 per person to any candidate or committee for any single election.  These limits apply to all candidates and committees associated with a San Diego recall election throughout the process.

7.  Yes.  The Form 410 requires a ballot measure committee to state the measure’s full title.  The form then has a support or oppose box to check.  We normally advise proponents of a recall to file as supporting the recall. However, this has been in the context of the recall being a measure.  San Diego considers these to be candidate elections.  Thus, filing as a primarily formed committee with the support box checked may mislead some into thinking you are supporting that officeholder.  We urge you to amend your Statement of Organization to make clear your intentions by “writing in” the appropriate information. 

8.  All campaign reporting requirements and filing schedules required by the Act, as set forth by the Fair Political Practices Commission, apply to your committee. 

FACTS
The City of San Diego is a charter city.  It has a local campaign finance ordinance codified in the San Diego Municipal Code.  The definition of  “measure” expressly states that a measure does not include a recall election.  (SDMC § 27.2903(k).)   In addition, the definition of  “candidate” includes a city officeholder who becomes the subject of a recall election.  (SDMC § 27.2903(b)(4).)  The municipal code also contains contribution limits of $250 per person for any single election.  (SDMC § 27.2941.)

You are the treasurer of the Committee to Recall Barbara Warden, a member of the San Diego City Council.  There is a separate Committee to Recall Harry Mathis.  Both committees have filed a Statement of Organization (Form 410).  Your committee has read a legal opinion by the San Diego City Attorney, prepared for Mr. Mathis, which states that the local campaign contribution limits apply to your committee.  This differs from past advice of the FPPC,  which has held that recall candidates and committees are not subject to the contribution limits of the Act.  You would like us to resolve this conflict.  

You also would like to know what triggers the disclosure provisions of the Act for a local recall effort.  Finally, you have some general reporting questions.  

APPLICABLE LAW
Preemption of Local Campaign Finance Ordinances

The definition of  “measure” in the Political Reform Act includes any proposition which is submitted to a popular vote by recall procedure, whether or not it qualifies for the ballot.  (Section 82043.)  However, the Act also refers to the target of a recall as a “candidate.”  (Section 82007.)  These two definitions are not in conflict on their face.  However, the courts have ruled that  contribution limits, such as those in Proposition 208, may be  applied to candidates (see Buckley v. Valeo (1976) 424 U.S. 936), but not in the ballot measure context.  (See Citizens Against Rent Control v. City of Berkeley (1981) 454 U.S. 290 [government may not limit discussion of issues involved in initiative measures].)  

The Commission resolved this seeming contradiction in the Act eight years ago by deciding that a recall is more like a ballot measure than a candidate election.  Therefore, under the rationale of Citizens Against Rent Control, the Commission opined that the contribution limits of Proposition 73 did not apply to contributions made in connection with an attempted recall of a state legislator.  (Roberti Advice Letter, No. A-89-358.)  This rule has been applied to general law cities that have no local campaign finance ordinance.  (Cohen Advice Letter, No. I-96-364; Burgess Advice Letter, No. I-94-393.) 

The definition of  “measure” in the San Diego Municipal Code, on the other hand, specifically provides that “[t]he term ‘measure’ does not include a recall election.”  (SDMC § 27.2903(k).)  The term “candidate” includes “a City office holder who becomes the subject of a recall election.”  (SDMC § 27.2903(b)(4).)

In Johnson v. Bradley (1992) 4 Cal.4th 389, the California Supreme Court summarized the analytical approach to resolving potential conflicts between city charter provisions and state statutes.  First, it must be determined if there actually is a conflict. (Id. at 399.)  Interpretations avoiding a conflict are preferred when possible.  (Ibid.)

 
  “[A] court asked to resolve a putative conflict between a state statute and a charter city measure initially must satisfy itself that the case presents an actual conflict between the two.  If it does not, a choice between the conclusions ‘municipal affair’ and ‘statewide concern’ is not required.”  (California Fed. Savings & Loan Assn. v. City of Los Angeles (1991) 54 Cal.3d 1, 17.)

When a municipal law and a state law are in actual conflict, the courts will examine several factors to determine which prevails, including whether the subject of the state statute is of statewide concern and narrowly tailored to accomplish that concern.  (Ibid.)

California courts have determined that the election of municipal officers is a municipal affair (Socialist Party v. Uhl (1909) 155 Cal. 776, 788), as are the election procedures applicable thereto (Mackey v. Thiel (1968) 262 Cal.App.2d 362, 365).   In addition, the State Constitution specifically states that: “[t]he Legislature shall provide for recall of local officers.  This section does not affect counties and cities whose charters provide for recall.”  (Cal. Const., art. II, § 19.)   San Diego has adopted such recall laws.  (See SDMC § 27.2701-27.2732.) 

As a general rule, the Political Reform Act occupies the field with respect to campaign finance law in California, even at the local level.  However, the Act specifically grants to local agencies the power to enact certain ordinances that govern the financing of local elections.  Section 81013 provides: 

“Nothing in this title prevents the Legislature or any other state or local agency from imposing additional requirements on any person if the requirements do not prevent the person from complying with this title ....”  (Emphasis added.)

For example, the City of San Diego had contribution limits when the Act did not.

Proposition 208 also specifically grants authority to local jurisdictions to regulate campaign finance to a limited degree in its jurisdiction.  Section 85706 provides in pertinent part:

  “(a)  Nothing in this act shall nullify contribution limitations or other campaign disclosures or prohibitions of any local jurisdiction that are as or more stringent than set forth in this act.  

  “(b)  The governing body of a local jurisdiction may impose lower contribution limitations or other campaign disclosures or prohibitions that are as or more stringent than set forth in this act.  A local jurisdiction may impose higher contribution or expenditure limitations only by a vote of the people.”  

****

Thus, in the Carnavale Advice Letter, No. A‑97‑104, we examined Proposition B, a Los Angeles County campaign finance reform measure approved by the voters.  Proposition B provided a shorter off‑year fundraising ban than did Proposition 208.  We concluded that the local provision amounted to a higher contribution limitation which, since it was passed by the voters, was not preempted by Proposition 208.  (Section 85706(b).)  We also determined that Proposition B was preempted by state law with regard to post‑election debt retirement, mainly because Proposition B was silent on that point. 

ANALYSIS
A.  The FPPC’s Roberti Advice Letter, Which Interprets the 

Act’s Limits to be Inapplicable to Recall Elections, is Not Binding on a

Charter City Which Places Contribution Limits on Recall Committees
You have asked if state law preempts the San Diego Municipal Code and does not permit San Diego to place contribution limits on recall committees.  We have concluded that state law does not preempt the city’s decision to limit contributions in recall elections, because there is no actual conflict between the two laws.  

The two definitions of “measure” involved here, one state and one local, represent the proverbial “two ships passing in the night.”  If there is any conflict, it is not an express one that is created by the voters or the Legislature in the Act.  It is only created by an administrative resolution of conflicting provisions in the Act.  That resolution, embodied in the FPPC’s Roberti Advice Letter and its progeny, holds that a recall is more of a “measure” dealing with issues than a candidate election.  To demonstrate that this is not a result dictated by the state statute, the FPPC recently stated that: “[w]ith the advent of Proposition 208's contribution limits, the Commission may need to revisit the issue of whether replacement candidates running for office as part of a recall attempt should be subject to the applicable limits.” (Davidson Advice Letter, No. I‑97‑103 at p. 6, fn. 3.)  

It would be anomalous for the FPPC to decide that a state statute susceptible of two reasonable interpretations preempts the unambiguous ordinance of a charter city, when the state agency may soon interpret the statute to be consistent with that ordinance.  Until the Act clearly provides that contribution limits may not be applied in recall elections,
 the City of San Diego code provisions are not in conflict with state law.   

Therefore, we conclude that there is no actual conflict between state and San Diego law, with regard to the treating of recall elections as candidate elections and not ballot measures.  

B.  Reporting Issues
The recall process begins when an officeholder is served with a notice of intention to circulate a recall petition and the notice is filed and published or posted.  (See SDMC § 27.2905; Elec. Code § 11006, 11020-22.)  No group supporting or opposing the recall, that is not yet in existence, is required to disclose contributions received or expenditures made prior to that time.  Once the notice is filed, however, any contributions previously received for purposes of qualifying the recall or supporting its passage, along with any new contributions, count toward the $1,000 threshold for becoming a recipient committee.  (See Section 82013.)  In addition, the new committee must report all financial activity on its first campaign disclosure statement, no matter how far back in time that goes.  There is no Proposition 208 fundraising time restriction or “blackout” period for committees, including measure committees, unless they are candidate controlled.

However, if the “measure” paradigm is not in effect in San Diego, you will need to consult your City Attorney or a private lawyer concerning when these committees must file a Statement of Organization and begin reporting.  As the treasurer of the Committee to Recall Barbara Warden, you have already filed a Statement of Organization. You indicated that the San Diego City Clerk’s office instructed you that the officeholder’s name should be listed and the “oppose” box should be checked.    

The Form 410 requires a ballot measure committee to state the measure’s full title.  The form then has a support or oppose box to check, although the form itself does not accommodate a recall election that is not a measure.  The committees you describe will be primarily formed to support the recall of Ms. Warden and Mr. Mathis.  We suggest that you write in the appropriate details in Part 4 of the form.  You may need to file an amendment.  This information is important in a variety of contexts.  (See, e.g., Section 84305 [mass mailings].)  

The local contribution limits will apply before filing of the recall notice of intention.  (See Roberti Advice Letter, supra, at p. 4.)  San Diego Municipal Code section 27.2941 sets contribution limits of $250 per person to any candidate or committee for any single election.  These limits apply to all candidates and committees associated with a San Diego recall election throughout the process and are consistent with the Act.        


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Jill Stecher

        Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code Sections 81000 - 91014.  Commission Regulations appear at title 2, Sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  We have not reviewed the actual operation of the local law, but we assume that the contribution limits apply to the target of the recall, any committees involved in supporting or opposing the recall, and any replacement candidates appearing on the ballot.


�  A discussion of the application of the timing and source restrictions in Proposition 208 to candidates running in a recall is beyond the scope of this letter.  Proposition 208's provisions apply to local elections in the absence of a contrary local law.  (See Carnavale Advice Letter, supra [Political Reform Act provision applies where local law is silent].)





