                                                                    April 24, 1997

Joseph R. Symkowick

General Counsel

California Department of Education

721 Capitol Mall

Post Office Box 944272

Sacramento, California  94244-2720

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-178
Dear Mr. Symkowick:

This letter is a response to your request on behalf of the Superintendent of Public Instruction, Delaine Eastin, for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  

QUESTIONS
1. May the Superintendent of Public Instruction transmit a quarterly publication to all California school districts and other education-related federal, state, and local government offices?

2. May the Superintendent of Public Instruction be identified by name and title as the publisher of the quarterly publication?

3. May the Superintendent of Public Instruction be identified by name, title, and photograph as the author of a regular column, feature, or editorial in the quarterly publication?

4. May the quarterly publication reference by name legislators who sponsor legislation that supports the Superintendent of Public Instruction’s school reform agenda?

CONCLUSION
The answer to all questions is “yes.”  Although some of the references and photographs described in your later questions would be prohibited in a mass mailing at public expense, the publication you describe does not fit the definition of a “mass mailing,” since its distribution will be limited to public agencies and offices. 

FACTS
You are General Counsel of the California Department of Education, and are presently considering a proposal by Delaine Eastin, the Director of the Department of Education and the Superintendent of Public Instruction.  Ms. Eastin is a statewide elected official.  She is charged by law with superintending the schools of the state, and with this in mind she proposes to produce and transmit a quarterly informational publication, to improve communications with the public schools and their employees.  The publication would be produced at the expense of the Department of Education, and be provided to school districts and other education-related federal, state, and local government offices.  Initially, its circulation would be approximately 5,000.  

ANALYSIS

Mass mailings sent at government expense are prohibited under the Act.  (Section 89001.)  Regulation 18901 defines “mass mailing” in a fashion that would include the publication you describe in each question.  However, subdivision (b) of Regulation 18901 provides a number of specific exceptions to the mass mailing prohibition, two of which are or may be particularly relevant to the publication you describe:

“(b) Notwithstanding subdivision (a), mass mailing of the following items is not prohibited by section 89001:

     





* * * 

(3) Any item sent in the normal course of business from one governmental entity or officer to another governmental entity or officer.

(4) Any intra-agency communication sent in the normal course of business to employees, officers, deputies, and other staff.”

* * *

We have interpreted these provisions of Regulation 18901(b) in a series of advice letters beginning with the Anaya Advice Letter, No. A-91-215, and including more recently the Mount Advice Letter, No. A-95-225, the Leidigh Advice Letter, No. A-95-350, and the Giattina Advice Letter, No. A- 96-201 (copies enclosed).
   In these letters we have advised that mass mailings sent by a public official to other public officials or to public entities was not prohibited under section 89001.  We concluded that even if the materials were deposited by the initial recipients in a public place for pickup by interested members of the public, the mass mailing prohibition would not apply.  (See, e.g., the Leidigh Advice Letter, supra, and the Giattina Advice Letter, supra.)

Your letter indicates that this quarterly periodical would be produced in the “normal course of business,” and that the intended recipients of this mailing are limited to public school districts and other education-related federal, state, and local agencies and offices.  So long as this is the case, analysis of the varying contents proposed under your specific questions is not necessary, since in none of those cases would the periodical be considered subject to the mass mailing prohibition.  

You must be careful, however, that your intended recipients do not redistribute this material to a total of more than 200 additional persons at their residences, businesses, post office boxes, or places of employment.  A redistribution of this nature could well result in a violation of the mass mailing prohibition, as noted in the attached advice letters. 

If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Lawrence T. Woodlock

       Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The issue presented in the Mount Advice Letter was whether the names and seals of the Governor and of Delaine Eastin could appear on brochures describing an educational program under the ultimate control of 


Ms. Eastin then, as now, the Superintendent of Public Instruction.





