                                                                   May 1, 1997

Brian K. Winger

Treasurer

Friends of Edward “Ed” Bonner

Post Office Box 780

Loomis, California  95650

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-185
Dear Mr. Winger:

This letter is a response to your request for advice on the behalf of Edward “Ed” Bonner regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This request is being treated as a request for informal advice pursuant to Regulation 18329(b)(2)(B).
  (Copy enclosed.)  

FACTS
Ed Bonner holds public office as Sheriff of Placer County.  He has campaign funds that were raised prior to January 1, 1997.  He also has opened a Proposition 208 officeholder account or is considering doing so.  
QUESTIONS
You wish to know if it is permissible to use campaign funds and/or officeholder account funds on the following items: 1) service club memberships to the Lions Club, Rotary Club, Kiwanis Club, Sons of Italy and the Italian Catholic Federation and related expenses; 

2) charitable donations;
  3) meals with constituents to discuss various issues related to 

Mr. Bonner’s official duties; and  4) periodicals and newspapers.
CONCLUSIONS
Because you have provided few material facts,  we can only give you these general guidelines.  (Regulation 18329.)
ANALYSIS
Campaign Funds
1.  General Rule
The expenditures of campaign funds are governed by the “personal use” provisions of the Act.  (Section 89510-89518.)  These sections provide generally that a campaign committee may use campaign funds for purposes that are reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  If the expenditures confer a substantial personal benefit on the candidate, then the expenditures must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.
  (Section 89512.)  These provisions were not amended or repealed by Proposition 208.  Therefore, a campaign committee formed for a pre-1997 election may make any expenditure permitted by Sections 89510 through 89518.
 

2.  Service Club Memberships

If the payment of membership dues and meeting expenses for civic and service organizations such as the Lions Club, Rotary Club, Kiwanis Club, Sons of Italy and the Italian Catholic Federation confer a substantial personal benefit on Mr. Bonner, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  The Commission has allowed the payment of membership fees with campaign funds in the past.  See Kaloogian Advice Letter, No. A-97-111 (Legislator may use funds to pay membership dues to the American Legislative Exchange Council); Garcetti Advice Letter, No. A-93-042 (Los Angeles District Attorney may use campaign funds to pay membership dues for local bar associations); and Eckel Advice Letter, No. A-91-488 (Local official may use campaign funds to pay membership dues to the chamber of commerce).  (Copies enclosed.)  Since you have not provided any information regarding why you wish to use campaign funds to join these organizations and any related expenses or what those related expenses are, we cannot determine whether membership and meeting expenses are related to a political, legislative, or governmental purpose.
  We can provide you only with the above general guidelines.   



3.  Charitable Donations

Section 89515 permits campaign funds to be used to make charitable donations if all of the following apply:

1. The organization is a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization.

2.  No substantial part of the proceeds will have a material financial effect
 on the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals who have authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or member of his or her immediate family.

3.  The donation bears a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89515.)

Charitable donations and charitable donations in the form of sponsorships of public school programs and youth related sports or food for those same organizations or raffle prizes for charity fundraisers may be permissible expenditures of campaign funds if all the requirements outlined above are met.  You have provided no information as to whether you plan to make donations to a “bona fide” organization.  You have not articulated a political, legislative or governmental purpose.  You have not indicated if there will be a material benefit.  Again, we can only provide you with these general guidelines.     

4.  Meals with Constituents
The reasonable standard must be met for meals less than $100.  The direct standard must be met to use campaign funds to pay for meals over $100.  (Section 89511(b).)  The Commission has found that the use of campaign funds to hold a barbecue at which a public official addressed the concerns of constituents satisfies the personal use provisions.  (Davi Advice Letter, No. A-93-184.)  The Commission has also held that the use of campaign funds used to pay for refreshments at a parent and constituent meeting satisfies the personal use provisions.  (Diaz Advice Letter, A-94-020.)  However, the Commission has found generally that very few meals would be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Rubin Advice Letter, No. I-94-304.)  You have provided that the meals would be with constituents for communications on various issues related to Mr. Bonner’s official duties.  However, without more information regarding the type of affair, the amount of the meal, what would be paid for by whom and where, the Commission can only provide the above general advice.   
5.  Purchase of Periodicals
Remaining informed of the issues affecting a public official’s constituency is directly related to a political, legislative, or governmental purpose. The use of campaign funds to pay for periodicals and newspapers in the geographic area served by the Sheriff would therefore be an allowable expenditure of campaign funds if they are purchased to keep Mr. Bonner informed of issues affecting his constituency.

Officeholder Funds
Proposition 208 limits the time when campaign funds may be raised.  In districts of fewer than 1,000,000 residents no candidate or a candidate’s controlled committee shall accept contributions more than six months before any primary in which the candidate is attempting to be on the ballot or is a write-in candidate.  (Section 85305(a).)  In addition, no candidate or the controlled committee of such candidate shall accept contributions more than 90 days after the date of withdrawal, defeat, or election to office.  Contributions accepted immediately following such an election or withdrawal and up to 90 days after that date shall be used only to pay outstanding bills or debt.  (Section 85305(c).)  Exceptions exist for debt held prior to the effective date of Proposition 208 and for certain legal fees.  (Section 85305(c), (d).)

However, Proposition 208 does allow for a limited amount of fundraising each year ($10,000) for expenses related to holding office.  The blackout periods of Section 85305 do not apply to officeholder contributions.  Section 85313(a) provides:

“Each elected officer may be permitted to establish one segregated officeholder expense fund
 for expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of the elected officer, provided aggregate contributions to such a fund do not exceed ten thousand dollars ($10,000) within any calendar year and that the expenditures are not made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.”  

Accordingly, expenditures from officeholder accounts formed pursuant to Section 85313(a) must be used for expenses related to assisting, serving or communicating with constituents, or carrying out the official duties of the elected officer.  (Johnson Advice Letter, No. A-96-361a.)  However, expenditures from officeholder accounts may not be made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.  

The Commission has not adopted regulations interpreting Section 85313.  Until that time, we will provide advice on a case-by-case basis.  In response to your specific request, you have not articulated how the above expenditures help Mr. Bonner in assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of Mr. Bonner’s office.  If these expenditures do help Mr. Bonner in assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of Mr. Bonner’s office, then they are allowable expenditures from Mr. Bonner’s officeholder account.   However, please keep in mind that none of these expenditures may be made if they are made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Marte Castaños

        Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:ak

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


�  Your letter contemplates donations to the Boy Scouts, MADD, Women’s Center, public libraries, DARE, Child Abuse Council, March of Dimes, Crime Stoppers, and the Black and White Ball.		


�  Section 89511(b)(3) defines “substantial personal benefit” as an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than $100 to a candidate.


�  Campaign committees formed for elections to be held after January 1, 1997, may also make any expenditures permitted by Sections 89510 through 89518, however, such expenditures will be subject to the applicable voluntary expenditure limitation for that election, should the candidate choose to accept the voluntary expenditure limitation. 


�  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)


�  We have applied a $250 standard of materiality.  If the payment will benefit the candidate or the candidate’s immediate family by that amount, there will be a material financial effect on the candidate and the donation would not be permitted. (Spillane Advice Letter, No. A-95-071.)


�  If Mr. Bonner wants to set up a Proposition 208 officeholder account, he must establish a new account rather than redesignate a current account. (Weldy Advice Letter, No. A-96-331.)





