                                                                   May 1, 1997

Vernell G. Goehring

555 University Avenue, Suite 126 

Sacramento, California  95825

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-187
Dear Mr. Goehring:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
You are preparing to leave state service and you have inquired as to how the revolving door provisions of the Act will affect your private employment. 


CONCLUSION
You have not provided enough facts to enable us to give you any more than general guidance regarding revolving door issues.

FACTS
You are presently a state employee with the Department of Transportation (“Caltrans”).  You plan to resign your employment with the state on approximately June 20, 1997.

In November of 1986, you left your last permanent civil service position in Caltrans’ Legislative Affairs Office to accept a position at the Department of Fish and Game as the Department’s legislative director.  This position was exempt from civil service. 

In April 1995, you were reassigned to a limited term position as the Chief of Fish and Game’s Audit Branch.  As you explained in a telephone call on April 17, 1997, this limited term appointment expired on April 15, 1997, and you were reassigned to a position at Caltrans.  You are currently on a long term vacation using up accrued annual leave credits.  You will remain on vacation status until all leave credits are exhausted on or about June 20, 1997.  The position at Caltrans is not designated in the agency’s conflict of interest code and you will not be responsible for making or participating in any governmental decisions at Caltrans.  In June 1997,  you will resign your employment with the State of California. 


APPLICABLE LAW
The Act's post-governmental employment restrictions limit the types of contacts a former employee may have with his or her agency.

One-Year “Revolving Door” Ban
Section 87406(d)(1) of the Act provides that no officer or designated employee of a state administrative agency:  

“ ... for a period of one year after leaving office or employment, shall, for

compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any 

other person, by making any formal or informal appearance, or by making

any oral or written communication, before any state administrative agency,

or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented

during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance

or communication is made for the purpose of influencing administrative or

legislative action, or influencing any action or proceeding involving the 

issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant,

or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

Pursuant to section 87406, for one year after a designated employee leaves his or her agency, the employee may not, for compensation, act as representative or agent for any person before his or her agency for the purpose of influencing administrative or legislative action or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406.)

“Influencing legislative or administrative action” includes influencing by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies, or analyses.  (Section 82032.)  “Administrative action” is defined in section 82002 as the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding.

In determining whether other proceedings are quasi-legislative, the Commission  has considered relevant whether the action taken involved “an orientation towards a future event,” or “rules and regulations which establish standards for future conduct” to which a private party must conform in the future.  (In re Leonard (1976) 2 FPPC Ops. 54; Erickson Advice Letter, 

No. A-90-537.)  However, as a threshold matter, matters that are quasi-judicial are not quasi-legislative.  (See, In re Evans (1978) 4 FPPC Ops. 84.)  Thus, for example, adjudicatory proceedings such as licensing or permit proceedings are not considered administrative action.  (Epstein Advice Letter, No. A-90-306.)

Section 82037 defines “legislative action” as the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his or her official capacity.  “Legislative action” also means the action of the Governor in approving or vetoing a bill. 

A designated employee’s state administrative agency means the agency for which he or she worked, or any board or commission under the agency’s control.  (Grimm Advice Letter,

No. I-96-114; Gould Advice Letter No. A-96-077.)   Thus, generally, a designated employee is not restricted by section 87406 from lobbying the Legislature or Governor regarding legislation.  (Witherspoon Advice Letter, No. A-94-371; Craven Advice Letter, No. A-93-057.)  In addition, a former employee is not prohibited from influencing administrative action of agencies not under the control of his or her agency.  (Monagan Advice Letter, No. A-93-473.)

The Commission has advised that a former agency official may draft proposals on a client's behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client's efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A‑95‑321; Harrison Advice Letter, No. A‑92‑289.)
  Similarly, the ex‑employee may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the employee's former agency so long as the employee is not identified with the employer's efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, supra.)

In addition, communications with an agency that are not for the purpose of influencing administrative or legislative action are not restricted by section 87406.  For example, an ex‑employee can attend informational meetings with the agency, or request information from the agency concerning existing laws, regulations, or policies, so long as the employee does not attempt to influence administrative or legislative action.  (See Bagatelos Advice Letter,

No. I‑91‑202.)

Certain other informal contacts may not be considered influencing.  For example, an ex‑employee may request information concerning anything that is a matter of public record, such as existing laws, regulations, or policies.  (Tobias Advice Letter, No. A-96-089; Harrison Advice Letter, supra.)  Further, an ex‑employee may attend informational meetings or public forums if the attendance is not for the purpose of influencing agency actions.  (Craven Advice Letter, supra.)

Permanent Ban on “Switching Sides”
Sections 87401 and 87402 provide an additional restriction on the post‑governmental employment activity of former public officials that may apply even where section 87406 does not, or where the one year prohibition in section 87406 has run.  They provide:

“No former state administrative official, after the termination of his

or her employment or term of office, shall for compensation act as

agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other 

than the State of California) before any court or state administrative 

agency or any officer or employee thereof by making any formal or

informal appearance, or by making any oral or written communication

with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi‑

judicial or other proceeding if both of the following apply:

(a) The State of California is a party or has a direct and substantial 

interest.

(b) The proceeding is one in which the former state administrative

official participated.”  (Section 87401.)

“No former state administrative official, after the termination of his

or her employment or term of office shall for compensation aid, advise,

counsel, consult or assist in representing any other person (except the

State of California) in any proceeding in which the official would be

prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

The permanent ban of sections 87401 and 87402 applies only to judicial, quasi‑judicial, or other proceedings before any court or state administrative agency in which a former employee participated while at his or her former agency.  Section 87400(a) expressly defines "state administrative agency" to exclude the Legislature.  (Sanford Advice Letter, No. A-85-182.)

Section 87400(c) defines "judicial, quasi‑judicial or other proceeding" to include:

“[A]ny proceeding, application, request for a ruling or other

determination, contract, claim, controversy, investigation, charge,

accusation, arrest or other particular matter involving a specific party

or parties in any court or state administrative agency, including

but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing

with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”  (Emphasis added.)

An official is considered to have "participated" in a proceeding if he or she took part in the proceeding "personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information."  (Section 87400(d).)  This covers any proceeding in which any employee has actually participated while at his or her former agency, as well as any proceeding which he or she supervised.  (Brown Advice Letter, No. A‑91‑033.) 

Under section 87400(c) set forth above, a “proceeding” includes any particular matter involving a specific party or parties in a state administrative agency.  Proceedings that are regulatory or general in nature are not a  “proceeding” for purposes of section 87401 since there is no specific party involved.   (Chalfant Advice Letter, No. A-92-509.)  Sections 87401 and 87402 prohibit participation in the same proceeding in which an official participated as a state employee, but does not restrict his or her ability to participate in new proceedings.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.) 

ANALYSIS
You were the Chief of the Department of Fish and Game’s audit branch until April 15, 1997.  After that, you took a position at Caltrans.  Your position at Caltrans, however, is not designated in the agency’s conflict of interest code and you will not be responsible for making governmental decisions while in the position.  Therefore, the revolving door provisions do not apply to your position at Caltrans.  

You inquired as to how the 12 month ban and the lifetime ban will affect your future contacts with the Department of Fish and Game.  Absent specific facts or an indication of what types of contacts your future employment may involve, we can only provide you with the general summary of the restrictions outlined above.  In addition, I have enclosed a revolving door guide that may provide additional assistance.

You also inquired as to whether the one year ban would apply to all activities and programs of the Department of Fish and Game or just the audit branch, which you headed during the past two years.  The one year ban applies to the employee’s entire agency.  Thus, although you worked only in the audit branch, the one year ban in Section 87406(d)(1) will apply to the entire Department of Fish and Game. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Liane Randolph

       Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The inclusion of the ex-employee’s name on the employer’s normal letterhead will not constitute an appearance before or communication to the employee’s former agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.) 





