                                                                    April 22, 1997

Ms. Rebecca Avila

Executive Director

City of Los Angeles Ethics Commission

201 North Los Angeles Street

L.A. Mall, Suite 2

Los Angeles, California  90012 

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-194
Dear Ms. Avila:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 


FACTS
A charter reform initiative appeared on the April 8, 1997, ballot in the City of Los Angeles.  Voters passed Measure 8 which creates the Charter Reform Commission, and on the same ballot selected candidates to sit on the new Commission.  Candidates ran for the new      15-member Charter Reform Commission based on the existing 15 council districts in the City of Los Angeles.  If a candidate received over 50 percent of the vote in the primary election on   April 8th, that candidate was elected to the Charter Reform Commission.  If no one candidate received over 50 percent of the vote in a particular district, the top two candidates in that district compete in the general/runoff election to be held June 3, 1997.  Candidates in approximately half the districts are facing a general/runoff election.

QUESTIONS AND CONCLUSIONS

1-3.  Will a candidate for the Charter Reform Commission who faces a June runoff election be subject during that election to the individual contribution limit contained in Proposition 208?  Will such a candidate be subject to the small contributor committee, aggregate political party committee, and aggregate non-individual contribution limits?  Will the ban on contributions to and from other candidates that is contained in section 85306 apply to these Charter Reform Commission candidates?
Yes.  The Act’s contribution limits and transfer ban do apply to Charter Reform Commission candidates who face a June runoff election.  

In the April 8th election, Measure 8 which created the Charter Reform Commission, and the election of certain candidates to the Commission occurred simultaneously.  In the Davidson Advice Letter, No. I-97-103, we found that the election of Charter Reform Commission candidates was closely linked to passage of the measure itself.  We stated that the individuals seeking election to the Charter Reform Commission were running as part of the ballot measure, because both questions appeared on the same ballot.  Because the Supreme Court has prohibited limits on contributions to ballot measure committees, and by analogy to the Commission’s past  treatment of recall elections, we advised that Proposition 208's limits did not apply to contributions raised in support of or opposition to Measure 8, or to candidates running for seats on the Commission on the same ballot.  (See Citizens Against Rent Control v. City of Berkeley (1981) 454 U.S. 290; regarding recalls, see Burgess Advice Letter, No. I-94-393 and Roberti Advice Letter, No. A-89-358.)

The general/runoff election, however, is a separate election to be held June 3, 1997.  Candidates for the Charter Reform Commission will be on the ballot, but no measure concerning the Commission will appear on that ballot.   

The Act defines a “candidate” as “an individual who is listed on the ballot or who has qualified to have write-in votes on his or her behalf counted by election officials, for nomination for or election to any elective office ....”  (Section 82007.)  The candidates for the Charter Reform Commission will appear on the June 3rd  ballot in Los Angeles.  “Elective office” is defined in the Act as “any state, regional, county, municipal, district or judicial office which is filled at an election.”  (Section 82023.)  Seats on the Charter Reform Commission are municipal offices that are filled at an election.  

The contribution limits of the Act, added by Proposition 208, will therefore apply to candidates in the June 3rd general/runoff election.  These include the $250 limit on contributions from persons, the small contributor committee limits, aggregate political party committee limits, and aggregate non-individual contribution limits.  (Sections 85301(b), 85302, 85304, and 85309.)    In addition, the ban on the transfer of funds from one candidate’s committee to another candidate’s committee shall apply.  (Section 85306.)

4.  May a candidate for the Charter Reform Commission use funds raised in connection with the primary for the general/runoff campaign?  Are there any limits on this use?
A candidate for the Charter Reform Commission may use funds raised in connection with the April 8th primary election for the June 3rd general/runoff election, subject to the Act’s $250 per person and other applicable contribution limits.  Because Proposition 208's limits did not apply to the April 8th election, candidates should use a reasonable method to “cleanse” any leftover funds from the primary election for use in the general election so that these funds do not exceed the applicable contribution limits.2, 3   Note that if funds brought over from the primary election to the general/runoff election are attributed to a contributor who gave $250 in the primary election, the same contributor may not give another $250 in the general/runoff election.   

        
5.  Must Charter Reform Commission candidates open separate bank accounts or new  committees in connection with the general/runoff election?
No, Charter Reform Commission candidates do not need to open new committees and separate bank accounts in connection with the general/runoff election.3  They may open a new committee and bank account for the runoff/general election if they believe this would facilitate their recordkeeping with respect to the contribution limits applicable to the runoff.  Alternatively, they may use their current primary election bank account for the general/runoff election and monitor the contribution limits by keeping accurate books and records.    

6.  Will section 89519 govern the disposal of surplus funds for Charter Commission candidates — both those who ran in the April 8th primary and those facing a June 3rd runoff/general election? 

Yes, the new surplus rules added by Proposition 208 will govern the disposal of surplus funds for Charter Reform Commission candidates, including those who ran only in the April 8th   election.  Section 89519 provides as follows:  

“Any campaign funds in excess of expenses incurred for the campaign or for expenses specified in subdivision (d) of Section 85305, received by or on behalf of an individual who seeks nomination for election, or election to office, shall be deemed to be surplus campaign funds and shall be distributed within 90 days after withdrawal, defeat, or election to office in the following manner:

(a)  No more than ten thousand dollars ($10,000) may be deposited in the candidate’s officeholder account; except such surplus from a campaign fund for the general election shall not be deposited into the officeholder account within 60 days immediately following the election.

(b)  Any remaining surplus funds shall be distributed to any political party, returned to contributors on a pro rata basis, or turned over to the General Fund.”  (Emphasis added.)

Under this section, any funds in excess of campaign expenses for a particular election are surplus upon a Charter Reform Commission candidate’s withdrawal, defeat, or election to office and must be distributed within 90 days.  A candidate who is elected to office may deposit $10,000 of surplus funds in his or her officeholder account.  He or she must return the remainder to contributors on a pro rata basis, give it to a political party, or turn it over to the State General Fund.  

Section 89519 applies to Charter Reform Commission candidates who ran only in the April 8th election as well as those facing a June general/runoff election.  Although in the Davidson Advice Letter, supra, we advised that no contribution limits applied to Charter Reform Commission candidates because their candidacies were closely linked to passage of the measure creating the Commission, the surplus funds of these candidates fit within section 89519's definition of surplus campaign funds.  The funds of candidates who ran only in the April 8th election are “campaign funds in excess of expenses incurred for the campaign ... received by or on behalf of an individual who seeks nomination for election, or election to office ....”  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Hyla P. Wagner

        Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


2  For example, candidates can cleanse the money as follows.  First, determine the total dollar amount left over from the April 8th primary election after payment of expenses and debts for that election.  Then attribute funds left over from the April 8th election to particular primary contributors, beginning with the campaign statement filed closest to the date of the April 8th election.  (According to the Los Angeles Ethics Commission, Charter Reform Commission candidates were required to file campaign statements on March 27, but many also filed on April 4, 1997.)  Candidates may attribute funds in reverse chronological order starting with the last contributors on the   April 4 or March 27 statement.  Candidates may not use that portion of attributed funds that exceed the $250 contribution limits applicable to the general/runoff election.  Candidates should dispose of that portion of attributed funds that exceeds the applicable contribution limits in accordance with the surplus rules of section 89519, i.e., return it to contributors pro rata, or give it to a political party or the State General Fund.      


3  We note that this advice regarding cleansing funds from the primary for use in the general/runoff and  whether a new bank account is required is being given in mid-election when candidates’ fundraising is well underway.  This advice is limited to candidates in the April 8th and June 3rd Los Angeles Charter Reform Commission elections.  





