                                                                   April 18, 1997

Frederick von Tress, LCSW

2135 Natasha Court

Santa Rosa, California 95402

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-199
Dear Mr. von Tress:

This letter is a response to your request for advice regarding the post-employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  (Sections 87400-87407.) 

QUESTION
How is your proposed business affected by the post-employment provisions of the Act?

CONCLUSION
The actions which you propose to take as part of your new business do not violate the post-employment provisions of the Act unless any oral communication or written documentation prepared by you and submitted to your old agency, on behalf of a client, to influence administrative action or action on a license application, can be identified with you.

FACTS
You retired from the Community Care Licensing Division of the Department of Social Services on January 31, 1997.  Your duties as a Licensing Program Analyst included receiving applications and attendant documentation, processing and either issuing or denying a license to operate a community care facility.  You also investigated complaints of non-compliance and either substantiated or found inconclusive the allegations.  Citations were issued to entities you found in non-compliance.

Presently, you plan on starting a new business as a licensed clinical social worker.  Your business plan includes providing consultation services.  Your consultation services will be directed only to new applicants for community care licenses.  You would assist your clients in the preparation of documentation.  You may even write the documents yourself based on the factual information provided by the client.  You would also help your clients understand the process, and provide information regarding the purchase of a proper facility.  You will not represent anyone at any hearing, or influence or attempt to influence any action either in writing or verbally.      

ANALYSIS
Your letter concerns post-employment issues, what are colloquially known as the “revolving door” prohibition and the permanent ban on “switching sides”. The Act places certain restrictions on individuals who have recently left state service and who wish to use the expertise and relationships they developed at their former agency on behalf of paying clients.    

A. 
The permanent ban on “switching sides.” 
Public officials who leave state service are subject to two types of post-employment restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on influencing any judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  (Sections 87401, 87402.)  In other words, a public official may not ever “switch sides” in a proceeding
 after leaving state service.  This provision is not at issue in your case because you state that you will take on clients whom you have never met and with whom you would have had no involvement when you were with the State.  They will all be new applicants for community care services.  However, you should be aware of these provisions.  I have enclosed all relevant sections of the Act for your perusal.

B. 
The one-year ban. 
The second post-employment restriction is a one year prohibition on making any appearance before your former agency for the purpose of influencing certain kinds of agency actions.  Specifically, Section 87406(d)(1) of the Act provides that:  

“No designated employee of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state-administrative agency who holds a position which entails the making, or participation in the making, of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest, and no member of a state administrative agency, for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

You are an individual covered by Section 87406 if you were a designated employee of the Department of Social Services, a state administrative agency.  Pursuant to Section 87406, for one year after a covered employee leaves the state administrative agency, the employee may not, for compensation, act as representative or agent for any person before the agency for the purpose of influencing administrative or legislative action or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406.)  

However, communications with an agency that are not for the purpose of influencing administrative or legislative action or for a proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property are not restricted by Section 87406.  For example, an ex‑employee could attend informational meetings with the agency, or request information from the agency concerning existing laws, regulations, or policies, so long as the employee does not attempt to influence administrative or legislative action. (See Bagatelos Advice Letter, No. I‑91‑202; and Regulation 18202(a)(1).)  

In addition, the Commission has advised that a former agency official may draft proposals on a client's behalf to be submitted to the agency so long as the former employee was not identified in connection with the client's efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A‑95‑321; Harrison Advice Letter, No. A‑92‑289.)  Similarly, the ex‑employee may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the employee's former agency so long as the employee is not identified with the employer's efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A‑94‑004.)  

Certain other informal contacts may not be considered influencing.  For example, an ex‑employee may request information concerning anything that is a matter of public record, such as existing laws, regulations or policies.  (Harrison Advice Letter, supra.)  Further, an ex‑employee may attend informational meetings or public forums if the attendance is not for the purposes of influencing agency actions.  (Craven Advice Letter, No. A‑93‑057.)

We now proceed to the specific issues addressed in your letter.  Keep in mind that advice about the “revolving door” provisions is entirely dependent on the individual circumstances of any contact between an agency and the agency's former employee.  If you have questions about specific incidents which might differ from the description of your proposed business in this letter, we encourage you to seek formal written advice at that time as well.  

The actions which you propose to take, as part of your consulting business, most likely, would not violate Section 84706.  You have stated that you will not act as an agent for your clients, but only to advise them on the procedural rules involving applications to your former agency.  This is acceptable.  You have stated that you will help prepare written documents for your clients.  Your brochure implies that you will also be writing these documents if that is what the client prefers.  Written materials presented to your old agency may be written and prepared by you.  However, you should not be identified with any document submitted to the agency meant to influence administrative action or a proceeding involving a license etc.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: Marte Castaños

       Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  “Proceeding” is defined in Section 87400(c): “‘Judicial, quasi�judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”


�  “Influencing legislative or administrative action” includes influencing by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analysis.  (Section 82032.)





