                                                                    May 6, 1997

Vince Curtis

6578 Bayberry Street

Oak Park, California  91301

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-200
Dear Mr. Curtis:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
May you conduct “exploratory” activities regarding your campaign for elected office for an election to be held in June 1998?  What restrictions or reporting requirements are there if less than $1,000 is spent?

CONCLUSION
You may conduct “exploratory” activities, but you will incur reporting obligations even if the amount spent is less than $1,000. 

FACTS

You intend to run for public office in June of 1998 in an area of under one million people.  You would like to create a “fact-finding” committee now, which would operate until six months before June of 1998.

ANALYSIS
The Act requires candidates to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made for the purpose of seeking or holding state or local elective office.  (Section 84200, et seq.)  The term “candidate” is defined in Section 82007, as follows:

“Candidate means an individual who is listed on the ballot or who has qualified to have write-in votes on his or her behalf counted by election officials, for nomination for or election to any elective office,  or who receives a contribution or makes an expenditure or gives his or her consent for any other person to receive a contribution or make an expenditure with a view to bringing about his or her nomination or election to any elective office, whether or not the specific elective office for which he or she will seek nomination or election is known at the time the contribution is received or the expenditure is made and whether or not he or she has announced his or her candidacy or filed a declaration of candidacy at such time . . . .” 

The Act defines a “contribution,” in pertinent part, as a payment for political purposes, except to the extent that full and adequate consideration is received.  (Section 82015.)  The Act defines “expenditure,” in pertinent part, as a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  (Section 82025.)  A payment is made for “political purposes” if it is received by a candidate or if it is for the purpose of influencing the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate.  (Regulation 18215.)  

The Commission has advised that an individual may undertake certain exploratory activities without qualifying as a candidate under the Act or incurring any campaign disclosure obligations.  (Powell Advice Letter, No. A-85-241.)  Such activities include conducting a survey to determine what issues are considered most important to voters, as long as the survey does not list the potential candidate’s qualifications, imply that the person is qualified for a particular office, or list the names of persons who are supporting the individual’s candidacy.  However, if the individual ultimately decides to become a candidate, payments in connection with the exploratory activities must be disclosed.  (Powell Advice Letter, supra.)  Since your letter states that you have already decided to run for office, any expenditures related to exploratory activities would be reportable.  I have enclosed Information Manual A.  This manual outlines in detail the reporting obligations of candidates for state and local office.    

Proposition 208, among other things,  restricts the time period when contributions can be raised or accepted.  In districts of less than 1,000,000 residents, no contributions may be accepted prior to six months before the primary.  You may not, therefore, solicit or accept any contributions more than six months before the election in 1998.  I have enclosed a summary of Proposition 208 for your information.     

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: Marte Castaños

       Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





