                                                                    May 21, 1997

Ms. Paula Kimbrell

Assistant City Attorney

City of Oxnard

300 West Third Street

Oxnard, California  93030

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-201
Dear Ms. Kimbrell:

This letter is a response to your request for advice on behalf of the members of the City Council of Oxnard regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
If one or more councilmembers who own property near a project believe they cannot rely in good faith on a study prepared by an appraiser (which found they had no conflict), and the councilmembers decide not to participate in decisions concerning the project, leaving an insufficient number of councilmembers to make decisions, may the remaining councilmembers invoke the rule of legally required participation? 

CONCLUSION
Whether  a decision will have a material financial effect, under regulation 18702.3, on real property that an official owns is a factual determination for the official to make.  If one or more of the councilmembers determine that they have a conflict of interest as defined in the Act, and disqualify themselves from participating leaving too few councilmembers to make decisions, the rule of legally required participation set forth in section 87101 may be invoked.  However, the rule of legally required participation does not apply if the councilmembers determine that they do not have a conflict of interest under the Act, but nevertheless choose not to vote.          

FACTS
The Oxnard City Council consists of five councilmembers, three of whom own and reside in principal residences located near a proposed real estate development referred to as the Northwest Community Development Project (the "project").  Various decisions concerning the project will come before the city council in the near future.

The project consists of 320 acres and is intended to include a golf course, a clubhouse, residences, churches and parks.  The residences of the three councilmembers are located 96 feet, 470 feet and 2,200 feet from the nearest point of the project.  The city council obtained a real estate analysis to determine whether it is reasonably foreseeable that city council decisions concerning the project will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on any of the three residences.  The analysis performed by Eichel, Inc., concludes on page 3 that such decisions will have “no measurable effect on the value of the subject single-family dwellings in the near or long term” and on page 19 that approval of the project will have “no discernible or material effect on the value of the subject real estate.”  The analysis states that “FPPC guideline criteria” were taken into account in arriving at such conclusions.  The analysis summarizes and attaches copies of sections 18702 through 18702.4 of the FPPC regulations regarding material financial effect.

The three councilmembers whose principal residences are the subject of the enclosed real estate analysis believe that the analysis was performed by qualified persons, and the councilmembers note that the analysis refers to the appropriate factors concerning material financial effect.  However, the councilmembers do not know whether the analysis includes all appropriate factors or whether the conclusion reached by the analysis is objectively defensible.  The councilmembers know of no facts that call into question the analysis or its conclusions, but the councilmembers, who are not real estate appraisers, are at a loss as to how to make further inquiry into whether the Eichel, Inc., real estate analysis is accurate and complete and objectively defensible.

At least three votes may be required to make some decisions concerning the project.  One, two or all three of the councilmembers in question may be unable to determine whether the real estate analysis includes all appropriate factors and whether the conclusions reached therein are objectively defensible, and thereby be unable to rely in good faith on the analysis.  If for this reason the councilmembers decide not to participate in decisions concerning the project, leaving an insufficient number of councilmembers to make such decisions, may the remaining councilmembers invoke the rule of legally required participation contained in section 87101?

ANALYSIS
1.  Legally Required Participation.  Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making or using his official position to influence a government decision in which the official has a financial interest.  If an official is disqualified from making a decision because he or she has a conflict of interest under the Act, the official may still participate in the decision under certain circumstances under the rule of legally required participation.  Section 87101 states:

“Section 87100 does not prevent any public official from making or participating in the making of a governmental decision to the extent his participation is legally required for the action or decision to be made.  The fact that an official’s vote is needed to break a tie does not make his participation legally required for purposes of this section.”

Regulation 18701 interprets and implements section 87101 as follows:

“(a)  A public official is not legally required to make or to participate in the making of a governmental decision within the meaning of Government Code Section 87101 unless there exists no alternative source of decision consistent with the purposes and terms of the statute authorizing the decision.

(b)  Whenever a public official who has a financial interest in a decision is legally required to make or to participate in making such a decision, he or she shall:

(1)  Disclose as a matter of official public record the existence of the financial interest;

(2)  Describe with particularity the nature of the financial interest before he or she makes or participates in making the decision;

(3)  State the reason there is no alternative source of decision‑making authority;

(4)  Participate in the decision only in an open meeting of the agency, as required by Government Code Sections 11123 and 54953, or in closed session, as provided in Government Code Sections 11126, 54956.7, 54956.8, 54956.9, 54957 and 54957.6, where participation by the official is legally required for the agency to act.

(c)  This regulation shall be construed narrowly, and shall:

(1)  Not be construed to permit an official, who is otherwise disqualified under Government Code Section 87100, to vote to break a tie.

(2)  Not be construed to allow a member of any public agency, who is otherwise disqualified under Government Code Section 87100, to vote if a quorum can be convened of other members of the agency who are not disqualified under Government Code Section 87100, whether or not such other members are actually present at the time of the disqualification.”        

Section 87101 applies to permit an official, who is otherwise disqualified by the Act’s conflict-of-interest rules, to participate in a decision if the official’s participation is legally required for the decision to be made.  The Act requires public officials to disqualify themselves from making a governmental decision if they have a financial conflict.  The Act’s conflict rules could thrwart government decisionmaking in cases where multiple officials were disqualified. Therefore, section 87101 provides a remedy, allowing governmental bodies to bring back a disqualified official if the body cannot legally make the decision without that official’s participation.  

As stated in regulation 18701(c), the rule of legally required participation is interpreted narrowly.  We have advised that one boardmember’s habitual absence at meetings is not sufficient to create the requisite legal necessity for another boardmember’s participation in the decision despite having a conflict of interest. (Cohen Advice Letter, No. A-94-274.)

In your situation, if the councilmembers determine that the decision on the project will have a material financial effect (as defined in regulation 18702.3) on property that they own, the councilmembers have a conflict of interest under the Act and are disqualified.  If there are then too few councilmembers remaining without conflicts to legally make the decision, the rule of legally required participation may be invoked.  However, the rule of legally required participation does not apply if the councilmembers determine that they do not have a conflict of interest under the Act, but nevertheless choose not to vote.  We reiterate the advice provided in the Gillig Advice Letter, No. A-96-150, regarding this project, that “voluntary abstention has never been the basis for invoking legally required participation.”   

2.  Councilmember’s Reliance on the Eichel, Inc., Appraisal.   In the Stone Advice Letter, No. A-92-133a, the Commission stated that if the person performing such a real estate analysis was qualified to determine the values of the real property in issue and determined, based on the Commission's materiality regulations, that decisions would have no material financial effect on the official's real property interests, his or her determinations and the official's reliance would be considered a good faith effort to assess the materiality of the pending decisions on the official's real property interests.

In the Gillig Advice Letter, No. A-96-150, regarding this project, the Commission stated:

“You have submitted an appraisal performed by Eichel, Inc. regarding the property owned by the councilmembers.  The appraisal concluded that except for Councilmember Maulhardt's property, none of the other property of the other councilmembers would be financially affected by the decisions in any amount.  The Commission cannot determine whether the financial effect of the decision on the officials' real property will be material, because we are in no position to evaluate the accuracy of the appraisals.  Ultimately, it is the responsibility of the public official who owns the property to ensure that the requirements of the Commission’s materiality regulations are met.”

In a subsequent Gillig Advice Letter, No. A-96-150a, regarding this project, the Commission stated that "appraisals will be considered a good faith effort if, and only if, the public official makes the ultimate factual determination that the appraisals are reliable and correct.  In other words, the official may not simply rely on an appraisal without making further inquiry into whether the appraisal was performed by a qualified person, whether all of the appropriate factors were included, and whether the conclusion reached by the appraiser is objectively defensible.  These are factual determinations that must be made by the public official.  If the official has a reasonable belief that the appraisal is accurate and complete, then the official will be considered to have made a good faith effort to assess materiality."

The conclusion you draw from this advice is as follows:

     “Presumably, the inquiries that councilmembers must make in order to verify a real estate analysis are inquiries of dependable, informed sources who are able to determine whether all appropriate factors were included in the analysis and whether the conclusions of the analysis are objectively defensible.  Given the complexity of the subject matter of the real estate analysis, such sources must be knowledgeable about general real estate principles, the local real estate market, the Project, the councilmembers' property, and FPPC criteria as to the material financial effect of City Council decisions concerning the Project.  Such sources are not easily found.  Even persons practicing in real estate fields would need additional information about the specific situation and issues and would have to be willing to spend the time necessary to inform themselves and analyze the issues and the Eichel, Inc., real estate analysis.  As a practical matter, such inquiries would seem to require the preparation of one or more additional real estate analyses by other appraisers and a comparison of the results of all such analyses.  As the additional analyses, like the Eichel, Inc., analysis, presumably could not be relied on until after inquiry was made, such additional analyses would lead the councilmembers into the same quandary in which they now find themselves.  Also, of course, such an approach would be duplicative, expensive and time​ consuming.”
Your conclusion does not follow from the Commission’s advice about an official’s reliance on an appraisal.  The Commission’s advice does not imply that an official must obtain a series of appraisals, or hire real estate professionals to “analyze the appraisal,” as you have described.  We have advised that an official’s reliance on an appraisal must be reasonable.  As stated in the Gillig Advice Letter, No. 96-150a, the official should inquire whether the appraisal was performed by a qualified person, whether all of the appropriate factors discussed in regulation 18702.3(d) were considered, and whether the conclusion reached by the appraiser is objectively defensible.  I have enclosed two recent letters regarding reliance on appraisals that may be of assistance to you, the Hentschke Advice Letter, No. A-97-058, and the Lynch Advice Letter, No. A-96-093.   

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: Hyla P. Wagner

       Staff Counsel, Legal Division

Enclosures
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





