                                                                    May 6, 1997

Michael L. Lyions

City Attorney

City of Ceres

Office of the City Attorney

2720 Second Street

Post Office Box 2720

Sacramento, California  95307-0217

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-203
Dear Mr. Lyions:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS

1.  When all appointments to boards, commissions or committees in the City of Ceres are made by the mayor subject to the concurrence of the city council, who is the “...person who made the appointment...” under Section 85705?

2.  Does the term “public board or commission,” as used by Section 85705, include informal committees created by city council resolution to provide community input on policy issues, and/or to support activities of community interest?

CONCLUSIONS

1.  When the mayor appoints subject to the concurrence of the city council, only the mayor is the “...person who made the appointment...” under Section 85705.

2.  The term “public board or commission” as used by Section 85705 includes informal committees created by the city council if those committees make governmental decisions.   

FACTS
All appointments to boards, commissions or committees in the City of Ceres are made by the mayor with the concurrence of the city council.  The city has numerous informal committees, established either by city council motion or resolution, which have been formed to provide community input to the city council on policy issues, or to provide support for activities of community interest.  Such committees include the Ceres Substance Abuse Prevention Committee, the Christmas Festival Committee, the Concert in the Park Committee, the Ceres Budget Committee, the Ceres Solid Waste/Recycling Advisory Committee, the General Plan Review Committee, and the Whitmore Home Restoration Committee.

ANALYSIS

Section 85705 was added to the Act by Proposition 208, which became effective on January 1, 1997.  The Commission has not yet had opportunity to consider regulations that might assist with interpretation and application of Section 85705.  The Commission may adopt such regulations in the future, and the advice given in this and other letters may be superseded in whole or in part by subsequent regulations.

1.  Identifying the “person who made the appointment” for purposes of Section 85705.

You describe a two stage process where the mayor has the power of appointment to boards, commissions or committees, subject to ratification by the city council.  In a case of this sort, we believe that Section 85705 requires that we determine which “person” (as between the mayor and the city council) actually makes the appointment, noting that the language of Section 85705 refers to “the person who made the appointment” in the singular.  The language of Section 85705 does not contemplate application to a number of separate and distinct “persons” simply because the appointment process is completed in two or more steps.
   

Applying this analysis to your situation, the mayor appears to be “the person who made the appointment.”  Although the appointment was made subject to ratification by the city council, nothing in Section 85705 would warrant its application to a body whose role in the appointment process is limited to post hoc review.  Appointees to public boards, commissions and committees in Ceres are therefore prohibited by Section 85705 only from making, soliciting or accepting contributions to the mayor, or to the mayor’s controlled committee(s).

2.  The term “public board or commission” may include committees informally created           by the city council to accomplish governmental purposes.    

We have not had occasion previously to interpret the meaning of “public board or commission” as used in Section 85705.  Your letter indicates that you believe that this language should be interpreted to include only boards or commissions “which are formally created either by statute, local ordinance, or resolution, whose purpose is to perform a specifically designated local government function or functions which involve some administrative decisionmaking.”  You refer, in apparent contrast, to a number of “informal committees” created by the city council to provide community input on policy issues, or to support activities of community interest.
  You suggest, at least by implication, that some such “informal committees,” and their appointed members, may fall outside the scope of Section 85705.  

We agree with your essential understanding that Section 85705 applies to bodies created in some fashion by a governmental entity to perform a function that could or would otherwise be performed by a governmental entity, and whose functions include participation in governmental decisionmaking.  However, it may not be possible to exclude from the scope of Section 85705 the “informal committees” you describe.  We do not believe that there is any principled basis for distinguishing between “formal” or “informal” creation of bodies by the city council if their purpose and function is otherwise the same.  Indeed, your description of the means of “formal” and “informal” creation contains some overlap, since you list city council resolutions as a vehicle for both formal and informal action.    

The second distinction you highlight between “formal” and “informal” bodies appears to be their decisionmaking authority.  You attribute some administrative decisionmaking powers to “formal” bodies, and describe “informal committees” as “formed to provide community input” on policy issues, or “to provide support for activities of community interest,” omitting all mention of capacity to make governmental decisions.  We believe that the authority to make governmental decisions is an important characteristic, and conclude that any appointed board or similar body created by a governmental entity and empowered (formally or informally) to make governmental decisions is a “public” body within the meaning of Section 85705.

To determine whether a board or similar body is authorized to make governmental decisions, we look to Regulation 18700(a)(1), which furnishes reasonable, objective criteria:

“A board or commission possesses decisionmaking authority whenever:

  (A) It may make a final governmental decision;

  (B) It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto which may not be overridden; or

  (C) It makes substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.”

* * *

 If you determine that any appointed board, commission, “committee” or similar body, whether created by statute, ordinance or city council resolution, has “decisionmaking authority” as defined in Regulation 18700(a)(1), appointments to that body are governed by Section 85705.  Please bear in mind that decisionmaking authority includes both formal decisionmaking authority and de facto authority established by longstanding practice.

 
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Lawrence T. Woodlock

       Staff Counsel, Legal Division

SGC:LTW:ak

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  In the Moll Advice Letter, No. A-97-161, we recently concluded that when a multi-member body like a board of trustees makes an appointment, the board is “the person who made the appointment.”  The Act’s definition of “person” at Section 82047 expressly includes a “group of persons acting in concert.”  Of course, each individual member of such a group is also a “person” and, as a result, each and every member of an appointing body is also a “person” who made the appointment.  You present the identification of the appointing authority as an open question, but it is clear at least that the mayor and the city council are separate and distinct “persons.”


�  We do not believe that there is any magic in the names “board” or “commission” or “committee,” and presume that the application of  Section 85705 does not depend on the title given to an appointed body. 





