September 29, 1997

John Bovee

The Bovee Company

1127 11th Street, Suite 226

Sacramento, CA 95814

Re: Your Request for Advice

       Our File No. I-97-206
Dear Mr. Bovee:

This is in response to your request for advice under the provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
.  Since your letter does not refer to specific persons or events, your letter is considered a request for informal assistance.  Informal assistance does not confer immunity under Section 83114.  (Regulation 18329(c).)

QUESTION & CONCLUSION
Prior to the passage of Proposition 208, candidates utilized the practice of having co-hosts for district fundraising events.  A co-host would agree to sell ten tickets to the fundraising event and in return that individual's name would be printed on the invitation and he or she would be honored at the event itself.  May a candidate running for office, or an incumbent retiring a deficit, continue to utilize the co-host concept or is this considered bundling under Proposition 208?
A candidate may continue to utilize this co-host concept provided the co-host is either the candidate's representative or the co-host is a volunteer hosting a fundraising event outside the volunteer's place of business.

ANALYSIS
Due to the “anti-bundling” provisions of Proposition 208, contributions made directly or indirectly to or on behalf of a candidate through an intermediary or conduit are treated as contributions from the contributor and the intermediary or conduit.  An exception applies if the intermediary or conduit is either the candidate or representative of the candidate receiving contributions on behalf of the candidate, or a volunteer hosting a fundraising event outside the volunteer's place of business.  (Section 85702.)

A representative or volunteer hosting a fundraising event outside the volunteer's place of business shall not include:

 1) A committee other than the candidate's campaign committee;

 2) An officer, employee, or agent of a committee other than the candidate's campaign committee;


 3) A person registered as a lobbyist with the governmental agency for which the candidate is running or is an officeholder; or

 4) An officer, employee, or agent of a corporation or labor organization acting on behalf of the corporation or organization. 

 (Section 85702(a)(b).)

The phrase “representative of the candidate,” as used above, means officers, employees, or agents of the candidate or candidate's committee receiving compensation for their services (e.g., paid fundraiser) and/or those persons listed on the committee's statement of organization as a principal officer of the committee.  (Olson Advice Letter, No. A-97-229.)

Accordingly, should a candidate wish to hold a fundraiser and utilize the co-host fundraiser concept described in your letter, such a fundraiser would be permissible provided the candidate's representative, or volunteer who is hosting the event outside his or her place of business, is not a person listed in sections (1) through (4) above.  Also, if by the practice of co-hosting you mean holding events at a volunteer's place of business, the exception to the “anti-bundling” statute does not apply (King Advice Letter, No. A-97-137.)

I trust this answers your question sufficiently.  If you have any questions, or need to discuss this further, please feel free to call me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:   Jeanette E. Turvill 

Political Reform Consultant 

Technical Assistance Division 

�Government Code Section 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18995, of the California Code of Regulations.





