WITHDRAWN      

                                                                    May --, 1997

Marci Coglianese

Interim City Attorney

City of Fairfield

1000 Webster Street

Fairfield, California  94533

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-215
Dear Ms. Coglianese:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
   Because the majority of advice you are requesting deals with conduct that has already occurred (i.e., your questions 1 through 4 seek advice regarding the nature of expenditures already made by the City for the Chuck Hammond magnets), this Office does not opine on that conduct, and nothing in this letter should be construed as an evaluation of such conduct.  (See Regulation 18329, copy enclosed.)  With respect to your question 5 which seeks advice regarding the expenditures by the City in the event Mr. Hammond “had filed” the papers necessary to become a candidate for Mayor, this question presents a hypothetical situation for which we may render only, and at our discretion,  informal advice.  (Regulation 18329(c).)
  This letter is based on the facts surrounding your questions as you have presented them to us.  The Commission does not act as finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTIONS
1.  Is the expenditure of City of Fairfield funds for the magnets an “expenditure” within the meaning of Section 82025?

2.  Is the expenditure of City of Fairfield funds for the magnets an “independent expenditure” within the meaning of Section 82031?

3.  Is the expenditure of City of Fairfield funds for the magnets a “payment for political purposes” as that phrase is used in Regulation 18225(a)?

4.  Is the expenditure of City of Fairfield funds for the magnets an “expenditure” within the meaning of Regulation 18225(b)?

5.  Would the answer to any of the first four questions be different if Chuck Hammond had filed the necessary papers to be a candidate for office of mayor of Fairfield?

CONCLUSION
If the City of Fairfield expends funds for magnets requested by Mayor Chuck Hammond at a time when the Mayor is a candidate, those funds would constitute both an expenditure by the City and a contribution to the Mayor.

FACTS
Chuck Hammond (“Hammond”) is the Mayor of the City of Fairfield.  He was elected to this office in November, 1993.  At various public community events (which Hammond attends weekly), Hammond distributes a refrigerator-type magnet which is approximately 2" x 3 1/2" in size and which contains the following copy: “Chuck Hammond--Mayor--City of Fairfield.”  Hammond has been distributing the magnets since his election in 1993.  

In our telephone conversation of May 22, 1997, you informed me that Hammond requested that the magnets be provided to him by the City of Fairfield (the “City”).  The magnets are paid for from the City’s Administrative Department’s budget and the City does not provide any other elected official with name-bearing magnets.  The City submits that it supplies Hammond with these magnets in an effort to provide information to its citizens about their elected officials so as to encourage their participation in their local government. 

The cost of producing the magnets is approximately $0.20 per magnet.  Hammond distributes an average of 100 magnets per month, primarily at school events such as DARE program graduation ceremonies.  Based on the cost and average distribution rate, the annual cost to the City for the magnets is about $240.  In spending the money to produce the magnets, the City maintains that it never intended or attempted to influence the action of the voters for or against the candidacy of Hammond or otherwise to make an expenditure for political purposes.

In November, 1997, the directly elected office of mayor of Fairfield will be on the general municipal ballot.  Hammond is not now a candidate for any elected office although you stated to me in our telephone conversation on May 20, 1997 that Hammond will probably run in November for the mayoral seat.

ANALYSIS
     Pursuant to Regulation 18329, this Office may not give advice, formal or informal, concerning past conduct unless the advice sought is related to possible amendments of previous reports filed by the person seeking advice.  In this matter, the City has already expended funds for the magnets and supplied them to Hammond who, in turn, has distributed the magnets to the public.  This activity is conduct which has already occurred (and which is not related to amendments of filed reports) and, thus, Regulation 18329 precludes this Office from advising on the nature or propriety of the City’s actions.  Questions 1 through 4, as itemized in your letter, all relate to the City’s past actions in paying for and supplying the magnets.  Accordingly, we will not address those questions.  Question 5 asks how the City’s actions would be viewed if Hammond were to run for mayor in the November, 1997 election (we assume the question requests an analysis of prospective conduct by the City).  Because Hammond is not now a candidate for any elected office, the facts presented by Question 5 are hypothetical.  Therefore, under Regulation 18329 we will provide only informal advice concerning Question 5.

I.  Would the funds expended by the City for the magnets be an expenditure under the Act?

Under Section 82025, an expenditure is,

“a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.”

The FPPC has promulgated certain regulations to assist with interpretation and implementation of provisions of the Act.  With respect to the expenditure provisions, Regulation 18225 must be consulted.

Regulation 18225(a) provides that an expenditure is any payment made for political purposes.  Under this regulation, a payment is made for a political purpose if, in pertinent part, it is “[f]or the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate....”  A “candidate” is defined under Section 82007 as,

“ an individual who is listed on the ballot... or who receives a contribution or makes an expenditure or gives his or her consent for any other person to receive a contribution or make an expenditure with a view to bringing about his or her nomination or election to any elective office, whether or not the specific elective office for which he or she will seek nomination or election is known at the time the contribution is received ro the expenditure is made and whether or not he or she has announced his or her candidacy or filed a declaration of candidacy at such time...  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.”

Regulation 18225(b) further provides that an expenditure includes any payment made by a person that is used for communications which expressly advocates the nomination, election or defeat of a clearly identified candidate.  Under this subdivision of this regulation, a communication will “expressly advocate” the nomination, election or defeat of a candidate if it contains express words of advocacy or, when taken as a whole, unambiguously urges a particular result in an election.  (Regulation 18225(b)(2).)  A candidate is “clearly identified” if the communication states his name, makes unambiguous reference to his office or status as a candidate, or unambiguously describes him in any manner.  (Regulation 188225(b)(1)(A).)

Based on Regulation 18225, two separate tests exist to determine if a payment is an expenditure under the Act:  (1) is the expenditure for a political purpose; or (2) does the expenditure constitute a communication which expressly advocates with respect to a candidate.  Each of these tests is discussed in detail, below.

A.  If the City expends funds for the magnets for Hammond, would the expenditure be for a political purpose?

An expenditure made for the purpose of influencing the actions of the voters will be deemed made for a political purpose.  (Regulation 18225(a)(1).)  Stated another way, if the purpose of an expenditure is to attempt to persuade or influence any vote, the expenditure is political.  (See League of Women Voters v. Countrywide Crim. Justice Coordination Com. (1988) 203 Cal.App.3d 529, 558.)

Notwithstanding the statement contained in the previous paragraph, an expenditure will not be for a political purpose unless (as is relevant in this matter) it is made to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a “candidate.”  Even if a person has not officially declared his or her intention to run for elective office, the person may still be a candidate, as that term applies to Regulation 18225(a)(1), if he or she receives a contribution or makes an expenditure or gives his or her consent for any other person to receive an contribution or make an expenditure with a view to bringing about his or her nomination or election to any elective office.  (Section 82007.)

You state in your letter that Hammond is not now a candidate for any elected office, but you informed me in our telephone conversation that he, most likely, will run for mayor in the November 1997 election.  Given the proximity to the election, one could reasonably conclude that Hammond’s request for the magnets bearing his name would be an act done with a view to bring about his election to the mayor’s office.  If such a conclusion is drawn, Hammond would be a candidate.

You also state that the City’s purpose in expending funds for the magnets and providing them exclusively to Hammond is to inform the citizens of the identity of the mayor, to encourage community participation and to provide access to the mayor.  While these goals may be served by the distribution of the magnets, it also seems apparent that magnets bearing Hammond’s name and office (which is, coincidently, the same office for which he may run in November) serve the purpose of favorably publicizing Hammond to the electorate thereby enhancing his chances in the November election.  The Ninth Circuit has held that, with respect to determining whether a communication “expressly advocates,” the subjective intent of the speaker cannot alone be determinative and that the intent behind the political speech is less important than its effect.  (Federal Election Com’n v. Furgatch (9th Cir. 1987) 807 F.2d 857, 863.)  We believe this same 

test should be applied to the determination of “political purpose” under Section 82025 and Regulation 18225(a)(1).  In this matter, it is reasonable to conclude that the effect of the distribution of the magnets would be to influence the voters to vote for Hammond in the upcoming election.  Therefore, should the City expend funds for magnets which Hammond distributes between now and the November election, and unless Hammond definitely decides not to run for any elective office, the funds attributable to the magnets would be expenditures made for a political purpose.

B.  Would the magnets constitute communications which expressly advocate the nomination or election of a clearly identified candidate?

The magnets qualify as communications since they contain a message which is disseminated from an author (Hammond) to a recipient (the public).

As discussed above, Hammond would be a candidate if he consents to the making of an expenditure with a view to bringing about his election to any office.  Assuming Hammond is a candidate at the time he receives and distributes the magnets, we must determine initially if Hammond is clearly identified on the magnets.  Since the magnets state Hammond’s name and his status as mayor, he is “clearly identified” as that term is defined in Regulation 18225(b)(1).

Next, we must determine if the magnet “expressly advocates” Hammond’s nomination or election to office.  The form of magnet you have supplied with your letter does not contain express words of advocacy such as “vote for,” “elect,” “support,” or “cast your ballot.”  However, as mentioned previously, Regulation 18225(b) also provides that a communication can expressly advocate if, when taken as a whole, it unambiguously urges a particular result in an election.  

The Ninth Circuit’s decision in Federal Election Com’n v. Furgatch (9th Cir. 1987) 807 F.2d 857 supports Regulation 18225(b) in holding that express advocacy is not limited to communications using certain key phrases.  The court in Furgatch stated that a communication can contain express advocacy if:  (1) its message is unmistakable and unambiguous, suggestive of only one plausible meaning; (2) it presents a clear plea for action; and (3) it is clear from the message what action is advocated.  Id. at 864.  

The magnets do not contain language encouraging voters to participate in their local government nor do they contain language offering educational services to the voters.  Instead, the text of the magnets Hammond proposes to use exclusively references his name and his official position.   Under the Furgatch test, it is clear that the message contained in the magnets, when taken as a whole and in light of the upcoming election, expressly advocates Hammond’s nomination or election since the message unmistakably promotes Hammond, clearly advocates his status as mayor and implicitly, but clearly, requests support for Hammond.   Because the magnets are communications which would expressly advocate the nomination or election of Hammond, the funds expended by the City for the magnets would be expenditures regulated under the Act.

II.  Would the funds expended by the City for the magnets constitute a contribution to Hammond?

Section 82015 defines a contribution as,

“[A] payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration received unless it is clear form the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  An expenditure made at the behest of a candidate, committee or elected officer is a contribution to the candidate, committee or elected officer unless full and adequate consideration is received for making the expenditure.” [emphasis added.]

We have established above that Hammond will be a candidate if he accepts contributions or consents to the making of expenditures with a view to bringing about his nomination or election to office.  As provided in Section 82015, any expenditure made at the behest of a candidate will result in a contribution unless consideration is received in return.
  Section 82015 also includes in the definition of contribution expenditures made at the behest of an elected official — Hammond is an elected official since he is presently the mayor of the City.  (See Section 82020.)  Regulation 18225.7 interprets the phrase “made at the behest of” to mean “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.”  Because Hammond has requested the magnets from the City, his actions fall within those covered by Regulation 18225.7.

Regulation 18215 does contain an exception to the contribution definition of Section 82015.  Subdivision (c) of this regulation states that the term “contribution” does not include:

“(1) An expenditure made at the behest of a candidate in connection with a communication directed to voters or potential voters as part of voter registration activities or activities encouraging or assisting persons to vote, if the expenditure does not constitute express advocacy.

 ***

(4) A payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, that meets all of the following:

(i) Does not contain express advocacy;

(ii) Does not make reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for office; and

(iii) Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.”

For the reasons explained previously, we believe the magnets, as proposed, would constitute express advocacy for Hammond.  Accordingly, the City’s expenditures for the magnets would not fall within any of the enumerated exceptions to the term “contribution.”  

If the City proceeds to expend funds, at Hammond’s request, to produce magnets (in the form set forth in your letter) for Hammond’s use, these funds would constitute both expenditures by the City and contributions to Hammond.  We do not opine as to the legality of such expenditures and simply add that the Act and Proposition 208 should be consulted with respect to disclosure and contribution limitation issues.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lisa L. Ditora

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:LLD:ak

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Government Code Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


�  Because Hammond is requesting the magnets from the City, the expenditures by the City for the magnets would not be an “independent expenditure.”  An independent expenditure is defined under Section 82031 as,





“an expenditure made by any person in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate... or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.”





�  You have not indicated in either your letter or in our telephone discussions that consideration has been given by Hammond in return for the magnets.





