                                                                   April 25, 1997

Terry D. Rule

Regional Coordinator

GTE California Inc.

1121 “L” Street, Suite 500

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-219
Dear Ms. Rule:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
What reporting requirements apply to a reception held by GTE in which a state legislator will attend?

CONCLUSION
The value of food and beverages received by an official attending a reception is considered to be a gift.  The name and address of the source of a gift over $50 must be reported by the public official.  In 1997, the gift limit for a state legislator from any source is $290.

FACTS
A California legislator will be in Washington D.C., with the annual Legislative Delegation trip.  The legislator is running for federal office.  GTE will put on a coffee “Meet and Greet” that the legislator will attend.  The meeting is being arranged by GTE employees from Washington D.C.  The event is tentatively set for April 28, 1997.  You request expedited advice.

ANALYSIS

Under the Act, a “contribution” is a payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made.  (Section 82015; Regulation 18215(a).)  A payment is “for political purposes” under two circumstances: (1) if it is for the purpose of influencing or attempting to influence the voters for or against a candidate or measure; or (2) if it is “made at the behest of,” among others, a candidate or his/her agent.  (Regulation 18215(a)(1)-(2).)  “Made at the behest of’ means made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.”  (Regulation 18225.7.)  We have consistently advised that payments received by a candidate, or made at the behest of a candidate are presumed to be contributions, unless some exception exists.  (Wierbinski Advice Letter, No. A‑96‑106, Regulation 18215.) 

You have stated that the GTE reception is being arranged by GTE.  You have provided no evidence that any payment
 to the legislator was made at the behest of the legislator.  In addition, the reception is not being held to influence or attempt to influence the voters for or against a candidate.  Therefore, GTE is not making a contribution to the legislator.  (Frommer Advice Letter, No. A-97-148;  Leidigh Advice Letter, No. I-97-174.)

However, the value of food and beverages received by officials attending a reception is considered to be a gift.  (Wagerman Advice Letter, No. A-96-327.)  If the value of the gift to the legislator is greater than $50, the gift would be reportable.  If the value of the gift to the legislator is less than $50 the gift would not be reportable unless the source of the gift has made other gifts to the legislator which aggregate to more than $50 in a calendar year.  (Section 87207.)  The gift limit from any single source to a legislator is $290.  (Regulation 18940.2.)  This gift limit is the gift limit applicable to lobbyist employers.    
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Section 83114 provides that requests for formal written advice shall be provided within 21 working days of the request, provided that the time may be extended for good cause.


�  “Payment’ means a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  (Section 82044.)





