                                                                    November 20, 1997

William T. Bagley

Law Offices of Nossaman, Guthner, Knox & Elliot, LLP

Thirty-Fourth Floor

50 California Street

San Francisco, California  94111-4712

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-221
Dear Mr. Bagley:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION

May the California Water Association implement the turkey donation program without making either a contribution or a gift to the legislators who participate in the program?

CONCLUSION
Yes, if the payments are made principally for charitable purposes, the California Water Association may implement the turkey donation program without the payments resulting in a contribution or a gift from the association to the legislators. However, under certain circumstances as specified in Section 82015(b)(2)(B)(iii), a payment may be reportable by a participating legislator.

FACTS

For several years, the California Water Association (“association”), a nonprofit organization of the California private water companies, and its members have established a program whereby the water companies donate turkeys to various local charities during the Thanksgiving holiday season. The association is not organized under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  Legislators have been involved in the program, only to the extent that they identify recipient local charitable organizations in their districts.

In 1991 and 1992, the association requested written advice regarding the legislators’ participation in the turkey donation program. The most recent written advice was the Adkisson Advice Letter, No. A-92-566, written on August 28, 1992, copy enclosed.  During the subsequent years of 1993 through 1996, the association requested our advice on an annual basis.  We have orally advised the association to follow the advice and criteria set forth in the Adkisson letter.  By adhering to the criteria in the Adkisson letter, the association and its members were able to implement the program, whereby the limited participation by the legislators did not result in either a contribution or a gift to them if all the conditions enumerated in the letter were followed.

Now in light of the passage of Proposition 208 and recent legislation, you are again seeking our advice regarding the turkey program. 

ANALYSIS
Chapter 450 of Statutes 1997, effective September 25, 1997, contains several amend​ments to the definition of “contribution” in Section 82015.  The pertinent amendments that relate to your question are attached and provide generally that a payment made at the behest of a candidate is neither a gift nor a contribution to the candidate if it is made principally for charitable purposes. The statute also has specific reporting requirements if certain criteria are met.  (Section 82015(b)(2)(B)(iii).)

By using a legislator to identify the recipient charitable organization, the donation or payment of the turkeys is considered to be made “at the behest of” the legislator.  (Regulation 18225.7, copy enclosed.)

However, Section 82015(b)(2), supra, now excludes certain payments that are made at the behest of a candidate from the definition of contribution since these payments are deemed unrelated to candidacy for elective office.  In regard to the turkey donation program, the payment is not made for personal purposes and the association is not exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  Therefore, subsections (b)(2)(B)(i) and (ii) of Section 82015 do not apply.

If the payment is made “principally for charitable purposes,” the exclusion in subsection (b)(2)(B)(iii) of Section 82015 applies.  The statute states that a payment made at the behest of a candidate principally for charitable purposes, is neither a gift nor a contribution to the official/ candidate.  Pursuant to the new law, however, there are reporting requirements which are set forth in the statute and, if applicable, must be followed by the legislators involved in the turkey donation program.  Payments which equal or exceed $5,000 in the aggregate must be reported within 30 days.

Unlike previous years, there is now statutory authority that a payment made at the behest of a legislator, principally for charitable purposes, constitutes neither a contribution nor a gift to the legislator.  In addition to the statute, we continue to strongly suggest that all of the conditions in the 1992 Adkisson Advice Letter continue to be followed to ensure that the payments are deemed “principally for charitable purposes,” since this term is not defined in the statute.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: 
Jill Stecher

       

Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





