                                                                    May 15, 1997

James L. Markman

City Attorney

City of Brea

c/o Markman, Arczynski, Hanson, Curley & Slough

Number One Civic Center Circle

Post Office Box 1059

Brea, California  92822-1059

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-235
Dear Mr. Markman:

This letter is a response to your request for advice on the behalf of Lynn Daucher, Mayor Pro Tem of the City of Brea, regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
May an elected officer contribute more than $250 to his or her officeholder account?

CONCLUSION
Yes.  An officeholder may contribute in unlimited amounts to his or her officeholder account.  The $250 individual limit and the $10,000 aggregate limit do not apply.

FACTS
Lynn Daucher is the mayor pro tem of the City of Brea.  Mayor Pro Tem Daucher would like to provide newsletters to her constituents.  She proposes to distribute the newsletters on a regular basis at her own cost.
  She contemplates that in a given calendar year she will expend more than $250 providing newsletters to her constituents.

ANALYSIS
Proposition 208, among other things, amended the Act to prohibit off-year fundraising and to limit the amount a candidate could accept in contributions from any particular person.  (Sections 85301, 85305.)  However, neither the contribution limits nor the off-year ban applies to a candidate’s contribution of his or her personal funds to his or her controlled committee.
    (Section 85301(e); Rosenthal Advice Letter, No. I-97-63a.) 

In addition, Proposition 208 allows for a limited amount of fundraising each year ($10,000) for expenses related to holding office.  The blackout periods of Section 85305 do not apply to officeholder contributions.  Section 85313(a) provides:

“Each elected officer may be permitted to establish one segregated officeholder expense fund for expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of the elected officer, provided aggregate contributions to such a fund do not exceed ten thousand dollars ($10,000) within any calendar year and that the expenditures are not made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.”  

Accordingly, expenditures from officeholder accounts formed pursuant to Section 85313(a) must be used for expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or carrying out the official duties of the elected officer.  (Johnson Advice Letter, No. A-96-361a.)  However, expenditures from officeholder accounts may not be made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.

Section 85313(b) limits the amount an elected official may accept in contributions from any person to $250 and states that a contribution to an officeholder account shall not be considered a campaign contribution.  In addition Section 85313, unlike Section 85301 which allows candidates to contribute to his or her own campaign in unlimited amounts, does not specifically give the elected officer the ability to contribute to his or her officeholder account in an amount over $250 per calendar year.  Nevertheless, we have concluded that the purposes of the Act would not be furthered by applying the $250 per contributor limit or the $10,000 per year aggregate limit to the officeholder.  Therefore, we have advised that an officeholder may contribute personal funds in unlimited amounts to his or her own officeholder account.  (Leidigh Advice Letter, No. I-97-174. Copy enclosed.)  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:ak

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Please be aware that if any public funds are used Section 89001 and Regulation 18901 will likely become applicable.  


�  The expenditures of campaign funds are governed by the “personal use” provisions of the Act.  (Section 89510-89518.)  These sections provide generally that a campaign committee may use campaign funds for purposes that are reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  These provisions were not amended or repealed by Proposition 208.  Therefore, a campaign committee may make any expenditure permitted by Sections 89510 through 89518.  Expenditures made for newsletters to an elected official’s constituency are permitted.  





