                                                                    May 21, 1997

Stephen H. Boyle

Clifford & Brown

Bank of America Building

1430 Truxtun Avenue, Suite 900

Bakersfield, California  93301-5230

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-239
Dear Mr. Boyle:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Do the provisions of the Political Reform Act, and particularly the “nexus” principle of Regulation 18702.2, require you to disqualify yourself from participating in governmental decisions relating to the City of Bakersfield’s proposed expansion of its sphere of influence? 

CONCLUSION
No.  You have already analyzed most of the areas in which a conflict might be found, and have concluded that no conflict exists unless there is a “nexus” between your receipt of income and your anticipated role as a public official.  Assuming the truth of your facts and assumptions, we conclude that no “nexus” can be found that would require your disqualification. 

FACTS
You are a planning commissioner for the City of Bakersfield, and a non-equity partner in the law firm of Clifford & Brown.  As you explain the term, a “non-equity partner” does not have any ownership interest in the firm, which is organized as a corporation.  You have “partnership points,” which amount to less than 5 percent of the total points owned by all partners in the firm, and your share of points determines the amount of your salary and bonus.  At some time in the future, you will accumulate sufficient points to gain an ownership interest in the firm.

During the past year, other attorneys in your firm represented a client (the “client”) who holds mineral rights in certain real property outside the City of Bakersfield.
  The firm represented this client in a litigation matter unrelated to the municipal expansion issue, and in two other assignments, one involving the City of Shafter, and the other involving Kern County.  In both instances, which concerned annexation proposals or general plan amendments pursued by third parties, the client’s interest was limited to potential impacts on its mineral rights.  

The City of Bakersfield is currently considering an expansion of its “sphere of influence,” an act that might be regarded as a prelude to annexation of certain surrounding areas.  The primary reason for expanding the “sphere of influence” is to facilitate joint efforts by the city and the county to develop lands currently outside the city limits.  The client may be concerned that expansion of the city’s sphere of influence is the first step towards urban development and/or annexation of surrounding lands, which might adversely impact its ability to develop its mineral interests in the affected areas.  Acting on this concern, an attorney from your firm attended two recent meetings of one of the city council’s committees as an observer.  However, your firm has not affirmatively represented the client before the planning commission, city council, or any other committee regarding expansion of the city’s sphere of influence.  The client intends to use other counsel to advise it on this matter and to represent it before the planning commission.   

It is your opinion that any decision on the city’s expansion of its sphere of influence would not have a foreseeable financial effect on your law firm amounting to an increase or decrease in the firm’s gross revenue, for any fiscal year, of $10,000 or more.  You also believe that the decision would not result in the firm avoiding, reducing or eliminating any expenses in any fiscal year in the sum of $2,500 or more, and that the decision would not result in an increase or decrease in the value of the firm’s assets or liabilities in the amount of $10,000 or more.


ANALYSIS
 The Political Reform Act includes conflict-of-interest provisions intended to insure that public officials would perform their duties in an impartial manner, free from any bias attributable to personal financial interests, or to the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81000 (b).)  To further this purpose, Section 87100 provides:

“No public official, at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know        he has a financial interest.”

A “public official” is defined by the Act to include every member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.  (Section 82048.)  You write in recognition that you are a public official who may be called upon to make or to participate in the making of  “governmental decisions” if you participate as a planning commissioner in public hearings on expanding Bakersfield’s sphere of influence.   

A public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official or his immediate family or, among other interests, on any source of income aggregating $250 or more over the 12 months preceding the decision, or on any business entity in which the official is a partner or employee.  (Section 87103 (c) and (d).)

An effect of a decision is “reasonably foreseeable” if there is a substantial likelihood that it will occur.  Certainty is not required, but the effect must be more than a mere possibility.  (Downey Cares v. Downey Community Development Comm. (1987) 196 Cal.App.3d 983, 989; Witt v. Morrow (1977) 70 Cal.App.3d 817, 822.)  The Act seeks to prevent more than actual conflicts of interest; it seeks to prevent even the appearance of a possible conflict.  (Witt, supra, 70 Cal.App.3d at 823.)   

You have a clear financial interest in your law firm because it is a source of income to you and because you are an employee of the firm.3  (Section 87103(c) and (d).)   You do not, however, appear to have a financial interest in the client you describe in your letter.  Section 82030 provides that the income of an individual also includes a pro‑rata share of the income of any business entity in which the individual or spouse owns a 10 percent interest or greater.  You report no ownership interest in Clifford & Brown, and thus income to the firm is not “passed through” to you in proportion to an ownership interest.   In short, fee paying clients of the firm may be sources of income to the firm, but they are not sources of income to you.  (Confer Advice Letter, No. I-93-333; Alevy Advice Letter, No. A-95-368.)

We presume, for purposes of this analysis, that any decision on extending the municipal sphere of influence will foreseeably have some financial effect on your firm.  In that case, since the firm is an economic interest of yours under Section 87103(c) and (d), your ability to participate in the decisionmaking rests on whether or not the financial effect on your firm is material.  Materiality is measured under the criteria of Regulation 18702.1 when the official’s economic interest is directly involved in the decision, and Regulation 18702.2 when the economic interest is a business entity, and that entity is indirectly involved in the decision.

In your letter, you have analyzed materiality for a business entity (your firm) indirectly involved in a decision.  Applying Regulation 18702.2(g), you concluded that any financial effect of the decision on the firm would not be material as defined in that regulation.4  Assuming that this analysis is correct, the remaining barrier to your participation in the decisionmaking is the possibility that the effect of the decision might be material under the standard of Regulation 18702.1, governing persons or business entities directly involved in a governmental decision.  This was the point on which you requested particular advice. 

Regulation 18702.1(a) provides that:

“(a) The effect of a decision is material if any of the following applies:

(1) Source of Income or Gifts--Any person (including a business entity) which has been a source of income to the official of $250 or more, or gifts of $290 or more, in the preceding 12 months is directly involved in a decision before the official’s agency or there is a nexus (as defined in subdivision (d)) between the purpose for which the official receives income and the governmental decision;...” 

Subdivision (b) of Regulation 18702.1 explains what it means to be directly involved:

“(b) A person or business entity is directly involved in a decision before an official’s agency when that person or entity, either personally or by an agent:

(1) Initiates the proceeding in which the decision will be made by filing an application, claim, appeal, or similar request or,

(2) Is a named party in, or is the subject of, the proceeding concerning the decision before the official or the official’s agency.

(3) A person or business entity is the subject of a proceeding if a decision involves the issuance, renewal, approval, denial or revocation of any license, permit, or other entitlement to, or contract with, the subject person or business entity.”

You report no facts that would suggest that your law firm will be directly involved in any decisionmaking on the expansion of Bakersfield’s sphere of influence.  If the firm were “directly involved” in this decision, as defined by subdivision (b), subdivision (a) states that any financial effect is presumptively material, and the inquiry ends at that point, with disqualification.5  On the other hand, subdivision (a) also provides that disqualification will follow if there is a “nexus” between the purpose for which the official receives income, and the governmental decision.

As you recognize in your letter, your possible disqualification reduces down, under the facts and assumptions presented, to the question of a “nexus” between the purpose for which you receive income, and any decision on expanding Bakersfield’s sphere of influence.   The underlying rationale for the "nexus" test of Regulation 18702.1(a) is the possibility that the value of the employee's services is based at least in part on the fact that the employee is a public official.  If an employee is being paid to do something similar to what he or she does as a public official, we presume that the employer is getting something of value from the employee’s official position.  There is an inherent conflict when an official is being paid to promote or represent certain positions, while being called on to determine public policies and positions in the same area.  (Galliano Advice Letter, No. I-94-088.)

You have indicated that you personally have never represented the client in any matter, and that your firm has never appeared before any public body to further or oppose the expansion of Bakersfield’s sphere of influence.  Under these circumstances, it would seem that you have received no income for any activity relating to the municipal expansion, and that there is in consequence no “nexus” between your income and that issue.  The fact that an attorney from your firm attended one or more meetings to observe discussion of the expansion issue might be a cause for concern, since the firm presumably received income from the client for a purpose related to the expansion issue.  However, no share of this putative income can be attributed to you, since you do not have any ownership interest in the firm.6  As a result, we conclude that the facts you report do not establish a “nexus” within the meaning of Regulation 18702.1(a).     

If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:LTW:ak

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  You personally have never represented this client in any matter.


3  “Employee” seems to be the appropriate legal classification for a salaried “non-equity partner” in a professional corporation, under the circumstances you have described to us. 


4  If this is the appropriate standard, it may also be applied to decisions pertaining to agricultural lands, financing of infrastructure, and other development issues mentioned in your letter.


5  Note, however, that subdivision (c)(2) indicates that disqualification otherwise required under subdivision (a) will not be required if the official is able to show that the decision will have no financial effect at all on the person or entity before the official’s agency.


6  The importance of this point is illustrated by the Bordsen Advice Letter, No. I-94-094 (copy enclosed), which presented the precise question you raise here.  In the Bordsen letter, we concluded that the official was disqualified from decisionmaking on the municipal expansion issue because he was a partner with a one third ownership interest in a law firm which had a client appearing before the city on a closely related issue.  Because that client was a source of income to the official (not just to the firm), the official was disqualified. 





