                                                                    May 29, 1997

Lance H. Olson

Olson, Hagel, Fong, Leidigh, 

 Waters and Fishburn

Plaza Towers

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-242
Dear Mr. Olson:

This letter is a response to your request for advice on behalf of Senator Mike Thompson regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

FACTS
Senator Mike Thompson is presently the duly elected state Senator from the 2nd Senate District.  He is presently “termed out” and not eligible to run for re-election in 1998.

The Senator has determined that he will seek election to the United States Congress.  Toward that end, Senator Thompson has established a campaign committee.  The committee is registered with the Federal Election Commission and is subject to the prohibitions and limitations of federal law.

The Senator has not established a campaign committee pursuant to the Political Reform Act for purposes of running for any California nonfederal office in the future.  He does have a committee for his current office of State Senator.  This committee has a current balance of approximately $35,600.  These funds are being used to pay for expenses associated with holding his current office.  No fundraising for this committee or any other nonfederal committee controlled by Senator Thompson is contemplated.

QUESTIONS AND CONCLUSIONS
1.  May Senator Thompson’s federal campaign committee accept contributions without regard to Government Code Section 85305?
Yes.  There are no provisions in Proposition 208 that apply to a federal campaign committee’s acceptance of contributions.  The blackout periods in section 85305 apply to fundraising for California state and local elections only.  You have indicated that no fundraising for the Senator’s current committee or any other non-federal committee is contemplated.  Please note that with regard to section 85305, we advised in the Bovée letter that a member of the Assembly or Senate may not open a Congressional account and then transfer some or all of the funds back to a State Assembly or Senate account as a means of evading the fundraising blackout periods of state law.

2.  May Senator Thompson’s federal campaign committee accept contributions from campaign committees controlled by California non-federal candidates without regard to Government Code Section 85306?
Yes.  The transfer ban of section 85306 does not apply to contributions to federal candidates from campaign committees controlled by California state and local candidates.  Section 85306 only applies to California candidates and committees controlled by a California candidate or officeholder.  Expressly excluded from the definition of “candidate” in the Act is any person within the meaning of Section 301(b) of the Federal Election Campaign Act of 1971.  (Section 82007.)  Therefore, based on the facts you have provided, the inter-candidate transfer ban of section 85306 would not apply. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Douglas White

       
Graduate Assistant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





