                                                                    June 26, 1997

Crystal Bertheau

Registration - Election Division

Office of the Assessor - County Clerk-Recorder

County of San Mateo

40 Tower Road

San Mateo, California  94402

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-245
Dear Ms. Bertheau:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
   Some of your questions were too general or ambiguous to be answered.  However, an attempt has been made to provide you with general advice regarding the provisions of the Act.
 

QUESTIONS
1.  May campaign contributions and expenditures be made from the officeholder account in connection with any campaign for elective office since an officeholder may raise and deposit contributions into the officeholder account?
No.  An officeholder may open an account for officeholder “expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of the elected officer,  provided aggregated contributions to such a fund do not exceed ten thousand dollars ($10,000) within any calendar year and that the expenditures are not made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.”  (Section 85313.  Emphasis added.)

The officeholder may accept contributions to the officeholder account at any time while in office, but in no event may any person contribute more than $250 in a calendar year.  Contributions and expenditures to an officeholder account are not considered campaign contributions and expenditures.  (Section 85313(b).)  Therefore, unlike campaign contributions, contributions to an officeholder account may be raised at any time and are not considered campaign contributions, except for reporting purposes.  (Section 85313(b), (d); Regulation 18531.4.)

After sixty days immediately following an election but within 90 days after withdrawal, defeat, or election to office, surplus campaign funds may be transferred into an officeholder account in excess of the $250 limit.  However, the $10,000 aggregate limit still applies.
  (Section 89519, copy enclosed.) 

2.  How many bank accounts must be opened?

The Act requires candidates to establish a campaign bank account.  (Section 85201, Regulation 18524.)  The Act also permits the establishment of an officeholder account.  (Section 85313; Regulation 18531.4.)  A candidate may terminate his or her status as a candidate and close his or her committee opened pursuant to Section 85201 by complying with Section 84214 and Regulation 18404.
3.  May a candidate’s campaign bank account be redesignated for a future election if the committee has any outstanding debts or must separate campaign accounts be established?

No.  A committee’s campaign bank account may not be resdesignated for a future election if the committee has any outstanding debts for a different office.  However, if a committee is carrying old debt, the committee does not need to open a new bank account for each election for which the public official has debt provided the committee and account are held for the same office.  (Danner Advice Letter, No. A-96-109.)  However, a public official may not use the same bank account to retire debt accumulated for an election held prior to January 1, 1997, and to raise money for an election held after January 1, 1997.  (Wiener Advice Letter, No. A-96-330.)
    

4.  May contributions be collected anytime to retire debt incurred for elections held prior to the effective date of the Act?  Are separate accounts required?

Yes.  Proposition 208 restricts the time period when contributions may be raised.  In districts with fewer than 1,000,000 residents, contributions may not be accepted prior to six months before any primary election, or six months before any general election if there is no primary election.  In districts with greater than 1,000,000 residents, the time period is twelve months instead of six.  

However, there are exceptions to this general rule.  (Section 85305(c), (d).)  Section 85305(c) provides that contributions may be accepted to retire debt incurred with respect to any election held before the effective date of the Act, January 1, 1997.  However, contributions to retire this debt must be collected within the contribution limits of Sections 85301, 85302, 85304, 85309 “applied separately to each election.”  (Ramirez Advice Letter, No. A-97-262.)  

“Applied separately to each election” means that if a candidate had debt from three elections held prior to January 1, 1997, then that candidate could at any time collect from any person a contribution up to the contribution limit established by Article 3 of the Act for each of the three elections.  Therefore, assuming a $250 dollar limit and debts from the 1992 general election, the 1994 primary election, and the 1994 general election, the candidate could accept from any person a total of $750 dollars.
   Again, a single account is acceptable since all elections were for the same office and the elections were held prior to January 1, 1997.

5.  May a candidate use community property funds as “his or her personal funds” that can be contributed to his or her campaign without being subject to the contribution restrictions of the Act?  
A candidate may contribute community property funds to his or her campaign.  Such funds are not subject to the contribution limits as long as it is the candidate who directs and controls the community property funds.  For example, if the candidate wishes to make a contribution to his or her committee from a joint checking account containing community property funds, the candidate and not the candidate’s spouse must endorse the check.  (See  

Regulation 18533, copy enclosed.)

6.  Does an extension of credit for a period of more than 30 days, other than loans from financial institutions given in the normal course of business, count toward the $20,000 loan limit that a candidate may give to his or her own campaign?  
Yes.  Section 85307(c) states “[no] candidate shall personally make outstanding loans to his or her campaign or campaign committee that total at any one point in time more than twenty thousand dollars ($20,000) in the case of any candidate, except for candidates for governor....”

Section 85307(b) states that “extensions of credit for a period of more than 30 days, other than loans from financial institutions given in the normal course of business, are subject to all contribution limitations.”  (Emphasis added.)  Therefore, an extension of credit by a candidate to his or her campaign for a period of more than 30 days, other than loans from financial institutions given in the normal course of business, counts toward the $20,000 loan limit that a candidate may give to his or her own campaign at any one point.  A candidate may repay his or her campaign and loan himself or herself another $20,000 so long as the outstanding balance does not exceed $20,000.  

7.  Must contributions officeholders make to other candidates’ campaign accounts be from personal funds?

Yes.  Section 85306 states:

“No candidate and no committee controlled by a candidate or officeholder, other than a political party committee, shall make any contribution to any other candidate running for office or his or her controlled committee.  This section shall not prohibit a candidate from making a contribution from his or her own personal funds to his or her own candidacy or to the candidacy of any other candidate for elective office.” 

However, a candidate’s campaign committee may contribute $250 to another candidate’s officeholder account.  (Marenco Advice Letter, A-96-373.)

8.  Does Section 85705 prohibit the person who made an appointment to a public board 

or commission etc. from contributing to his or her appointee?

No.  Section 85705 only prohibits the appointee from contributing to the person who appointed him or her.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:ak

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329, subd. (c)(3).)


�  The officeholder may deposit personal funds into his or her officeholder account in excess of the $250 and $10,000 limits.  (Leidigh Advice Letter, No. I-97-174;  Regulation 18531.3.)


�  Please note that the commission will begin considering a proposal for a regulation that may affect that advice in this letter on July 3, 1997.


�  Donors must indicate on the face of the check the elections for which the money is being contributed and in what amounts.  (Abdelnour Advice Letter, No. A-97-183.)





