 June 6, 1997

Gretchen Mariotti

100 Tennent Avenue

Pinole, CA 94564

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-248
Dear Ms. Mariotti:

This letter is a response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
May you participate in a decision to amend the City of Pinole’s Historic Preservation Ordinance?

CONCLUSION
You may participate in the decision so long as there is no reasonably foreseeable material financial effect on your personal residence. 
FACTS
You are the Chair of the Planning Commission for the City of Pinole.  Your family owns a historical home that is located within the redevelopment area.  Because your home is already in the historical district, it may already be eligible for the redevelopment programs the city may offer.  The city is proposing a zoning ordinance amendment which would involve adopting a new historic preservation area that would add historical buildings that are not currently in the historical district to the current historical district and make other changes to the existing ordinance.  Your home is currently in the old historical district and will also be within the newly proposed historic preservation area.  

In a subsequent letter dated May 1, 1997, you indicated that your home is the only structure within the established historical district and that the newly proposed historical district will include the existing district as well as the new district.  You indicate that the zoning will not change for your property.  However, it appears as though the new ordinance may give you an option to voluntarily choose to rezone your property or choose to have your property remain in the historical district.

CONFLICT-OF-INTERESTS ANALYSIS
1.  Economic Interests
The Act was adopted by the voters of California by initiative in 1974.  The purpose for the conflict‑of‑interest provisions of the Act was to ensure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their 

own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)

Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  As the chair of the planning commission for the City of Pinole, you are a "public official" for purposes of the Act.  (Section 82048.)

Section 87103 specifies, among various financial interests, that a public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that it will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.  (Section 87103(b).)  You own a personal residence in the City of Pinole, and presumably your interest in the property is worth at least $1,000.  Therefore, you may not participate in any decision that will have a reasonably foreseeable and material financial effect on your real property.

2.  Foreseeability
Whether the financial consequences of a decision are reasonably foreseeable at the time a governmental decision is made depends on the facts of each particular case.  An effect is considered reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood that it will occur.  Certainty is not required.  However, if an effect is only a mere possibility, it is not reasonably foreseeable.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  

You ask about various decisions pertaining to amendments to the city’s historic preservation ordinance.  Your personal residence is currently listed on the historic preservation area so there will be no change to the status of your residence.  However, your residence may increase in value if your property is in close proximity to other historic buildings that may qualify for improvements.  The ordinance also includes various other changes to the existing ordinance.  Therefore, it appears reasonably foreseeable that decisions pertaining to the ordinance could affect your real property interests. 

3.  Materiality
To be disqualified, your real property interests must also be materially financially affected.  The Fair Political Practices Commission (“Commission”) has adopted guidelines to 

determine whether a financial effect is material, depending on the specific circumstances of each decision.  The test to determine materiality differs depending on whether the economic interest of the official is directly or indirectly affected by the decision.

You ask whether you may participate in a decision to amend the ordinance so that the historic district can be modified so that the redevelopment programs may be available to those buildings located in the new historical preservation area.  As noted above, your residence is the only property currently listed in the historical district.  

Your property may be directly involved in decisions to amend the ordinance.  

If that is the case, you may not participate in those decisions.  An official's real property is directly involved in a decision if the decision involves the zoning or rezoning, annexation or deannexation, sale, purchase, or lease, or inclusion in or exclusion from any city, county, district or other local governmental subdivision in which the official has a direct or indirect interest of $1,000 or more.   (Regulation 18702.1(a)(3)(A).) 

Some of the decisions will allow the buildings in the new historical preservation area to become eligible for redevelopment programs that the city may offer.  It is unclear from your facts whether you will have the option to include or exclude your property from the historical preservation zone.  If that is the case, the decisions will involve the inclusion or exclusion of your property in a historical preservation district.  Essentially, the decision involves the inclusion or exclusion of your property in the district since, at the time the decision is made, it will involve your property.  Therefore, the effect on your  property would be deemed to be material and unless there will be no financial effect on your real property you may not participate in the decision.  (Regulation 18702.1(c)(2).); Gambord Advice Letter, No. A-97-042.

As to other decisions, however, not involving inclusion or exclusion, your property will be indirectly involved in the decisions to amend the ordinance. 

Regulation 18702.3 provides threshold amounts that must be considered when an official’s property is indirectly affected by a decision.  Regulation 18702.3 provides, in pertinent part, that:

“1.  The effect of a decision on real property in which an official has an economic interest is material if the real property in which the official has an interest, or any part of that real property,  is located within a 300 foot radius of the boundaries (or the proposed boundaries) of the property which is the subject of the decision, unless the decision will have no financial effect upon the official’s real property interest.  (Regulation 18702.3(a)(1).)

2.  The effect of a decision on real property in which an official has an economic interest is material if the decision involves construction of, improvements to, streets, water, sewer, storm drainage or similar facilities, and the real property in which the official has an interest will receive new or substantially improved services.  (Regulation 18702.3(a)(2).)

3.  The effect of a decision on real property in which an official has an economic interest is material if the real property in which the official has an interest is located outside a radius of 300 feet and any part of the real property is located within a radius of 2,500 feet of the boundaries (or the proposed boundaries) of the property which is the subject of the decision and the decision will have a reasonably foreseeable financial effect of either $10,000 or more on the fair market value of the real property in which the official has an interest and will affect the rental value of the property by $1,000 or more per 12-month period.  (Regulation 18702.3(a)(3).)

4.  For decisions that may affect an interest in real property but which do not involve a subject property from which the distances can be determined, the monetary standards described above in No. 3 also apply.”  (Regulation 18702.3(c).)

Therefore, if your residence is more than 300 feet but within 2,500 feet from another property which is being considered for inclusion in the historical preservation area, you must disqualify yourself from participating in the decision if it would materially increase or decrease the fair market value of your real property by $10,000 or more, or the rental value of the property by at least $1,000 in a 12‑month period. Your facts do not indicate where the other buildings are located that are being considered to be included in the new historical preservation area.

You do not inquire about how to determine whether a decision will have a material financial effect on your real property.  However, below is some general guidance regarding appraisals if you wish to consider having an appraisal done for materiality purposes.  You should first consider that the regulation contemplated both positive and negative impacts.  Regulation 18702.3(d) requires consideration of:

1.  The proximity of the property which is the subject of the decision and the magnitude of the proposed project or change in use in relationship to the property in which the official has an interest;

2.  Whether it is reasonably foreseeable that the decision will affect the development potential or income producing potential of the property;

3.  Whether it is reasonably foreseeable that the decision will result in a change to the character of the neighborhood including, but not limited to, the effect on traffic, view, privacy, intensity of use, noise levels, air emissions, or similar traits of the neighborhood.

An appraisal conducted by a disinterested and otherwise qualified real estate professional, who considers the factors listed in Regulation 18702.3(d), will be considered a good faith effort to assess the materiality of pending governmental decisions indirectly affecting a public official's property.  (Confer Advice Letter, No. A‑94‑345; Chiozza Advice Letter, No. A‑94‑114; Stone Advice Letter, No. A‑92‑133a.)  However, a decision to participate based on an appraisal will not result in a violation of the Act if and only if the official makes the ultimate factual determination hat the appraisals are reliable and correct.  Thus, if an official’s  reliance on the appraiser’s opinion is unreasonable, the official may be in violation of the Act if he or she participates in the decisions.  This could result because the Commission cannot make the factual determination as to the potential financial effect on a public official's property or evaluate the accuracy of appraisals.  (Diaz Advice Letter, No. A‑95‑143.)  As a result, any immunity that flows from the submission of an appraisal is only applicable to the extent that the underlying facts are accurate.  (Gambord Advice Letter, supra.)

If you determine that you must disqualify yourself from participating in an ordinance decision, you may wish to refer to Regulation 18700.1.  Regulation 18700.1 provides that an official may, under certain circumstances, participate in a decision on his or her own behalf, even if he or she is disqualified from participating in his or her official capacity.  I am attaching a copy of this regulation for your review.  

In addition, I have attached a copy of Regulation 18730 which discusses the procedure you should use if you determine that you must disqualify yourself from participating in a governmental decision.  This issue is also discussed in the Haile Advice Letter, No. 91-043 (copy enclosed).  It would not be necessary for you to leave the room during an open meeting if you had to recuse yourself from a decision; however, please read the attached advice letter for guidance regarding closed sessions.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

                



Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Lynda Doherty

        Political Reform Consultant

        Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





