                                                                    June 9, 1997

The Honorable Bill Morrow

Assembly Member, 73rd District

State Capitol

Post Office Box 942849

Sacramento, California  94249-0001

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-249
Dear Assembly Member Morrow:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  May you establish a separate bank account to handle expenses for meals in connection with a community forum that you are sponsoring in your district?

2.  Does a campaign contribution or contribution to your officeholder account result if you use your campaign or officeholder account to handle the payment of the meals in connection with the event?

CONCLUSIONS
1.  No. You may only establish one campaign bank account per elective office and one officeholder account to handle expenses in connection with your officeholder duties.

2.  No.  No contribution to your campaign account or officeholder account will result if you use either of these accounts to handle the expenses for the meals. 

FACTS
California Supreme Court Chief Justice Ron George has agreed to attend a community forum you are facilitating in your district.  As the Vice Chair of the Assembly Judiciary Committee, you would like to assist and serve your constituents by providing them with an opportunity to meet Justice George and discuss with him important issues facing the judiciary in California.  This is not a fundraising event.

Your staff will make all the arrangements.  Because this event will be on Sunday, 

June 22, 1997, you would like to hold the event in a hotel and allow the attendees to have lunch.  Your plan is for the attendees to pay the exact amount the hotel charges for the meal.  Consistent with normal business practice of the hotel, there will be no cost for the use of the conference room where the event will be held if meals are purchased during the event.  The attendees will not be paying for your meal or the meals of any legislative staff members.  Payment for your meal will be made from a pre-1997 campaign account.  You have not established an officeholder account as permitted by Section 85313.

For convenience, you plan to establish a special checking account designated for this lunch only to deposit the individual payments and then write one check to the hotel.  For example, one hotel in Del Mar charges $18.75 plus 7.75 percent tax and 18 percent gratuity.  The participants would be asked to pay $23.58 for lunch; the funds would be deposited in the “Lunch Event” checking account; and one check would be written to the hotel for the meals.  The bank account will be closed after all the transactions in connection with the payment for the lunch are complete. 

ANALYSIS
Contribution
Payments received or behested
 by a candidate or his or her controlled committee are considered campaign contributions, unless some exception applies.  A “contribution” is a payment made for political purposes.  To the extent that full and adequate consideration is received, no contribution results.   (Section 82015; Regulation 18215.)

Generally, any payment made to a candidate is presumed to be a contribution unless an exception set forth in Regulation 18215 applies.  Regulation 18215(b) provides that the term “contribution” includes, “Any goods or services received by or behested by a candidate or 

committee at no charge or at a discount from the fair market value, unless the discount is given in the regular course of business to members of the public.”  (Regulation 18215(b)(2).)

Legislators are considered candidates under the Act and, therefore, any payments they behest are presumed to be for political purposes and could be considered contributions.  (Section 82007; Danner Advice Letter, No. A-96-056.)  Candidates are required to establish one campaign contribution account for their campaign.  (Section 85201.)  Candidates can only have one bank account for each specific office that they seek, and they are required to make all campaign expenditures from the campaign bank account.  (Regulation 18524.)

Contributions received by a candidate or the candidate’s controlled committee are subject to new limitations imposed upon candidates and their committees by Proposition 208.   For example, the contribution limitations contained in Section 85301 set limits on contributions made “to any candidate or the candidate’s controlled committee.”  Also, Section 85305 contains time restrictions on when a candidate may accept contributions. 

With respect to events sponsored or cosponsored by public officials, we have advised that where a public official’s staff is involved in coordinating payments in connection with an international trade conference, payments for food for attendees would be considered contributions to the official.  (Napolitano Advice Letter, No. A-96-112.)  However, we also advised in that letter that if conferees paid for their food, no contribution would result.

In the Schmidt Advice Letter, No. A-96-171, we advised in connection with a community health care meeting that even if the Senator had coordinated the food service, the fact

that the food was not being provided free or at a discount, but was merely available for attendees to purchase, meant that no gift or contribution to the Senator would result.  We advised, “The Act’s definition of ‘contribution’ and ‘gift’ both exclude payments for which adequate consideration is received.  (Sections 82015 and 82028.)  In this situation the vendor will be receiving full and adequate consideration for the food sold to people who attend the family health care event.”  Therefore, no contribution from either the vendor or the attendees resulted.

Your facts present a similar situation.  Attendees will be paying for their meal in connection with the event.  The attendees will not be paying for your meal or the meal of legislative staff.  The hotel will make a conference room available to you in the regular course of 

business as they are made available to members of the public.  Therefore, no contribution or gift
 will result.  (Section 82015; Regulation 18215(b)(3); and Section 82028.)
 

Since no contribution to you would result, the question presented is whether the expense for the meals is an expense that must be made from your campaign bank account, and therefore, the establishment of a separate account to pay for the costs of the meals by the attendees will be in violation of Section 85201.  The answer is yes, if you or your agents make the payment to the hotel. 

Regulation 18525(b) provides that incumbents may make expenditures, other than for their campaign, from either the campaign bank account established for election to the incumbent term of office or from a campaign bank account established for election to a future term of office.
  An “expenditure” means a payment unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  (Section 82025.)

For purposes of the term “expenditure,” a payment is made for political purposes if it is made by a candidate, unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an officeholder.  (Regulation 18225(a)(2)(A).)  The event in question is clearly related to your status as an officeholder.  You state that you are planning the community event in your district.  Since the payment would be an expenditure under the Act, you would have to make the payment from your campaign bank account, and you would not be able to establish a separate account for the event.  

Officeholder Account
However, when the voters enacted Proposition 208, the initiative established the option of one segregated noncampaign officeholder account.  Section 85313 provides that an officeholder may accept contributions “for expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of the elected officer, provided aggregate contributions to such funds do not exceed ten thousand dollars ($10,000) within any calendar year and that the expenditures are not made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.”  While you are limited as to the amount of contributions you receive in a calendar year, there is no aggregate limit on the expenses made from the account.

As noted in the Gallegos Advice Letter, No. A-97-052, we have not yet fully developed advice or rules regarding Proposition 208 officeholder accounts. The Commission plans to adopt a regulatory amendment that will more specifically regulate contributions made to officeholder accounts and payments to support community, legislative, and governmental public events cosponsored by officials.  (Gallegos Advice Letter, supra.)  

You do not have an existing officeholder account.  However,  Section 85313 would permit the use of such funds, since the event is clearly related to carrying out your official duties or to assisting, serving, or communicating with your constituents.  Therefore, similar questions are presented as discussed above.  May a separate officeholder account be established without violating Section 85313 and will any contribution to the officeholder account result?

Applying the same reasoning here as discussed above for contributions, we conclude that

no contribution to your officeholder account would result that would count toward your $10,000 aggregate if attendees pay for their own meals, but the payment by you to the hotel would be an officeholder expense for purposes of Section 85313.  There is no aggregate limit on expenses made from the account.  Because the statute, by its own terms, permits you to establish only one segregated bank account for expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of an elected officer, a separate account could not be established by you for this purpose.  

We note that other options exist.  For example, an attendee may make the payment from his or her personal account, or it may be possible for you to pay a deposit to the hotel in the event that a check from an attendee does not clear his or her bank.  When you are reimbursed by the hotel after all the individual checks of attendees have cleared their accounts, we would not view that a contribution to your campaign or officeholder account would result from the return of the deposit by the hotel.  (Section 82015; Section 85313.)  However, your payment to the hotel for the deposit would be a reportable expense.

If you have any other questions, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Luisa Menchaca

       
Senior Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  A candidate “behests” a contribution when the contribution is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.”  (Regulation 18225.7(a).) 


�  Payments may also be considered gifts under some circumstances, subject to the $290 gift limit and the conflict-of-interest provisions of the Act.   (Sections 82028, 87100-87103, and 89503.)   A “gift” means any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  (Section 82028.) 


� The checks from the attendees for their meals would be deposited into your campaign bank account and reported as a Miscellaneous Increase to Cash on Schedule I.  (Section 84211.) 


�  Regulation 18524(a) provides that all campaign expenditures shall be made from the campaign bank account.





