                                                                    June 25, 1997

Stan Rosenfield

Post Office Box 1063

San Luis Obispo, California  93406

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-251(a)
Dear Mr. Rosenfield:

This letter is a response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
May a single committee, “Committee Against the Recall,” be formed to oppose the recall of two San Luis Coastal Unified School Board  members? 

CONCLUSION
Yes, one committee may be formed to oppose the recall of two school board members if all contributions received and expenditures made from the committee are shared equally.

FACTS

You are the treasurer for the “Committee Against the Recall,” a committee formed to oppose the recall of two current school board members on the San Luis Coastal Unified School Board.  You have asked whether you may establish a single committee controlled by both school board members to oppose the recall effort.   There has been no election date scheduled as those in support of the recall are still in the signature gathering stage.

ANALYSIS
The recall of an officeholder is considered a “measure” and thus contributions raised by an officeholder to defend against a recall are not subject to the contribution limits of Proposition 208 once the recall notice is filed and published in accordance with the Elections Code requirements.
  (Cohen Advice Letter, No. A-96-364.)

Because the contribution limits of Proposition 208 do not apply to recall committees, the officeholder must keep funds raised to defend against the recall in a separate account from his or her campaign bank account for election to office.  (Cohen Advice Letter, supra.)   

           Proposition 208 also added Section 85306 to the Act.  This provision enacted a ban on the transfer of funds from one candidate’s controlled committee to another candidate’s controlled committee.
     The Commission has advised that the transfer ban prohibits one candidate controlled committee from making a contribution  to a separate ballot measure committee controlled by another candidate.  (Moll Advice Letter, No. A-97-013.
)

However, your issue is distinct from the issue addressed in the Moll advice letter in that you would like to establish a single ballot measure committee, controlled by two candidates, to defend against a recall.  As long as the candidates equally share all contributions received and expenditures made by the committee, it appears a transfer of contributions would not occur from one candidate to another and the transfer ban of Section 85306 would not be violated.       

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lynda Cassady

       
Assistant Division Chief,

Technical Assistance Division

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The Commission will be examining the issue of whether recall committees should continue to be considered ballot measure committees.  Depending upon the Commission’s determination, the conclusion in this letter may change.


�  The Act defines “candidate controlled” as a committee which is controlled directly or indirectly by a candidate or state measure proponent or which acts jointly with a candidate, controlled committee, or state measure proponent in connection with the making of expenditures.  (Section 82016.)


� A typographical error in A-97-251 dated June 11, 1997 cited the Johnson Advice Letter, No. A-96-316a.  The correct reference is the Moll Advice Letter, No. A-97-013.





