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June 18, 1997

James R. Sutton

Nielsen, Merksamer, Parrinello,

  Mueller & Naylor

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, California 94941

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I‑97‑259
Dear Mr. Sutton:

You have requested written confirmation of telephone advice provided to your office concerning the campaign provisions of the Political Reform Act.
  Because your question is a general inquiry,  we are treating your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c)(3).

QUESTION
Do candidates who make campaign contributions to other candidates or ballot measures from their personal funds have to file a Major Donor Committee Campaign Statement (Form 461)?

    CONCLUSION
Officeholders and candidates who make monetary and non-monetary contributions, loans, and independent expenditures out of personal funds (including those made by a spouse from jointly held funds) to support or oppose other officeholders, candidates, or committees must

report them on Part II of the Allocation Page of the Officeholder, Candidate, and Controlled Committee Campaign Statement - Long Form (Form 490).  Such contributions and expenditures are not required to be reported on any other schedule. Therefore, candidates who make campaign contributions to other candidates or ballot measures from their personal funds have no requirement to file a Major Donor Committee Campaign Statement (Form 461).  (Reynolds Advice Letter, No. A-82-213.)

If you have any further questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

          





Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Trish Mayer

        Political Reform Consultant

�   Government Code Sections 81000-91015.  Commission regulations appear at Title 2, California Code of Regulations Section 18000, et seq.


�    Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)





