WITHDRAWN      

                                                                    June --, 1997

Robert Leidigh

Olson, Hagel, Fong, Leidigh

Waters & Fishburn, L.L.P.

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-267
Dear Mr. Leidigh:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
May two PACs described below (A & B) amend their statements of organization pursuant to Regulation 18502.1 to identify themselves as "small contributor committees" under Proposition 208?  Each PAC meets the 100 or more individual members and the six-months-in-existence requirements of Section 85203?

CONCLUSION
FACTS
PAC A is a sponsored committee, which receives contributions from thousands of individual members.  Those contributions are at the level of $5.00/contributor per year.  Following the November 1996 election, the PAC's account was generally depleted.  The last batch of contributions were received in mid-December.  They totaled approximately $33,000.  At the end-of-year reporting (12/31/96) the PAC reflected a "cash-on-hand" balance of approximately $16,000.  Thus, all of the "carry-over" funds available in the PAC's account on January 1, 1997, came from the last batch of contributions received about two weeks earlier.  Those mid-December contributions were at the rate of $0.50/member. Thus, all $16,000 of the "carry-over" balance represented contributions of 50 cents per member.  Conversely, none of the "carry-over" funds represented contributions in excess of $50.  The PAC has been in existence for many years, dating back well over a decade.

PAC B is also a sponsored candidate support recipient committee, which receives contributions from fewer members, but still numbering in the thousands of individuals.  It has received no contributions since January 1, 1997, which would make any contributor exceed $50 per calendar year.  It, too, has been in existence for well over a decade.  However, it ended 1996 with a zero balance in its PAC account.  Hence, it had no "carry-over" funds as it began operation under Proposition 208.

Both PACs
Each PAC (A & B) may have received contributions from one or more contributors during its past existence (pre-Proposition 208) in excess of $50 per calendar year.  This may have come in the form of payments by the sponsor for overhead and other administrative expenses, or from additional contributions made by members to the PAC (at a time when there were no limits) or in-kind contributions from its members or others who assisted the PAC in its efforts.  Quite frankly, it would be incredibly burdensome and probably impossible to prove otherwise, since itemization is required only at a $100 threshold and record keeping is not required indefinitely.  The length of existence of each of these two PACs far exceeds the length of time records are required to be maintained.

ANALYSIS
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Luisa Menchaca

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





