                                                                    June 27, 1997

Fred Dennis, M.D. 

22720 Brandywine Dr.

Calabassas, California  91302

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-272
Dear Dr. Dennis:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Are EM/PAC and Save the EMS Fund PAC considered “affiliated entities”?  Under what conditions are the two PACs considered affiliated?

CONCLUSION
Under section 85311 of Proposition 208, “all payments made by a person established, financed, maintained, or controlled” by any other person or group of persons shall be considered to be made by a single person.  The Commission will consider a draft regulation clarifying the definition of affiliated entities at its July meeting.  If the PACs are affiliated, contributions from the two PACs to a candidate will share a single contribution limit.  However, Proposition 208 does not aggregate contributions to two PACs that make independent expenditures.   

FACTS
There are two political action committees (PACs) in California that relate to emergency medicine.  The PACs both plan to make independent expenditures.  The two PACs have separate boards of directors.  The two PACs do not coordinate their efforts to support candidates’ campaigns in any way.  The mechanisms for collecting funds is entirely separate.  The administrative functions are separate.  You expect that some emergency physicians will choose to contribute to one, or both, or neither PAC.

The first committee is called the “Save the EMS Fund PAC.”  Its purpose is to make independent expenditures in support of candidates for state legislative office who believe in the preservation of the Emergency Medical Services Fund.  This PAC is asking emergency physicians and physicians in other specialties to contribute money to this PAC at their place of employment.  Physician contributions will be voluntary and less than the $250 limit per contributor per election cycle.

The second PAC is called “EM/PAC,” the “Emergency Medicine Political Action

Committee.”  This PAC is sponsored by an emergency medicine society called the California Chapter of the American College of Emergency Physicians, CAL/ACEP, but has a separate board of directors. This PAC will also make contributions to support certain candidates for California office.  A candidate will either receive a contribution to their re-election campaign, or may have money spent independently in the district on behalf of the candidate, but in no case, will both occur.  Money for this PAC will be collected at the same time dues for CAL/ACEP are collected, and again will be voluntary.  Solicitations for this PAC will also be made via a publication of CAL/ACEP called Lifeline, and by other activity.  Contributions to the PAC will always be less than $250, per entity, per election cycle.

ANALYSIS
Under Proposition 208, entities that are affiliated share a single limit with respect to contributions to candidates.  Section 85311 regarding aggregation of financial activity provides as follows:   

“All payments made by a person established, financed, maintained, or controlled by any business entity, labor organization, association, political party, or any other person or group of such persons shall be considered to be made by a single person.”    

The Commission will consider a draft regulation to clarify the Act’s definition of affiliated entities at its July meeting.  For your information, a draft of the emergency regulation is enclosed.  

As you have described, Save the EMS Fund PAC is a committee whose purpose is to make independent expenditures in support of certain state legislative candidates.  The second PAC, EM/PAC, will either make contributions or independent expenditures on behalf of particular California candidates.  You state that EM/PAC plans to make either contributions or independent expenditures for a particular candidate, but not both.        

If Save the EMS Fund PAC and EM/PAC are considered to be affiliated entities under section 85311, contributions from the two PACs to a particular candidate will share one contribution limit.  However, only the contributions and expenditures made by the PACs will be aggregated if they are affiliated.  There is no practical effect of the PACs’ independent expenditures being aggregated because the Act does not restrict the amount of independent expenditures made by a committee.  Contributions from physicians and others made to the two PACs are not aggregated.  As you have described, both PACs will make independent expenditures of more than $1,000 and therefore the $250 per election limit on contributions will apply to each PAC.  (Section 85500(b).) 

As we discussed, I have enclosed a copy of Proposition 208 and a summary of its provisions.  Section 85500 contains provisions concerning independent expenditure committees that you may want to review.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

       
Staff Counsel, Legal Division

Enclosures
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





