                                                                    July 23, 1997

Dick Ackerman

Assembly California Legislature

Post Office Box 942849

Sacramento, California  94249-0001

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-276
Dear Assemblymember Ackerman:

This letter is a response to your request for assistance regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your questions do not identify a particular person or set of facts, we treat this letter as a request for informal assistance.
 

QUESTIONS AND ANSWERS
1.  Under Section 85401, a candidate must declare if they accept or reject the voluntary expenditure limits before accepting any contributions.  Before accepting any contributions, Assembly candidate X rejects voluntary expenditure limits.  Instead of accepting campaign contributions allowed under Section 85402, Assembly candidate X voluntarily limits contributions in the amount of $250 (per Section 85301).
  Under the above conditions, may Assembly candidate X change his or her mind and file an amendment regarding the expenditure limit ceiling?
No.  Section 85401 is unambiguous on this subject, requiring that the candidate agree or decline to abide by the voluntary expenditure limits "before accepting any contributions."  Your question states that the candidate intends to voluntarily limit contributions to leave open the option of later accepting the voluntary expenditure limits.  This is not allowed under Section 85401.  That Section permits a candidate to "change his mind" in only one instance, outlined in subdivision (c), where a candidate who declined to accept the limits in a primary or special election may within 14 days following that election file a statement accepting the limits for the 

subsequent general or runoff election, if he or she had not exceeded the recommended spending limits in the prior election.  (Olson Advice Letter, No. A‑97‑229, stating that the provisions of Section 85401, which did consider and provide for a "change of heart" in one instance, create a presumption that no additional, unstated reversals were contemplated.) 

2.  May an officeholder loan personal funds to the officeholder's account established pursuant to Section 85313?  Would the loan be subject to any limits?  For example, do the limits in Section 85307(c) apply?  If the officeholder loans $10,000 to the account, may the officeholder raise $10,000 (in $250 increments) to repay the loan?

Section 85301 of the Act provides that the contribution limitations of Proposition 208 “shall not apply to a candidate’s contribution of his or her personal funds to his or her own campaign committee, but shall apply to contributions from a spouse.”  (Section 85301(e);  Rosenthal Advice Letter, No. I-97-063b.)  Consistent with this policy, we have previously concluded that an officeholder may contribute personal funds in unlimited amounts to his or her own officeholder account.  (Markman Advice Letter, No. A-97-235.)  Section 84216 provides that “a loan received by a candidate or committee is a contribution . . ..”  It follows that any loan of personal funds by an officeholder to his or her officeholder account is likewise not subject to the contribution limits of Proposition 208.  However, other contributions to the officeholder account are subject to the limits of Section 85313.  Therefore, the officeholder could raise a maximum of $10,000 in a calendar year to repay the loan, and any contributions would be limited to $250.  (Section 85313(a) and (b).)  Lastly, the limits of Section 85307(c) do not apply to personal loans to an officeholder account.  That Section provides a cap on outstanding personal loans by a candidate to “his or her campaign or campaign committee,” and does not include his or her officeholder account.

3.  May an officeholder loan funds from the officeholder's pre-1997 campaign funds to the officeholder's account established pursuant to Section 85313?  Would the loan be subject to any limits?

Regulation 18531.3 governs the amount that may be transferred from pre-1997 campaign funds to officeholder accounts.  That Section states that “[a]n individual currently holding elective office may transfer no more than $10,000 per calendar year in funds raised prior to January 1, 1997, into an officeholder account formed pursuant to section 85313(a).”  Again, a loan is treated as a contribution.  Therefore, an officeholder could loan up to $10,000 of pre-1997 campaign funds to his or her officeholder account.  This amount would be credited to the maximum $10,000 contribution limit to the officeholder account.  (See Regulation 18531.3(c) and Weldy Advice Letter, No. A-96-331.)  Therefore, if the officeholder loaned $10,000 of pre-1997 campaign funds to his or her officeholder account, he or she would be prohibited from raising any funds to re-pay the loan until the following calendar year.  I also remind you that any loaned funds in the officeholder account are governed by Section 85313 which provides that officeholder funds may only be used for expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of the elected officer.  (Regulation 18530.1(a)(2); Regulation 18531.3(b).) 

4.  May individual donors make loans to an officeholder account established pursuant to Section 85313?  What limits on these loans would apply?

Individual donors may make loans to an officeholder account.  Such loans are treated as contributions and, therefore, cannot exceed $250 during any calendar year.  (Section 85313(b).) 


5.  Section 85305(c) allows a candidate to retire a campaign debt for an election held prior to January 1, 1997, as long as the funds are collected under Prop 208 limits.  The Bovee Letter, No. A-97-075 stated that a candidate was allowed to use a portion of funds collected to retire a pre-1997 debt to pay for reasonable expenses necessarily incurred as a result of collecting such a contribution.  What are reasonable expenses?  Does it include printing and mailing costs?  Food and beverages?  Room rentals?  Entertainment costs?  Fundraising and event planning consultants?  For example, if a candidate has a pre-1997 debt of $15,000 and anticipates that fundraising costs to retire the debt, including professional fund-raiser commissions and event costs will be $5,000, may the officeholder raise $20,000 (in increments 

of $250)?
The test for reasonableness in any given situation is wholly dependent on the particular factual circumstances.  It is impossible for us to issue advice on what is reasonable and what is not in answer to the hypothetical question you pose.  Therefore, we decline to answer this question pursuant to Regulation 18329(c)(4)(D).  

6.  Assemblymember Smith has maintained a year-round campaign office since his election to the Assembly in 1994. (See Johnson Advice Letter, No. A-96-316(a)).  In the campaign office, he has computer equipment and furniture that he leases.  The leases on the space, equipment and furniture have three years to run.  Currently, Assemblymember Smith uses the office to wrap up the 1996 campaign and to raise money to retire his debt and contractual obligations from his 1996 election pursuant to Government code Section 85305(c).   Assemblymember Smith has not yet decided whether to file for re-election or for a different office.  As an elected official, Assemblymember Smith remains a candidate, but at what point does he become a candidate for 1998?  In other words, when do the expenses for the campaign office and equipment become expenses for a 1998 election?  Is it when Assemblymember Smith files a declaration of candidacy, or is it when he files the candidacy intention statement (Form 501), or is it at some other point in time?  Does the analysis change if Assemblymember Smith has already decided to seek re-election to the Assembly?
Assemblymember Smith becomes a candidate for office when he or she: 

"[R]eceives a contribution or makes an expenditure or gives his or her consent for any other person to receive a contribution or make an expenditure with a view to bringing about his or her nomination or election to any elective office, whether or not the specific elective office for which he or she will seek nomination or election is known at the time the contribution is received or the expenditure is made and whether or not he or she has announced his or her candidacy or filed a declaration of candidacy at such time."  (Section 82007.)  

The focus of the above‑quoted definition is on intent.  If Assemblymember Smith receives or consents to a contribution or makes or authorizes an expenditure with the intent that such contributions or expenditures will further his or her ability to be elected to any elective office, then he or she has become a candidate for that particular elective office.  At that point in time, the fund‑raising, disclosure and spending requirements of Proposition 208 and the Act will apply to the candidate and his or her campaign committee.  (See Sabatini Advice Letter, No. I‑97‑189; Rosenthal Advice Letter, supra.)  Please note that campaign funds, including assets, that have not yet become surplus
 may be transferred to a committee for a future election subject to the limits of Regulation 18530.1.  However, once those assets become surplus, they will be subject to the surplus rules of Section 89519, and cannot be transferred to a campaign committee.  (See Section 89519; Regulation 18519.4(b)(1).)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Deborah Allison

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:DA:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329, subd. (c)(3).)  


�  For clarification, if candidate X rejects the voluntary expenditure limits, he or she must abide by the contributions limits of Section 85301, and cannot accept contributions pursuant to Section 85402.  This is mandatory, not voluntary.


�  Campaign funds, including assets, become surplus on the date the elected officer leaves office.  (Regulation 18519.4(b)(1).)





