                                                                    June 27, 1997

Roger Borgen

2300 - 16th  Avenue

San Francisco, California  94116

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-277
Dear Mr. Borgen:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Is someone who has been declared by their agency to be a designated employee subject to the one-year ban of section 87406(d)(1). 

CONCLUSION
Yes.  An employee classified by his or her agency as a “designated employee” is subject to the one-year prohibition of section 87406(d)(1). 

FACTS
You work for the Department of Corporations, a state agency,  as counsel to the Corporate Securities Division and the Health Care Service Plan Division.  Persons filling these positions have been deemed by the Department of Corporations to be “designated employees.”  However, you feel that you should not be considered a “designated employee” pursuant to the Act.  As a consequence, you do not believe that you should be subject to the one-year prohibition in section 87406(d)(1).
ANALYSIS
One-Year “Revolving Door” Ban
One-Year Ban For Designated Employees
The Act lays down basic guidelines that state or local agencies must apply in making their determination as to who is a designated employee.  (See Sections 87300, 87302, 82019; Regulation 18730.)  Note that these determinations are not made by the Fair Political Practices Commission, but rather, by the respective government agency when drafting their conflict of interest code.
  (Section 82019(c).)  A designated employee is, among other things, someone who has been “designated in a conflict of interest code because the position entails the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest.”  (Section 82019.)  Such employees may not, for compensation, for a period of one-year, represent any person before the agency for which he or she worked during the previous 12 months.
  (Section 87406(d)(1); Richardson Advice Letter, No. I-91-317; Goehring Advice Letter, No. A-97-187.)  

According to the facts you provided, you work for the Department of Corporations as counsel assigned to the Corporate Securities Division, and/or counsel assigned to the Health Care Service Plan Division.  Persons occupying these positions have been defined by the Department of Corporations as “designated employees,” because the state agency has determined that persons occupying these positions make or participate in making decisions which may foreseeably have a material effect on “any financial interest.”
  (Section 82019; Department of Corporations Regulation 250.30, Appendix.)  Therefore, because you occupy positions which have been determined by your agency to be designated, you are a “designated employee” subject to the prohibitions contained in section 87406(d)(1).

Valid Classifications
As previously stated, state agencies initially determine which employees should be designated in a conflict-of-interest code.  That determination is reviewed and approved by the Fair Political Practices Commission as the code reviewing body for all state agencies.  Once approved by the code reviewing body, the code, including positions which have been designated, is deemed “in effect” and the code’s provisions, as well as those in section 87406(d)(1), apply to all persons designated.
 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Douglas White

       
Graduate Assistant, Legal Division

SGC:DW:ak

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  See Taylor Advice Letter; A-78-149 (providing that attorneys for local agencies should be included in the agency’s conflict of interest code.  Moreover, attorneys generally have been included among the broadest disclosure categories for the agency in question.)


�  I have included our Commission’s outline regarding the Act and the post-employment restrictions contained therein.  


�  You argue that this clause in section 82019 requires in fact that a reasonably foreseeable financial effect on your financial interest exist before you can be a “designated employee” under the Act.  The Fair Political Practices Commission has not accepted this interpretation of section 82019.  Rather, the Commission will presume that any person occupying a “designated” position, properly promulgated by the state agency, meets the requirements set forth in section 82019.  (See Wood Advice Letter, A-95-167, copy enclosed.)  If you disagree with your position’s “designation,” you may file a petition pursuant to section 87307.


�  See Section 87307 (providing that an agency may at any time amend its Conflict of Interest Code, subject to the provisions of Section 87303, either upon its own initiative or in response to a petition submitted by an officer, employee, member or consultant of the agency, or a resident of the jurisdiction.  If the agency fails to act upon such a petition, the petitioner may appeal to the code reviewing body.  The code reviewing body shall either dismiss the appeal or issue an appropriate order to the agency within ninety days).





