RESCINDED BY COMMISSION 07/03/97   

                                                                    May 28, 1997

Honorable Byron D. Sher

California State Senate

State Capitol, Room 2054

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-278
Dear Senator Sher:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION 

Is the $250 limit on contributions, as stated in Section 85500(b), applicable only after a committee has spent $1,000 on an independent expenditure?

CONCLUSION
            Yes.  Section 85500(b) states, in full:

“(b) Notwithstanding subdivision (d) of Section 85301, any committee that makes independent expenditures of one thousand dollars ($1,000) or more supporting or opposing a candidate shall not accept any contribution in excess of two hundred fifty dollars ($250) per election.” 

Section 85500(b) makes it clear that this $250 contribution limit applies to committees that expend a threshold sum of money to support or oppose a candidate.  The statute does not authorize imposition of the $250 limit on a committee that does not meet the specified criteria which are, in effect, conditions precedent to application of the contribution limit.  As we interpret Section 85500(b), therefore, once a committee makes expenditures in support of or in opposition to a candidate, aggregating $1000 or more, the committee may no longer accept contributions in excess of $250.

Your inquiry implies a further question, however, on the possible application of the $250 contribution limit not only to a committee that actually “makes” expenditures in excess of the statutory criteria, but also to a committee that may make such expenditures in the future, or one that intends to make such expenditures.  We believe that the better interpretation of Section 85500(b) is that it does not limit contributions to a committee before it makes independent expenditures.  The plain language of the statute does not impose a contribution limit on committees that may in the future reach the expenditure threshold, or those that intend to do so.  Absent any  statement of voter intent or other extraneous evidence supporting a different reading, this conclusion seems inescapable.

The absence of language supporting application to committees that have not yet met the criteria of Section 85500(b) also argues against an interpretation that would apply those limits “after the fact.”  Thus, the language of the statute offers no basis for an interpretation that would require a committee to refund contributions lawfully received before any expenditures were made, simply because at some later date the committee became subject to the provisions of Section 85500(b).    

In short, the contributions that may be received by a committee are limited by Section 85500(b) only after the committee has made expenditures for or against a candidate or candidates which, in the aggregate, amount to $1,000 or more.            

If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





