
June 25, 1997

Gene Raper

Russo, March + Raper, Inc.

770 L Street, Suite 950

Sacramento, California 95812

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File Nos. I‑97-282, I-97-284 and I-97-285
Dear Mr. Raper:

You have requested written advice in separate letters concerning the campaign provisions of the Political Reform Act.
  Because your questions are general inquiries, we are treating your letters as requests for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c)(3).
  We have consolidated three separate requests into one letter.

QUESTIONS AND CONCLUSIONS
1.   If an individual hosts a campaign meeting such as a meet and greet reception or a campaign organizational meeting where no money is raised or funds solicited, would the costs incurred by the individual hosting the meeting be reportable by the candidate?  Would the costs count toward the candidate’s expenditure ceiling limits?
Payments received or behested by a candidate are considered campaign contributions subject to the limits imposed by Proposition 208, and the reporting requirements of Chapter 4 of the Act unless some exception applies.  Section 82015 defines “contribution” as any payment, forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is: (1) for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or (2) received by or made at the behest of a candidate.  (Regulation 18215(a).)

Section 82015 further provides, in pertinent part, that the term contribution does not include a payment made by an occupant of a home or office for costs related to any meeting or fundraising event held in the occupant’s home or office if the costs for the meeting or fundraising event are $500 or less.

Therefore, unless the meeting is held in the individual’s home or office and the total costs are $500 or less, the payment would be considered a campaign contribution subject to the limits imposed by Proposition 208, and the reporting requirements of Chapter 4 of the Act.  The Commission does not currently require in-kind contributions to be reported as both contributions and expenditures.  (Johnson Advice Letter, No. I-97-138.)  We anticipate, however, that the Commission will adopt a regulation in late 1997 that will treat in-kind contributions as both contributions and also as expenditures subject to the voluntary expenditure limits.

2.  If a fundraiser is held in a person’s home and the amount spent to host the event is less than $500, does this need to be reported?  Does this same rule apply to an individual who hosts a fundraising event at his company or business location?
As stated above, a payment made by an occupant of a home or office for costs related to any meeting or fundraising event held in the occupant’s home or office is not a contribution and, therefore, is not reportable by the candidate if the total cost of the event is $500 or less.

3.  If a candidate holds a fundraiser where a meal is served, can the amount of the meal be deducted from the cost of the ticket for purposes of determining the amount of the contribution by each person attending?  If yes, would the cost of the meals be reported as a campaign expenditure?  Would it be counted toward the candidate’s expenditure ceiling limits?  May the campaign write one separate check for only the meals? 
No.  The term “contribution” is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes and includes the purchase of tickets for events such as dinners, luncheons, rallies and similar fundraising events.  A payment is made for political purposes if it is received by or made at the behest of a candidate or controlled committee. (Regulation 18215(a)(2).)

The Commission has previously advised that persons who purchase tickets to a dinner that is advertised as a political fundraiser for a particular candidate or committee are deemed to be making contributions to the candidate or committee in the amount of the tickets purchased.  (Bott Advice Letter, No. I-92-540.)  Additionally, when determining the amount of the contribution, the full amount paid for the ticket is used.  (Flor Advice Letter, No. A-81-109.)  Therefore, if persons purchase tickets to a fundraising dinner at $275 per person, with $25 of that amount going toward the meal, the entire $275 will be deemed a contribution to the candidate affected. 

If you have any further questions regarding this letter, please contact me at 

(916) 322-5660.

          





Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Trish Mayer

        Political Reform Consultant

�   Government Code Sections 81000-91015.  Commission regulations appear at Title 2, California Code of Regulations Section 18000, et seq.


�    Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


�   A candidate “behests” a contribution when the contribution is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.”  (Regulation 18225.7(a).)





