                                                                    June 12, 1997

Michael S. Geller

Law Offices of Geller & Stewart

Post Office Box 7599

Moreno Valley, California  92552-7599

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-287
Dear Mr. Geller:

This letter is a response to your request for advice on behalf of yourself and Bonnie Flickinger regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  May you continue to be a Moreno City Councilmember's treasurer when the same councilmember appointed you to the Moreno Valley Planning Commission (“Planning Commission”)?

2.  May Ms. Flickinger’s campaign committee purchase a computer for the public official’s use in both campaigning and providing services and support for his or her constituents?

CONCLUSIONS
1.  You may not serve as treasurer if you will be making, accepting, or soliciting contributions on behalf of the person who appointed you. This issue was addressed in the Vasquez-Connelly Advice Letter, No. A-97-181 (copy enclosed).  Please reference that letter regarding this issue.  The facts in that advice letter are sufficiently identical to the facts in the instant case, that you may rely on the conclusion of that letter.

2.  Yes.  Ms. Flickenger may use campaign funds for all purposes that are reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose, including the purchase of a computer.

FACTS
You are the treasurer for a Moreno Valley City Councilmember.  While you have been the treasurer, you have not made any contributions to the councilmember's campaign.  You were appointed to the Moreno Valley Planning Commission approximately one month ago.  The members of the Planning Commission are appointed by the city council.  In addition, the councilmember that you are treasurer for publishes a periodical newsletter and must perform various recordkeeping tasks related to his or her public office.      

ANALYSIS
Section 85705
The Vasquez-Connelly Advice Letter, supra, concluded that appointed members of commissions covered by Section 85705 may not serve as the campaign treasurer for those who appointed them if they will be making, accepting, or soliciting contributions on behalf of the person who appointed them.  Your fact are similar to the facts in the Vasquez-Connelly Advice Letter, supra.  Therefore, you may rely on the conclusions of that letter.  Accepting a contribution includes receiving an actual contribution check for the purposes of receiving and logging the contribution.  

In addition, appointees are prohibited from soliciting contributions on behalf of the appointing officials.  Section 85307 provides that extensions of credit for a period of more than 30 days are subject to the contribution limits.  Thus, Section 85705 would prohibit an appointee from soliciting extensions of credit for more than a period of 30 days because such extensions of credit would be considered contributions.

Campaign Funds
The expenditures of campaign funds are governed by the “personal use” provisions of the Act.  (Section 89510-89518.)  These sections provide generally that a campaign committee may use campaign funds for purposes that are reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)
  If the expenditures confer a substantial personal benefit on the candidate, then the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.
  (Section 89512.)  These provisions were not amended or repealed by Proposition 208.  Therefore, a campaign committee formed for a pre-1997 election may make any expenditure permitted by Sections 89510 through 89518.
  The use of campaign funds to purchase a computer to perform campaign related tasks and tasks related to assisting, serving, and communicating with a public official’s constituency, and not for personal purposes, is permitted by Sections 89510 - 89518.  (See Morrow Advice Letter, A-95-365, copy enclosed.)

Proposition 208 limits the time when campaign funds may be raised.  In districts of fewer than 1,000,000 residents no candidate or a candidate’s controlled committee shall accept contributions more than six months before any primary in which the candidate is attempting to be on the ballot or is a write-in candidate.  (Section 85305(a).)  In addition, no candidate or the controlled committee of such candidate shall accept contributions more than 90 days after the date of withdrawal, defeat, or election to office.  Contributions accepted immediately following such an election or withdrawal and up to 90 days after that date shall be used only to pay outstanding bills or debt.  (Section 85305(c).)  Exceptions exist for debt held prior to the effective date of Proposition 208 and for certain legal fees.  (Section 85305(c), (d).)  A candidate may contribute personal funds to his or her own campaign at anytime.  (Rosenthal Advice Letter, No. A-97-63a.)

Officeholder Funds
However, Proposition 208 does allow for a limited amount of fundraising each year ($10,000) for expenses related to holding office.  The blackout periods of Section 85305 do not apply to officeholder contributions.  Section 85313(a) provides:

“Each elected officer may be permitted to establish one segregated officeholder expense fund
 for expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of the elected officer, provided aggregate contributions to such a fund do not exceed ten thousand dollars ($10,000) within any calendar year and that the expenditures are not made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.”  

Accordingly, expenditures from officeholder accounts formed pursuant to Section 85313(a) must be used for expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or carrying out the official duties of the elected officer.  (Johnson Advice Letter, No. A-96-361a.)  However, expenditures from officeholder accounts may not be made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.  In the instant case, a computer could also be purchased from officeholder funds, but only if the computer would be used exclusively for purposes related to assisting, serving, or communicating with constituents or carrying out the official duties of the elected officer.      

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  All campaign expenditures shall be made from the campaign bank account.  (Section 85201(e).)


�  Section 89511(b) (3) defines “substantial personal benefit” as an expenditure of campaign funds that results in a direct personal benefit with a value of more than $100 to a candidate.


�  Campaign committees formed for elections to be held after January 1, 1997, may also make any expenditures permitted by Sections 89510 through 89518, however, such expenditures will be subject to the applicable voluntary expenditure limitation for that election, should the candidate choose to accept the voluntary expenditure limitation.


�  If a public official wants to set up a Proposition 208 officeholder account, he or she must establish a new account rather than redesignate a current account. (Weldy Advice Letter, No. A-96-331.)





