                                                                    June 24, 1997

Mr. Tony Miller

Tony Miller For Secretary of State '98

2410 “K” Street, Suite C

Sacramento, California  95816

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-298
Dear Mr. Miller:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Would the spending limits of a candidate who is running in the June 2, 1998, primary, seeking the Democratic party nomination for Secretary of State, be doubled if a candidate seeking the Republican party nomination had cash on hand, raised, or spent 75 percent of the spending limits?   Does the answer depend on whether the “open primary system” is in effect?
CONCLUSION
Because the open primary system is in effect, the trigger for increasing the expenditure limits of a candidate faced by a well-funded opponent who has not agreed to abide by the expenditure limits applies cross-party in the primary election.  


FACTS
You are a candidate for California Secretary of State, seeking the nomination of the Democratic party at the June 2, 1998, primary election.  Pursuant to Government Code section 

85401, you have filed a statement accepting the voluntary expenditure ceilings in section 85400.  Those ceilings are $1,500,000 for the primary election, assuming that the open primary system remains in effect, or $1,000,000 for the primary election if the open primary system is not in effect.

Prior to passage of the Open Primary Act, California operated under a “closed” primary system, where only voters who registered as members of a particular political party could vote in primary elections for that party’s candidates.  Democrats voted for Democratic candidates, Republicans chose among Republican candidates, and voters who did not affiliate with a political party did not vote on party nominations.       

In the March 26, 1996, election, California voters approved Proposition 198, the Open Primary Act.  (See Elec. Code §2001.)  The Open Primary Act allows all persons who are entitled to vote in primary elections, including those not affiliated with a political party, to vote for any candidate regardless of the candidate’s political party affiliation.  Starting in 1998, voters in primary elections will be able to vote for candidates across party lines.  Voters will receive primary ballots listing the names of candidates in every party in random order, not grouped by political party. 

ANALYSIS
Under Proposition 208, candidates have the option of agreeing to voluntary spending limits.  (Section 85401.)  The voluntary spending ceiling for the office of Secretary of State is $1,500,000 in the primary election, and $2,000,000 in the general election.  (Section 85400(a)(3) and (b).)  Should the challenge to the open primary system succeed and California return to a “closed” primary system, the spending ceiling for the primary election decreases to $1,000,000.  (Section 85400(b).)   

As an incentive to accept the voluntary limits, candidates who agree to abide by the spending limits of section 85400 receive higher contribution limits.  (Section 85402.)  Because you accepted the voluntary spending limits in your candidacy for Secretary of State, your committee may receive contributions of $1,000 per election, instead of $500 per election.  (Section 85402(c).)  By agreeing to the voluntary spending limits, you will also receive a free statement in the state ballot pamphlet and a designation on the ballot indicating that you accepted the limits.  (Sections 85600 and 85602 and Regulation 18541(e).)  In addition, Proposition 208 contains a protection for candidates who agree to the spending limits in a particular election, but face a well-funded opponent in that election who did not agree to the spending limits.     

     
Section 85404(a) provides as follows:  

“(a)  If a candidate declines to accept voluntary expenditure ceilings and receives contributions, has cash on hand, or makes qualified expenditures equal to 75 percent or more of the recommended expenditure ceiling for that office, the voluntary expenditure ceiling shall be three times the limit specified in Section 85400 for any candidate running for the same non-statewide office, and two times the limit specified in Section 85400 for any candidate running for the same statewide office.  Any candidate running for that office who originally accepted voluntary expenditure ceilings shall be exempt from the limits that political party committees may contribute to a candidate in Section 85304, and such candidates shall be permitted to continue receiving contributions at the amounts set forth in Section 85402.”

In interpreting section 85404(a), the language of the section must be read together with the intent of Proposition 208.   With respect to campaign spending, Proposition 208 sets forth these express purposes:

“(e) To limit overall expenditures in campaigns, thereby allowing candidates and officeholders to spend a lesser proportion of their time on fundraising and a greater proportion of their time communicating issues of importance to voters and constituents.  

(f) To provide impartial and noncoercive incentives that encourage candidates to voluntarily limit campaign expenditures.”  


(Section 85102.)

Given the express purposes of Proposition 208 and the incentives it provides to encourage candidates to accept the voluntary campaign spending limits (increased contribution limits, free ballot pamphlet statement, and ballot designation), it is clear that the intent of Proposition is for campaign spending limits to remain on as many races as possible.  As a further incentive to encourage candidates to accept the voluntary spending limits, Proposition 208 provides protection in section 85404(a) for a candidate who agrees to abide by the spending limits but is running against a well-funded opponent in a particular election who has not agreed to abide by the spending limits of that election.  

You ask whether the spending limits of a candidate running in the June 2, 1998, primary seeking the Democratic party nomination for Secretary of State would be lifted if a candidate seeking the Republican party nomination raised or spent 75 percent of the spending limits.  

Under California’s open primary system, voters will still select nominees of the Democratic and Republican parties for the office of Secretary of State.  So in one sense, your opponents in the June 2, 1998, primary election remain the other candidates seeking the Democratic party nomination for Secretary of State.  However, under the open primary system voters will be able to cast their ballots across party lines – voters who are members of the Republican party may vote for you as the Democratic party nominee.  Under this system, candidates seeking the Democratic and Republican nominations for the office of Secretary of State will be competing for votes from the same electorate.  Therefore, in another sense, you and the candidates seeking the Republican party nomination are also opponents in the June 2, 1998, election.  Because the open primary system is in effect, we interpret the trigger for raising the spending limits in a primary election to apply cross-party in the June 2, 1998, primary election.  Thus, your spending limit in the 1998 primary election will be doubled (to $3,000,000) if a candidate running for the Republican party nomination for Secretary of State raises or spends more than 75 percent of the primary election expenditure limit ($1,125,000).  

You ask if this conclusion depends on whether the open primary system is in effect.  Section 85404(a)’s increased spending limits and access to party contributions are designed to protect a candidate who has agreed to the spending limits against a well-funded opponent in a particular election who has not agreed to the spending limits of that election.  If the open primary system were not in effect, candidates seeking the Democratic and Republican nominations would be running in closed races against their Democratic and Republican opponents, respectively.  Therefore, the trigger for increased spending limits and unlimited party contributions would not apply cross-party under a closed primary system.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The open primary law is being challenged in federal court.  The trial is scheduled to begin July 28, 1997.  (California Democratic Party v. Jones, Civ. S 96 2038 DFL (E.D. Cal.).)





